Δυσάρεστα νέα για τον Ερντογάν: Τι προβλέπουν οι αναλυτές μετά την «απόλυση» του κεντρικού τραπεζίτη

Όλοι οι αναλυτές που σχολίασαν την αιφνιδιαστική απόφαση του Ερντογάν να αντικαταστήσει τον διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, Μουράτ Τσετίκαγια, συμφωνούν ότι αυτή ήταν πλήγμα για την αξιοπιστία, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες – όπως οι Rabobank, BlueBay Asset Management, Medley Global Advisors, Nomura International Plc και TD Securities – λένε ότι η απόφαση θυμίζει στους επενδυτές ποιος είναι υπεύθυνος για τη νομισματική πολιτική στην Τουρκία και αναβιώνει τις ανησυχίες για τις ανορθόδοξες οικονομικές απόψεις του Ερντογάν, όπως ότι τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν σε αύξηση του πληθωρισμού.

Η τουρκική λίρα θα υποχωρήσει πιθανότατα τη Δευτέρα, δίνοντας στους απαισιόδοξους τη δικαιολογία που χρειάζονται για να διατηρήσουν τα στοιχήματά τους κατά του νομίσματος στο υψηλότερο επίπεδο παγκοσμίως.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, επενδυτές αυτοί περίμεναν υπομονετικά στο περιθώριο καθώς η λίρα σημείωνε άνοδο περίπου 8% από τις αρχές Μαΐου. Τα τουρκικά κρατικά ομόλογα, που είχαν δώσει ασυναγώνιστες αποδόσεις στους επενδυτές την ίδια περίοδο, θα έχουν πιθανότατα την ίδια μοίρα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.