ΓΑΛΛΙΑ – ΙΤΑΛΙΑ: ανακωχή μέχρι νεωτέρας

Η προσωρινή αλλά πρωτοφανής ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή στην Ρώμη έχει ως στόχο «να γίνει η επισήμανση», διότι η Ιταλία είναι ένας ιστορικός σύμμαχος της Γαλλίας και «ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό.

Αναφερόμενος στην συνάντηση την Τρίτη στην Γαλλία του Λουίτζι ντι Μάιο με «κίτρινα γιλέκα», από την οποία ξεκίνησε το διπλωματικό επεισόδιο, ο Μπενζαμέν Γκριβό δήλωσε ότι «η πιο στοιχειώδης ευγένεια επιβάλλει να ενημερωθεί η κυβέρνηση» όταν ένας υπουργός πηγαίνει σε μία γειτονική χώρα.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του ότι τον «εάν θέλουμε να αποκρούσουμε την εθνικιστική λέπρα, τους λαϊκισμούς, την περιφρόνηση προς την Ευρώπη, ο καλύτερος τρόπος είναι να φερθούμε καλά σε αυτούς τους εταίρους, να συνεχίσουμε το σχέδιο ανάμεσα στην Λυών και το Τορίνο για να επιτραπεί στην Βόρεια Ιταλία να τα πάει καλύτερα».

Πάντως, την ώρα που οι δύο επικεφαλής της λαϊκιστικής κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο δήλωσαν ότι είναι «διαθέσιμοι» για διάλογο με την γαλλική κυβέρνηση, ο Γκριβό σημείωσε ότι «ο διάλογος δεν έχει ποτέ διακοπεί»

Σε αυτό το σημείο εξήγησε ότι οι δύο υπουργοί «κάθονται γύρω από το ίδιο τραπέζι με τους γάλλους υπουργούς κατά τη διάρκεια των ευρωπαϊκών συμβουλίων». Και «επίσης υπάρχει ένας επικεφαλής κυβέρνησης στην Ιταλία, είναι ο Κόντε», τον οποίο ο Εμανουέλ Μακρόν «έχει ήδη συναντήσει πολλές φορές».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Γαλλία συνέβαλε στην κρίση με τις «μετωπικές επιθέσεις» που περιλαμβάνονταν σε φράσεις του Εμανουέλ Μακρόν, διαβεβαίωσε ότι «δεν επρόκειτο να μετωπικές επιθέσεις». «Εάν θεώρησαν (η ιταλική κυβέρνηση) ότι έγιναν στόχος, είναι δική τους υπόθεση. Οι μικρές φράσεις του Λουίτζι ντι Μάιο και του Ματέο Σαλβίνι δεν εμπόδισαν την Ιταλία να εισέλθει σε οικονομική ύφεση…εμείς δεν διατυπώνουμε μικρές φράσεις».

«Σφύριγμα λήξης της “ώρας του παιδιού”»

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Η ανάκληση του γάλλου πρεσβευτή είναι ένα σφύριγμα λήξης για την «ώρα του παιδιού», έπειτα από μία «κακόβουλη παρέμβαση» των ιταλών κυβερνητικών αξιωματούχων, δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης Ναταλί Λουαζό.

«Δεν πρόκειται για δραματοποίηση, απλώς έπρεπε να πούμε «τέρμα το νηπιαγωγείο» », δήλωσε η Γαλλίας υπουργός στο Radio Classique.

«Ενα μέλος ξένης κυβέρνησης που έρχεται στην Γαλλία για να υποστηρίξει όχι έναν πολιτικό ηγέτη, αλλά κάποιον που κάλεσε σε εμφύλιο πόλεμο, κάποιον που ζήτησε την ανατροπή του προέδρου και τον σχηματισμό στρατιωτικής κυβέρνησης», είπε.

Για την Ναταλί Λουαζό, πρόκειται «για μία κακόβουλη παρέμβαση, μία μη φιλική ενέργεια ανθρώπων που υποτίθεται ότι είναι κυβερνήτες και προτεραιότητα των οποίων θα έπρεπε να είναι τα συμφέροντα των Ιταλών».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν το Παρίσι έχει μερίδιο ευθύνης στην κρίση, η Λουαζό απάντησε: «Εμείς είπαμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δυστυχώς αυτό που συμβαίνει αυτήν την στιγμή μας δικαιώνει».

«Οταν είπαμε ότι οι εθνικισμοί στην Ευρώπη, χωρίς να αναφερθούμε ειδικά σε μία ή σε άλλη χώρα, είναι ένα συνονθύλευμα ειδικών εθνικών συμφερόντων που δεν καταλήγουν ποτέ σε λύση, αλλά επιδεινώνουν τα προβλήματα, θεωρώ ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δίκιο να τους καταγγείλει», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.