Διπλό παιχνίδι από τη Μέρκελ στο Αιγαίο

Του Παντελή Βαλασόπουλου

Διπλό παιχνίδι παίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο Αιγαίο: Από τη μία ενισχύει σε πρωτόγνωρο βαθμό τη Frontex, ώστε αυτή να λειτουργεί ως τείχος απέναντι στις προσφυγικές ροές, και, από την άλλη, εξοπλίζει την Τουρκία, η οποία αμφισβητεί τα σύνορά μας, με τελευταίας τεχνολογίας όπλα που αλλάζουν τις ισορροπίες σε βάρος μας.

Σύμφωνα με γερμανικές πηγές, οι λόγοι που η καγκελάριος ξεδιπλώνει ένα σχέδιο δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού από τη Frontex ώστε να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές εξ Ανατολών είναι εσωτερικοί.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Μετά την είσοδο του ξενοφοβικού AfD στο γερμανικό Κοινοβούλιο, οι ισορροπίες έχουν αλλάξει και στην κοινή γνώμη, καθώς το προσφυγικό κυριαρχεί με αρνητικό πρόσημο.

Για τον ίδιο λόγο, πάντως, οι Γερμανοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην τα σπάσουν επ’ ουδενί με την Τουρκία και έτσι όχι μόνον υποβαθμίζουν τον κίνδυνο από την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, αλλά συνεχίζουν τις πωλήσεις όπλων στη χώρα αυτή. Μάλιστα, η προγραμματισμένη παράδοση των υποβρυχίων τύπου 214 απειλεί να ανατρέψει την ισορροπία ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ίσως οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τη στιγμή αυτή το Βερολίνο και η υπόλοιπη Ευρώπη και για τον λόγο αυτό προετοιμάζονται ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τα πάντα στο θέμα αυτό.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.