Έφυγαν από τις ΗΠΑ οι Τούρκοι πιλότοι που εκπαιδεύονταν στα F-35

Στις 31 Ιουλίου, όπως είχε εδώ και καιρό ανακοινωθεί, απελάθηκαν από τις ΗΠΑ οι Τούρκοι πιλότοι και το τουρκικό τεχνικό προσωπικό που εκπαιδεύονταν πάνω στα μαχητικά F-35, ενώ μία πρώτη ομάδα με τεχνικό προσωπικό έχει ήδη καταφτάσει στη χώρα, σύμφωνα με το κανάλι CNN Türk.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του κυπριακού «ΣΙΓΜΑ» στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, μετά την αναστολή της συμφωνίας πώλησης στην Τουρκία των αμερικανικών μαχητικών, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας με επιστολή του προς τον Χουλουσί Ακάρ στις αρχές Ιουνίου είχε δώσει διορία στους Τούρκους πιλότους, που εκπαιδεύονταν στην Αριζόνα εδώ κι ένα χρόνο, να εγκαταλείψουν την Αμερική μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Επομένως, όλα, και τα 30 άτομα προσωπικό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που βρίσκονταν στις ΗΠΑ, επέστρεψαν στην Τουρκία.

Στην Αριζόνα των ΗΠΑ, όπου βρίσκεται η αεροπορική βάση των F-35, είχαν σταλεί συνολικά 6 Τούρκοι πιλότοι και 43 άτομα τεχνικό προσωπικό για εκπαίδευση πάνω στα αμερικανικά μαχητικά.

Μέχρι το 2020, οπότε θα ολοκληρώνονταν η εκπαίδευση, θα αποστέλλονταν στις ΗΠΑ συνολικά 13 πιλότοι και 333 άτομα προσωπικό.

Η Τουρκία επιμένει πάντως ότι ακόμη δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για την καταγγελία της σύμβασης από τις ΗΠΑ και ότι οι συνομιλίες σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο συνεχίζονται.

Πηγές στην Άγκυρα επισημαίνουν ωστόσο ότι μετά την επιστροφή των πιλότων, θα ακολουθήσει η αναστολή της παραγωγής των εξαρτημάτων που κατασκευάζονται στην Τουρκία για τα F-35, ως (πρώην) εταίρος του προγράμματος.

Οι τουρκικές εταιρείες θα παραδώσουν τα τελευταία εξαρτήματα των F-35 στις ΗΠΑ το Μάρτιο 2020.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.