Πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν με 383 ψήφους η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Η Γερμανίδα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εξέλεξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έλαβε 383 ψήφους, έναντι 374 που απαιτούνταν για τον διορισμό της. Άλλοι 327 ερυωβουλευτές; τάχθηκαν κατά της εκλογής της.

Είκοσι δύο ευρωβουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ βρέθηκε κι ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.

Αρκετά εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι μόλις πέντε λεπτά πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας τη στήριξή τους προς την Φον Ντερ Λάιερ ανακοίνωσαν και οι Σοσιαλδημοκρατές, προσθέτοντας, όμως, στην ανακοίνωσή τους ότι «θα είμαστε σε επαγρύπνηση για να διασφαλίσουμε ότι θα εκπληρώσει τις προοδευτικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως αποτέλεσμα της πίεσής μας», αν και όπως ανέφερε το POLITICO υπήρξε μερίδα των Σοσιαλδημοκρατών (από Γερμανία, Ελλάδα, Ολλανδία, Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο, Σλοβενία και Βουλγαρία), που δεν ψήφισε υπέρ της νέας προέδρου.

Προκειμένου να εκλεγεί έπρεπε να λάβει όχι 376 αλλά 374 ψήφους, δεδομένου ότι θα απουσιάζουν 4 μέλη από τα συνολικά 751 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε εκλεγεί με 422 ψήφους.

Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν φρόντισε κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβόυλιο το πρωί της Τρίτης να δεσμευθεί ότι κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της, εφόσον θα εκλεγεί, είναι μια «πράσινη συμφωνία» για την ΕΕ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.