Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα άμεση εφαρμογή εκεχειρίας 30 ημερών στη Συρία

Ψήφισμα υπέρ της άμεσης εφαρμογής, «χωρίς καθυστερήσεις», κατάπαυσης του πυρός 30 ημερών στη Συρία, για ανθρωπιστικούς λόγους, υιοθέτησε ομοφώνως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η συνεδρίαση του Σαββάτου ξεκίνησε με δίωρη καθυστέρηση, η οποία αποδίδεται σε διαβουλεύσεις επί του κειμένου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί 30ήμερη εκεχειρία προκειμένου να επιτραπεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και η μεταφορά τραυματιών από τις ζώνες των συγκρούσεων.

Το ψήφισμα έλαβε και την υποστήριξη της Ρωσίας, η οποία εξέφραζε επιφυλάξεις για τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής της εκεχειρίας.

Μάλιστα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία χωρίς την ύπαρξη «συγκεκριμένων συμφωνιών» μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Όπως διευκρίνισε ο πρεσβευτής της Σουηδίας Ολοφ Σκουγκ, εισηγητής του κειμένου της απόφασης μαζί με τον ομόλογό του από το Κουβέιτ, «δεν πρόκειται για ειρηνευτική συμφωνία για τη Συρία, το κείμενο είναι καθαρά ανθρωπιστικού χαρακτήρα».

Στο κείμενο προβλέπονται εξαιρέσεις για τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, της Αλ Κάιντα, καθώς και άλλων οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με παρατηρητές, οι εξαιρέσεις αυτές μπορεί να δώσουν έδαφος για αντιφατικές ερμηνείες.

Σύμφωνα με την φιλοϊσλαμιστική ιστοσελίδα Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους τρομοκρατών στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού, στην Ανατολική Γούτα αμέσως μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος για εκεχειρία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.