Ο Τσαβούσογλου απαίτησε Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος και ΗΠΑ να προσκυνήσουν την Τουρκία

Η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί. Αντιλαμβανόμενη ότι πλησιάζει μεγάλη καταιγίδα, που θα σκάσει όλη πάνω της, παίζει τα «ρέστα της».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διατύπωσε τις εξής προκλητικές θέσεις:

α) Δεν θα κατασκευαστεί EastMed, ο αγωγός θα περάσει από τουρκικό έδαφος.

β) Η Κύπρος δεν έχει ΑΟΖ, αυτή ανήκει στην Τουρκία. Αρπάζουμε και μέρος της ελληνικής ΑΟΖ.

γ) Παραλαμβάνουμε κανονικά τους S-400.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην ουσία απαίτησε Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος να συνθηκολογήσουν και να υποταχθούν στην Τουρκία.

Το ίδιο διαμήνυσε και προς τις ΗΠΑ, απαντώντας ότι «παραλαμβάνουμε κανονικά τους S-400».

«Αντί να γίνονται δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας για την ανατολική Μεσόγειο, το πρόβλημα πρέπει να λυθεί από τη ρίζα του», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι οι υδρογονάνθρακες πρέπει να διοχετευτούν στη διεθνή αγορά μέσω της Τουρκίας.

Δηλαδή να μην κατασκευαστεί ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed, να περάσουν οι αγωγοί της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Τουρκίας και οι τζιχαντιστές του Ερντογάν να ανοιγοκλείνουν όποτε θέλουν τις βαλβίδες εκβιάζοντας με την ενέργεια την Ευρώπη, όπως την εκβιάζουν και με το προσφυγικό.

«Ενόσω η ελληνοκυπριακή διοίκηση κάνει μονομερή βήματα εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει και θα το κάνουμε», ανέφερε.

Ως «μονομερή βήματα» αποκαλεί την άσκηση από την Κύπρο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας, Ανγκέλ Τιλβάρ, κλήθηκε να αξιολογήσει το γεγονός ότι στις Βρυξέλλες ο Κύπριος ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον ομόλογό του του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι «στις διεθνείς σχέσεις όλοι συναντώνται με όλους».

«Δεν βλέπουμε κανένα περιορισμό σε αυτό.

»Ο ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν συναντάται και με τον ΥΠΕΞ της Αρμενίας.

»Για το Κυπριακό μερικές φορές με ανεπίσημο τρόπο κι εγώ συναντώμαι με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Αναστασιάδη.

»Και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ήρθε στην Τουρκία και συναντηθήκαμε.

»Το σημαντικό εδώ είναι η στάση του Αζερμπαϊτζάν και το Αζερμπαϊτζάν πάντοτε στηρίζει εμάς στο Κυπριακό. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία», ανέφερε.

Για την ανατολική Μεσόγειο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι είχε κάνει ξανά δηλώσεις και πως θα στηρίξουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι υπήρξαν αντιδράσεις από κάποιες χώρες, προσθέτοντας ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει ενημερώσει τους ξένους διπλωμάτες για την ανατολική Μεσόγειο «και όλοι είδαν τις πραγματικότητες», όπως ανέφερε.

Αναφέρεται στους χάρτες που η Τουρκία καταλαμβάνει παράνομα (κόκκινο χρώμα) μέρος της ελληνικής ΑΟΖ ανατολικά της Ρόδου και της Κρήτης, τη μισή κυπριακή ΑΟΖ και την υπόλοιπη κυπριακή ΑΟΖ τη δίνει στο ψευδοκράτος. Ακολουθεί ο χάρτης:

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι «η Τουρκία μάλιστα κάνει δραστηριότητες γεώτρησης στη δική της υφαλοκρηπίδα» και πως «δεν σημαίνει πως ισχύει η κήρυξη ΑΟΖ από οποιαδήποτε χώρα την οποία η εμείς δεν αποδεχόμαστε και δεν αποτελούμε μέρος της».

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) που αναφέρεται σε ΑΟΖ, για αυτό και μιλά συνεχώς για υφαλοκρηπίδα. ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα μοιάζουν αλλά δεν είναι το ίδιο.

Επίσης, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμα ότι η Τουρκία έχει ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη την υφαλοκρηπίδα της και επιπλέον θα συνεχίσει τις εργασίες στα τεμάχια τα οποία το ψευδοκράτος έχει «αδειοδοτήσει» την Τουρκία.

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση (σ.σ. όπως αποκαλούν οι Τούρκοι την Κυπριακή Δημοκρατία) παρά τις προειδοποιήσεις μας –και παρόλο που προειδοποιήσαμε και την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα- διεξάγει μονομερείς εργασίες γεώτρησης χωρίς να διασφαλίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

»Αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί. Αντί να γίνονται δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας πρέπει να λυθεί το πρόβλημα από τη ρίζα του.

»Και τότε οι υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο μπορούν να αξιολογηθούν και να διοχετευτούν μέσω της Τουρκίας στη διεθνή αγορά (όχι σε EastMed).

»Αν αντί να υιοθετούν αυτή την λογική προσέγγιση κάνουν μονομερή βήματα τότε κι εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει και θα το κάνουμε», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Για τους S-400, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν είναι στην ημερήσια διάταξη τη αναβολή ή η ακύρωση της συμφωνίας.

«Γιατί να συζητούμε την αναβολή μιας συμφωνίας που έχει τελειώσει;», είπε ο Τούρκος Υπουργός προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατή συμφωνία με προϋποθέσεις.

»Η Αμερική εάν είναι εποικοδομητική και έχει καλή πρόθεση ας αξιολογήσει αυτές τις καταστάσεις».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.