Λετονία: Έκτακτη συνεδρίαση των χρηματοπιστωτικών Αρχών μετά τη χρεοκοπία της ABVL

Οι Αρχές της Λετονίας θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα, μετά την χρεοκοπία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της, ενώ υπάρχει επιφυλακή για το ενδεχόμενο επιπτώσεων και σε άλλες τράπεζες.

Η τράπεζα ABLV έχει ήδη χρεοκοπήσει ή οδεύει σε χρεοκοπία και θα εκκαθαριστεί, γιατί η διάσωσή της δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον, ανακοίνωσαν σήμερα με ξεχωριστά δελτία Τύπου το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η ABLV, η οποία κατηγορείται για μεγάλης κλίμακας νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατέβαλε αγωνιώδεις προσπάθειες αυτή την εβδομάδα να καταρτίσει ένα σχέδιο για να επιβιώσει, όμως δεν τα κατάφερε καθώς οι πελάτες της τράπηκαν σε φυγή και η διοίκησή της δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει επαρκή κεφάλαια, παρά τις έκτακτες χορηγήσεις ρευστότητας από τη λετονική κεντρική τράπεζα.

Η υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Ντάνα Ριζνίς-Οζόλα δήλωσε ότι η κατάσταση στις άλλες τράπεζες είναι σταθερή και πως το επίπεδο των καταθέσεων βρίσκεται γύρω στα 20 δισ. ευρώ και δεν άλλαξε σημαντικά.Η υπουργός πρόσθεσε πως η ρυθμιστική αρχή ζητεί και λαμβάνει τακτικά ενημέρωση από τις ιδιωτικές τράπεζες της Λετονίας.

Άλλες τράπεζες που κινδυνεύουν στη Λετονία είναι αυτές που, όπως η ABLV, ειδικεύονται σε ξένες καταθέσεις, δήλωσε χθες στο Ρόιτερ η Ριζνίς-Οζόλα. Είπε πως έχει έναν κατάλογο περισσότερων από 12 τραπεζικών ιδρυμάτων που ταιριάζουν μ’ αυτή την περιγραφή και μπορεί ως εκ τούτου να επηρεασθούν με κάποιο τρόπο.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Ο πρωθυπουργός, Μάρις Κουτσίνσκις δήλωσε πως οι λετονικές αρχές και ντόπιοι και διεθνείς εμπειρογνώμονες πρέπει να συμφωνήσουν στο επόμενο βήμα για να βελτιωθεί η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα. «Γι’ αυτό ορίσθηκε για τη Δευτέρα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εποπτείας του Χρηματοπιστωτικού Τομέα … και το ζήτημα αυτό βρίσκεται επίσης στην ατζέντα της κυβέρνησης για την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει ο Κουτσίνσκις σε δήλωση που έστειλε με e-mail στο Reuters.

Η ιδιωτική τράπεζα ABLV βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφότου οι αμερικανικές Αρχές την κατηγόρησαν ότι συγκαλύπτει νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δωροδοκεί αξιωματούχους και διευκολύνει την παραβίαση κυρώσεων που επιβάλλονται στη Βόρεια Κορέα.

Οι κατηγορίες για ξέπλυμα χρημάτων, τις οποίες η τράπεζα αρνείται, αποσταθεροποίησαν το πιστωτικό ίδρυμα και καταθέσεις ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ έφυγαν μέσα σε μερικές ημέρες, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να αναστείλει τη Δευτέρα όλες τις πληρωμές, ώστε να εμποδίσει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του πιστωτικού ιδρύματος.

«Είμαι πεπεισμένος για τη σταθερότητα του λετονικού χρηματοπιστωτικού τομέα και για την ικανότητά του να λάβει σημαντικά μέτρα ώστε ο τραπεζικός τομέας να ανακτήσει τη φήμη του», δήλωσε ο Κουτσίνσκις.

Πηγές: enikonomia.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.