Παραβιάζουν την συμφωνία των Πρεσπών οι όροι που απεδέχθη ο Ζάεφ για τους «8»

Τέσσερις όρους σύμφωνα με τα επίσημα δημοσιεύματα έθεσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στα Σκόπια στον πρωθυπουργό τους για να υπερψηφίσουν την έναρξη των συνταγματικών αλλαγών, έτσι ώστε η κυβέρνηση των Σκοπίων να φτάσει τον πολυπόθητο αριθμό των 80 βουλευτών.

Οι δύο από τους τέσσερις όρους όμως τους οποίους ο Ζόραν Ζάεφ απεδέχθη, συνιστούν καταστρατήγηση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η μία ανάγνωση λέει ότι ο σκοπιανός πρωθυπουργός απεδέχθη αυτούς τους όρους προσωρινά ώστε να μην αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες και να κερδίσει χρόνο, αφού η δεύτερη ψηφοφορία που μεσολαβεί είναι με απλή πλειοψηφία και όχι αυξημένη. Και ότι στην τρίτη ψηφοφορία που θα χρειαστεί πάλι αυξημένη πλειοψηφία, εκεί θα προσπαθήσει να τους μεταπείσει να άρουν αυτούς τους όρους.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Η δεύτερη ανάγνωση όμως λέει ότι τουλάχιστον δύο από τους οκτώ βουλευτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχθούν την μη τήρηση των όρων από την πλευρά της κυβέρνησης των Σκοπίων. Οπότε στην αυξημένη πλειοψηφία η θα πρέπει να αντικατασταθούν η αλλιώς οι συνταγματικές αλλαγές δεν θα είναι δυνατό να περάσουν.

Μετά την πρώτη μεγάλη νίκη του Ζάεφ, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός έχει το πλεονέκτημα κινήσεων αλλά έχει να ξεπεράσει ακόμα πάρα πολλά εμπόδια, εκτός από τους όρους των βουλευτών τους οποίους αν δεχθεί ακυρώνει ουσιαστικά την συμφωνία των Πρεσπών, έως την άρνηση του προέδρου Ιβάνοφ να υπογράψει τις συνταγματικές αλλαγές. Τίποτα λοιπόν δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.