Γερμανία: Για το θεαθήναι οι επαναπροωθήσεις προς Μαδρίτη και Αθήνα

Από το περασμένο καλοκαίρι οπότε και τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων μεταξύ Γερμανίας και Ισπανίας, και μέχρι και τις 5 Αυγούστου του τρέχοντος έτους η τελευταία δέχθηκε στο έδαφός της την επιστροφή μόλις δυο ανθρώπων. Στη βάση παρόμοιας συμφωνίας επαναπροωθήθηκαν στην Ελλάδα το ίδιο διάστημα συνολικά 29 άνθρωποι. Πρόκειται για επίσημα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών που βρίσκονται στη διάθεση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων.

Η σχετική διμερής συμφωνία επαναπροώθησης με την Ισπανία είχε τεθεί σε ισχύ στις 11 Αυγούστου του 2018 ενώ με την Ελλάδα λίγες μέρες αργότερα, στις 18 Αυγούστου του 2018.

Οι συμφωνίες αυτές ήταν το αποτέλεσμα της σκληρής τότε διελκυστίνδας μεταξύ των δυο αδελφών χριστιανικών κομμάτων στη Γερμανία, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ και της μικρότερης βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) που επιφύλασσε μια σκληρή δοκιμασία για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού. Κόντρα στις θέσεις της Άγκελα Μέρκελ που επεδίωκε μια ευρωπαϊκή λύση, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφεερ αξίωνε αναφανδόν την απώθηση προσφύγων και μεταναστών στα γερμανικά σύνορα.

Εκκρεμεί η υπογραφή της Ρώμης

Πέρα από μια σειρά μικρότερων συμφωνιών που είχε αποσπάσει τότε η γερμανίδα καγκελάριος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο του 2018 που όμως δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, η Γερμανία προχώρησε παράλληλα στη σύναψη διμερών συμφωνιών με τις μεσογειακές χώρες που είναι οι πρώτες χώρες υποδοχής.

Βάσει των συμφωνιών, οι πρόσφυγες και μετανάστες για τους οποίους διαπιστώνεται κατά την είσοδό τους στη γερμανική επικράτεια ότι έχουν καταγραφεί ήδη σε συμβαλλόμενη χώρα, εν προκειμένω σε Ισπανία ή Ελλάδα, θα πρέπει να επαναπροωθούνται σε αυτές εντός 48 ωρών. Οι συμφωνίες ισχύουν ωστόσο μόνο για άτομα που εισέρχονται στη Γερμανία μέσω των συνόρων της με την Αυστρία. Αυτός είναι και ο προφανής λόγος για τον εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό των επαναπροωθήσεων.

Σε παρόμοια συμφωνία έχει προχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση και με την Ιταλία, εντούτοις μέχρι σήμερα η Ρώμη δεν την έχει υπογράψει.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

1 σκέψη για το “Γερμανία: Για το θεαθήναι οι επαναπροωθήσεις προς Μαδρίτη και Αθήνα”

  1. Η Ελλάδα δεν είναι πρώτη χώρα υποδοχής των προσφύγων ή μεταναστών. Στην περίπτωση της Ελλάδας, πρώτη χώρα υποδοχής είναι η Τουρκία. Σύμφωνα δε με τον ΟΗΕ, κάθε πρόσφυγας, μετά την πρώτη χώρα υποδοχής είναι μετανάστης. Όταν μάλιστα εισέρχεται παραβιάζοντας τα σύνορα της δεύτερης χώρας υποδοχής, είναι λαθρομετανάστης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.