Αγωγός EastMed: Γιατί Ρωσία και Τουρκία δεν τον θέλουν με τίποτα

Στέφανος Μυτιληναίος

Ο EastMed, που θα παρακάμπτει την Τουρκία, είναι ο αγωγός που θα εξασφαλίσει ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου και θα εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της.

Εξάλλου οι προσδοκίες είναι ο μετασχηματισμός της περιοχής σε μεγάλο εξαγωγέα φυσικού αερίου και βασική πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Στίβεν Μπλανκ, του «American Foreign Policy Council», χαρακτήρισε την κατασκευή του EastMed «γεωπολιτική αναγκαιότητα» και εκτίμησε ότι η Ελλάδα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για να τοποθετηθεί στρατηγικά στο επίκεντρο της εν εξελίξει διαδικασίας για την ενεργειακή ολοκλήρωση της Ευρώπης.

Η Ελλάδα, έχει πει, μπορεί να διαδραματίσει «ρόλο γέφυρας» ανάμεσα στις ενεργειακά πλούσιες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών» και διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή.

Αναφερόμενος στην Τουρκία είχε εκτιμήσει -και επαληθεύθηκε- ότι θα προσπαθήσει να εμποδίσει «ό,τι μπορεί να εμποδίσει» και ότι δεν θέλει ανταγωνισμό, επειδή μεγάλοι αγωγοί διέρχονται από το έδαφός της.

«Η Τουρκία δεν είναι καθόλου συνεργάσιμη, συνεπώς δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει για αυτό».

Ωστόσο τόνισε, ότι «οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σίγουρα σε κάθε τουρκική προσπάθεια παρεμπόδισης», τόνιζε.

Η Ισραηλινή δημοσιογράφος Παζίτ Ραβίνα, σε άρθρο της πέρσι την Άνοιξη στη «Makor Rishon», αναφερόμενη στη «μειοψηφία του ενός», δηλαδή στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμούσε ότι «ο Ερντογάν έχασε το τρένο και τώρα προσπαθεί να καταστρέψει τη συνεργασία του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας στον τομέα του φυσικού αερίου. Δεν θα τα καταφέρει».

Αναφερόμενη στη συμμαχία της Ελλάδας με το Ισραήλ, έγραφε ότι «οι σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν τα τελευταία χρόνια (…) είναι το αποτέλεσμα της διακοπής των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

»Οι σχέσεις μεταξύ Ιερουσαλήμ και Αθήνας, που επί σειρά ετών ήταν περιορισμένες, κέρδισαν δυναμική μόνο αφού έγινε σαφές ότι οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έπαψαν να υπάρχουν.

»Μετά τη διακοπή αυτή, τα τελευταία χρόνια, έχει προκύψει μια νέα στρατηγική και μια συνολική προσέγγιση, βασισμένη στην περιφερειακή συνεργασία.

»Τα ευρήματα στον τομέα του φυσικού αερίου ήταν η κινητήρια δύναμη, η ατμομηχανή που επιτάχυνε τη διαδικασία και δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα συναντήσεων και συνεργασιών».

Ενδιαφέρον έχει και η αναφορά της σε εκείνο το άρθρο και στο ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή.

«Αν και όταν η Συρία αρχίσει, μέσω των Ρώσων, τις έρευνες για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, θα ενισχυθεί σημαντικά η ανάγκη συνεργασίας του Ισραήλ με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, προκειμένου να εξουδετερωθεί η μελλοντική ρωσική επιρροή και να εκτραπεί σε πιο θετικές κατευθύνσεις.

»Οι σπόροι της ρωσικής αυτής συνεργασίας έγιναν ήδη αισθητοί.

»Έχουμε αναφερθεί λεπτομερώς στα σχέδια της Ρωσίας στη Συρία και στη ρωσική εξέδρα γεώτρησης που ήδη έχει φτάσει στις ακτές της Συρίας (σ.σ. πριν δέκα μήνες).

»Επομένως, είναι πολύ πιθανό η τουρκική συμπεριφορά σύντομα να συνοδεύεται από ρωσική συμπεριφορά, η οποία θα αναγκάσει το Ισραήλ όχι μόνο να επιταχύνει τα σχέδιά του, αλλά και να εμβαθύνει την περιφερειακή συνεργασία και να συμπεριλάβει και άλλους τομείς», τόνιζε η ισραηλινή δημοσιογράφος την Άνοιξη του 2019.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.