Μειώση της ψαλίδας ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει κεφάλι από την ΝΔ στην δυναμική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμη και στην πιο δύσκολη στιγμή επικοινωνιακά για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με ολα τα ΜΜΕ να έχουν αντι-τσιπρα και fake news όλο το 24ωρα, όχι μόνον δεν ανεβαίνουν τα ποσοστά του αλλά χάνει και την δυναμική του! 

Κλείσιμο «ψαλίδας» και μείωση ποσοστών της ΝΔ καταγράφει ακόμα και το Πρώτο Θέμα Το συνεχές και σταθερό κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφεται από όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, επιβεβαιώνει και η έρευνα της Marc για το Πρώτο Θέμα, που κυκλοφορεί αυτό το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, στην Πρόθεση Ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 25,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ 16,3%. Η διαφορά πέφτει, δηλαδή, στο 8,9% από το 9,2% που έδινε η ίδια εταιρεία για την ίδια εφημερίδα δυο μήνες πριν, στις 14 Ιανουαρίου 2018. Πρώτο Θέμα και Marc καταγράφουν μείωση της διαφοράς μεταξύ των δύο κομμάτων εδώ και μήνες. Τον Μάιο του 2017, η «ψαλίδα» υπολογιζόταν στο 14,5%, τον Σεπτέμβριο 2017 στο 10,7%, τον Οκτώβριο 2017 στο 10,4%, για να φτάσουμε στις μετρήσεις του Ιανουαρίου 2018 (9,2%) και Μαρτίου 2018 (8,9%), που ήδη αναφέραμε.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Προβληματισμό στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκαλούν και τα στοιχεία για την πορεία του κόμματός του, αφού ακόμα και οι εφημερίδες που στηρίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση (!) καταγράφουν τη συστηματική και σημαντική αποδυνάμωση της ΝΔ. Όπως παρουσιάζει, για παράδειγμα, το Πρώτο Θέμα, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει χάσει από τον Μάιο του 2017 ως σήμερα 3 μονάδες, καθώς ξεκίνησε από το 28,2% και έφτασε στο 25,2%, χωρίς κανείς φυσικά να μπορεί να προδιαγράψει ότι η πτώση αυτή δεν θα έχει συνέχεια.

Γενικά, με βάση διαθέσιμα στοιχεία μετρήσεων (των μεγαλύτερων εταιρειών), που αφορούν στις εκλογικές αναμετρήσεις και το δημοψήφισμα του 2015, προκύπτει ότι η υποεκτίμηση της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι συστηματική και διαχρονική. Στην παρούσα φάση, αυτή η υποεκτίμηση πηγαίνει χέρι-χέρι με τη γενικευμένη αίσθηση ότι η «ψαλίδα» διαρκώς κλείνει. Πρόκειται για μία επίμονη τάση, η οποία –σύμφωνα με αναλυτές- θα συνεχιστεί και η οποία μπορεί να φέρει ακόμα και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

Το τελευταίο ενισχύεται και από τη μεγάλη διαφορά συσπείρωσης που υφίσταται μεταξύ της ΝΔ (πάνω από 80%) και του ΣΥΡΙΖΑ (κοντά στο 50%), αλλά και των ποσοστών της αδιευκρίνιστης ψήφου, που παραμένουν πολύ υψηλά, ιδιαίτερα ανάμεσα σε όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο 2015. Η τελική επιλογή αυτών των πολιτών, που δεν πάνε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Φώφη Γεννηματά, ή σε κάποιο άλλο κόμμα εδώ και πολλούς μήνες, αλλά φαίνεται να περιμένουν τον ΣΥΡΙΖΑ, θα κρίνει πολλά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.