«Πυρηνικές βόμβες» από τον Ρώσο Πρέσβη στην Τουρκία – «Δέχομαι απειλές… Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τον στρατό του Άσαντ»

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία Αλεξέι Γιέρκοφ δήλωσε στο Sputnik ότι τα πρόσφατα γεγονότα στο Idlib της Συρίας προκάλεσαν αντι-ρωσική υστερία στα τουρκικά κοινωνικά μέσα δικτύωσης, σε σημείο μάλιστα να δέχεται απειλές ακόμα και για τη ζωή του.

«Τα περιστατικά είναι πολύ ανησυχητικά», είπε. Αρχικά Ρώσοι αξιωματικοί και μετά Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν. Αλλά μια παράξενη αντι-ρωσική υστερία έχει δημιουργηθεί στα social media. Μερικά παραδείγματα: ‘Αποχαιρετήστε τη ζωή σας’, ‘Κανείς δεν θα σας κλάψει μετά το θάνατό σας’,’Το τέλος σας είναι εδώ’ και παρόμοια».

Όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία, ήταν ξεκάθαρος:

«Τις τελευταίες 2 εβδομάδες του Ιανουαρίου, σημειώθηκαν περισσότερες από χίλιες επιθέσεις, εκατοντάδες Σύριοι στρατιώτες, πολίτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Οι προσπάθειες επίθεσης στη βάση μας στην Hmeymim συνεχίστηκαν με οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Η υπομονή έχει εξαντληθεί και ο συριακός στρατός αποφάσισε να πάρει πίσω κάθε μέρος της επικράτειάς του. Το τονίζω, την κυρίαρχη επικράτειά της. Ο Συριακός στρατός αγωνίζεται για το δικό του λαό στην επικράτειά του. Αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να ζουν όπως οι πρόγονοί τους, όχι σύμφωνα με τους κανόνες που υπαγορεύονται από κάποιους γενειοφόρους αγνώστους. Έτσι, έσωσαν δεκάδες χωριά από τους παράνομους ένοπλους σχηματισμούς και τον αυτοκινητόδρομο Μ5, ο οποίος ήταν στρατηγικής σημασίας τις τελευταίες ημέρες, κανείς δεν μπορεί να αποκρούσει τον συριακό στρατό, ο οποίος μόλις επιτέθηκε.
Κανείς δεν μπορεί να απομακρύνει τον συριακό στρατό που κερδίζει έδαφος τώρα… Ποιος είναι ο σκοπός των τουρκικών παρατηρητηρίων; Στη στρατιωτική γλώσσα, το όνομα αυτών των σημείων είναι στην πραγματικότητα «ενισχυμένη θέση». Βρίσκονται τώρα πίσω από τις πρώτες γραμμές, τι κάνουν εκεί;
Τουρκικές θέσεις χτύπησαν τον συριακό στρατό. Είναι οχυρωμένες στρατιωτικές θέσεις (υποδηλώνοντας ότι πρόκειται για στρατιωτικούς στόχους)…
Ο διαχωρισμός των ριζοσπαστών από τη μετριοπαθή αντιπολίτευση στο Idlib είναι σχεδόν αδύνατος επειδή αλλάζουν πλευρά αν πληρωθούν, πάνε στη Λιβύη…
Η Τουρκία δεν απομάκρυνε τους ριζοσπάστες και τα βαριά όπλα από τη ζώνη αποκλιμάκωσης, δεν άνοιξε τον αυτοκινητόδρομο M4-M5 για την κυκλοφορία…
Το μίσος εναντίον των Ρώσων αυξήθηκε τώρα όπως συνέβη πριν από 5 χρόνια κατά τη διάρκεια της κρίσης του Χαλεπίου. Τότε, το πρώτο ρωσικό μαχητικό καταρρίφθηκε από την Τουρκία και ο πρέσβης της Ρωσίας (Andrei Karlov) δολοφονήθηκε…
Αλλά το πιο επικίνδυνο από οτιδήποτε άλλο, είναι η απροθυμία να καταλάβει κανείς την άλλη πλευρά. Το να μη θέλεις να κατανοήσεις τη λογική των πράξεων της άλλης πλευράς, να ακούσεις τα λόγια του και να δώσεις προσοχή στην πραγματικότητα. Αυτό το είδος προσέγγισης θα είναι μεγάλο πρόβλημα…».

Βασικά, αυτό που λέει ουσιαστικά η Ρωσία στην Τουρκία τις τελευταίες ώρες και με τις εξελίξεις να τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, είναι:

• Ο Assad δεν θα αποσυρθεί από το Idlib
• Η Άγκυρα πρέπει να εγκαταλείψει τις θέσεις της, διαφορετικά θα είναι στόχος
• Τούρκοι στρατιώτες πέθαναν μετά τη δολοφονία Ρώσων αξιωματικών
• Θυμηθείτε τι συνέβη την τελευταία φορά που τα βάλατε μαζί μας (2016 κυρώσεις)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.