Συμβόλαιο-μαμούθ για κατασκευή υποβρυχίων από το αμερικανικό ναυτικό

Το πιο ακριβό εξοπλιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης στην ιστορία του ενέκρινε τη Δευτέρα το αμερικανικό ναυτικό με την κατασκευή εννέα υποβρυχίων συνολικής αξίας 22,2 δισ. δολαρίων.

Το πανάκριβο συμβόλαιο περιλαμβάνει την κατασκευή εννιά συνολικά πυρηνικών υποβρυχίων τύπου Virginia και θεωρείται ως η αμερικανική απάντηση στην ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού της Κίνας.

Τα υποβρύχια θεωρούνται ικανά να χτυπούν στόχους τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας, όσο και στην ξηρά καθώς και να πραγματοποιούν ειδικές αποστολές που περιλαμβάνουν την παρακολούθηση και τη συλλογή πληροφοριών.

Ήδη το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει στις τάξεις του 18 τέτοια υποβρύχια ενώ άλλα 10 βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν πρωτοφανή πίεση στα ανοιχτά του Ειρηνικού, κυρίως από το κινεζικό ναυτικό, το οποίο το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει αλματώδη αύξηση όσον αφορά τον αριθμό αλλά και την ποιότητα του υποβρύχιου στόλου του.

Έκθεση, μάλιστα, του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης αναφορικά με τη δύναμη του κινεζικού στρατού τον Μάιο του 2019 ανέφερε ότι το κινεζικό ναυτικό θα μετρά 65 με 70 υποβρύχια μέχρι το 2020.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.