Γερμανία: Κάθε χρόνο δέχεται και λιγότερους μετανάστες από την Ελλάδα

Η Γερμανία απέρριψε το 2019 το 70,5% των αιτημάτων που κατέθεσε η Ελλάδα για τη χορήγηση ασύλου σε μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα – στη μεγάλη τους πλειοψηφία οικογενειακές επανενώσεις – όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου και της αρμόδιας Εθνικής Μονάδας Δουβλίνου, η Ελλάδα απέστειλε το 2019 στη Γερμανία 1.922 αιτήματα και αυτή αποδέχτηκε μόλις τα 568, δηλαδή το 29,5% των αιτημάτων και απέρριψε πάνω από το 70% αυτών.

Στην πλειοψηφία τους τα αιτήματα αυτά αφορούσαν σε οικογενειακή επανένωση των αιτούντων άσυλο με άλλα μέλη της οικογένειάς τους, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Το ποσοστό των απορρίψεων είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2018, οπότε η Γερμανία αποδέχτηκε το 43,4% των αιτημάτων για υπαγωγή στον Κανονισμό του Δουβλίνου (τα αιτήματα ήταν 2281 και οι αποδοχές 991). Το 2017 η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική με τη Γερμανία να κάνει αποδεκτά σχεδόν το 92% των αιτημάτων.

Την ίδια ώρα που η Γερμανία απέρριψε το 70,5% των αιτημάτων από την Ελλάδα, ζήτησε το 2019 να επιστραφούν στην Ελλάδα 8.874 άτομα που βρίσκονται στην επικράτειά της, με την Ελλάδα να κάνει αποδεκτά μόλις τα 504 αιτήματα.

Για «συστηματική υπονόμευση της οικογενειακής επανένωσης των αιτούντων άσυλο με συγγενείς τους στη Γερμανία» κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωσή τους, σήμερα, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» (RSA) και «Pro Asyl». Όπως εξηγούν, η Γερμανία «συστηματικά απορρίπτει τις σχετικές αιτήσεις από την Ελλάδα με την επίκληση της λήξης της προβλεπόμενης προθεσμίας» και ζητούν να παύσει η πρακτική αυτή.

Δεύτερη σε αριθμό εξερχόμενων αιτημάτων από την Ελλάδα για τη χορήγηση ασύλου ήταν η Αγγλία, όπου το ποσοστό αποδοχής ήταν περίπου 54% (στάλθηκαν 1.230 αιτήματα και έγιναν δεκτά τα 667). Ακολουθούν η Σουηδία με 375 αιτήματα και ποσοστό αποδοχής 67,5% και η Ελβετία με 339 αιτήματα και ποσοστό αποδοχής 67.2%.

Συνολικά το 2019 η Ελλάδα απέστειλε 5.459 αιτήματα ανάληψης ευθύνης για αιτούντες άσυλο στα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, από τα οποία έγιναν δεκτά τα 2.523, δηλαδή περίπου το 46% των αιτήσεων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.