Τι δείχνουν οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις

Απανωτές είναι οι έρευνες που διεξάγονται για τις εθνικές εκλογές και από τα δύο κόμματα. Τα συμπεράσματα μέχρι στιγμής δείχνουν παγιωμένη την διψήφια διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, αλλά και αύξηση της συσπείρωσης του ΣυΡιζΑ. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του Ολυμπία, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την υψηλότατη συσπείρωση της, γεγονός που την οδηγεί και σε αύξηση των ποσοστών της τα οποία ενδέχεται να αγγίξουν ακόμα και το 39%. Ο ΣυΡιζΑ συσπειρώνεται και φαίνεται να φτιάχνει κι αυτός τα ποσοστά του κινούμενος στο 27%. Η αιτία της αύξηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας που ούτως ή άλλως είχε υψηλότατη συσπείρωση, οφείλεται στο ευρύτατο πολιτικό πεδίο στο οποίο απευθύνεται. Πρακτικά τοκόμμα παίρνει ψήφους από το κέντρο, αλλά και ψηφοφόρους που ψήφισαν κεντροαριστερά κόμματα, έως την άκρα δεξιά.

Ο ΣυΡιζΑ βελτιώνει τα ποσοστά του, η απόφαση του όμως να κινηθεί με σαφές αντιδεξιό πρόσωπο, μειώνει τις πιθανές δεξαμενές ψηφοφόρων αφού από το κέντρο έως την άκρα δεξιά, η αντιδεξιά ρητορική δεν έχει καμία διείσδυση. Γι’ αυτό την ακρίβεια ο ΣυΡιζΑ καταφέρνει να μονοπωλήσει το συγκεκριμένο κομμάτι, το οποίο όμως δεν έχει το εύρος για να τον οδηγήσει στην ανατροπή του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

Παράλληλα, αφόρητες είναι οι πιέσεις που δέχονται τα μικρότερα κόμματα. Τόσο από το δίπολο που παραδοσιακά συμπιέζει τους μικρότερους συγγενείς συνασπισμούς πέριξ των δύο πόλων, όσο και από σαφή πολεμική που δέχονται, ειδικά τα κόμματα της δεξιάς μέσω των ΜΜΕ.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Επίσης, η επόμενη Βουλή φαίνεται να είναι πεντακομματική, ίσως και εξακομματική.

Τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι κοντά στο όριο εισόδου, την ώρα που ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν φαίνεται προς το παρόν να περνά το κατώφλι της επόμενης Βουλής. Τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν ότι ακόμη και να αυξήσει το ποσοστό του ο ΣΥΡΙΖΑ, η ψαλίδα θα ανοίξει, ενώ η πιθανότητα να είναι αυτοδύναμη η ΝΔ είναι μεγάλη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.