COVID-19: Θεραπεία-σοκ και «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με το κοινωνικό κράτος

Η μεγάλη υγειονομική κρίση του κοροναϊού ανέδειξε την κατάρρευση του νεοφιλελεύθερου αφηγήματος αφού τόσο η πανδημία αντιμετωπίζεται αποκλειστικά από τη δημόσια υγεία όσο και οι οικονομικές επιπτώσεις αντιμετωπίζονται από την ευθεία κρατική παρέμβαση. Μάλιστα, αν κάποιος μελετήσει τα στοιχεία στην Ευρώπη θα διαπιστώσει ότι όσο πιο ενισχυμένο και οργανωμένο είναι ένα εθνικό σύστημα υγείας, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η αντιμετώπιση του κοροναϊού ενώ αντίστοιχα οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις συναρτώνται με το πόσο γενναίο είναι το πακέτο διάσωσης κάθε κυβέρνησης.

Στην Ελλάδα όμως η Νέα Δημοκρατία, που υποκριτικά «χειροκροτεί» το εθνικό σύστημα υγείας και διαχειρίζεται την κρίση με όρους επικοινωνίας και lifestyle, επιμερίζει την ευθύνη στους ίδιους τους πολίτες ως υπαίτιους και φαίνεται να χρησιμοποιεί την επιδημία ως πρόσχημα για συμβάσεις εκατομμυρίων με ιδιώτες, πλήρη ασυδοσία στη δράση των κερδοσκόπων, και ως ευκαιρία για να κάνει «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με τη δημόσια υγεία, το κοινωνικό κράτος και την αγορά εργασίας.

Αντί να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές μέσα στις έκτακτες συνθήκες μιας φονικής πανδημίας, διπλασιάζει την αποζημίωσή τους και εκ των υστέρων προσπαθεί να τη δικαιολογήσει. Eνώ αρνείται πεισματικά τη διενέργεια μαζικών τεστ στο γενικό πληθυσμό και υποκαταγράφει συστηματικά την εξάπλωση της νόσου, εγκρίνει 30 εκατομμύρια ευρώ σε ιδιώτες της υγείας για να διενεργήσουν τεστ. Αγνοεί πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας που μπορούν να συνδράμουν με ελάχιστο κόστος και επιλέγει τους ιδιώτες, που κεροδοσκοπούν εν μέσω κρίσης αλλά δεν διαθέτουν τον αναγκαίο εξοπλισμό, παρά στέλνουν τα δείγματα στο Ινστιτούτο Παστέρ και την Ιατρική Αθηνών.

Τα δημόσια Νοσοκομεία εγκαταλείπονται χωρίς αντιδραστήρια κάνοντας τεστ «με το σταγονόμετρο», με τραγικές ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας που στοιχίζοyν στην υγεία του προσωπικού ενώ στη Χαλκίδα καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν «χειροτεχνίες» κατασκευάζοντας μόνοι τους μάσκες. Παρά τη μεγάλη κρίση, το σύστημα υγείας έχει εγκαταλειφθεί αβοήθητο να ανταπεξέλθει με ελάχιστα μέσα και πιθανότατα, να καταρρεύσει. «Εγώ πιστεύω ότι δεν χρειάζονται κρατικά νοσοκομεία. Μπορούν όλα να είναι ιδιωτικά. Είναι ανίκανος επιχειρηματίας το κράτος, δεν πρέπει να διαχειρίζεται τίποτα», έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο η πρώην εκπρόσωπος στο ΔΝΤ, στενή συνεργάτης της οικογένειας Μητσοτάκη και «γκουρού» του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα Μιράντα Ξαφά. Πάντως για διορισμούς ημετέρων από πόρτες και παράθυρα και αναβίωση της δεξιάς φαυλότητας, το κράτος δεν ενοχλεί…

Αλλά και στην οικονομία, η κυβέρνηση ανακοινώνει  το μικρότερο, ποσοστιαία, πακέτο στήριξης στην Ευρώπη, παρότι έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» των 37 δις, που μάλλον προορίζει για άλλους και όχι για την πραγματική οικονομία. Έχει ήδη προλάβει να αποδείξει το 2019 ότι το μοντέλο της συρρικνώνει την ανάπτυξη αλλά συνεχίζει. Την ίδια ώρα που ο Υπουργός Εργασίας εξαπολύει ένα πραγματικό «πογκρόμ» εναντίον των εργαζομένων με μαζικές απολύσεις, μειώσεις μισθών 50% και αποζημιώσεις «φιλοδωρήματα».  Ήδη οι μαζικές απολύσεις ξεκίνησαν ακόμη και με sms ενώ εργοδότες ζητούν να ιδιοποιηθούν μέρος των επιδομάτων !

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Liberal και χαρακτηρίζει «υπάνθρωπους» όσους επιθυμούν μετά την κρίση να αναθεωρηθεί η κυρίαρχη αντίληψη ενισχύοντας τη δημόσια υγεία και το κοινωνικό κράτος, δίνεται η απάντηση για αυτό που έρχεται μετά την κρίση: «Η αντιμετώπιση της επιδημίας του covid-19, θα ισχυροποιήσει, θα εκσυγχρονίσει και θα μεταρρυθμίσει αναγκαστικά την υγεία, την εκπαίδευση, τον δημόσιο τομέα, τον ιδιωτικό τομέα, το τραπεζικό σύστημα, τις υποδομές. Και σε προσωπικό επίπεδο, θα μας κάνει να βλέπουμε τον κόσμο, τον χρόνο, την φύση και την ζωή μας, εντελώς διαφορετικά.».

Κοινώς,  η πανδημία, που διέψευσε δραματικά το αφήγημα που καθοδήγησε τη ΝΔ τα τελευταία χρόνια, θα εργαλειοποιηθεί ακριβώς για να ενισχύσει αυτές τις ακραίες πολιτικές:  Κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και παράδοση των υποδομών σε ιδιώτες, εκφυλισμός του ασφαλιστικού συστήματος με μοντέλα πινοτσέτ, διάλυση της αγοράς εργασίας, περιοριστικές πολιτικές, ένα νέο σκληρό μνημόνιο για να την αναδιανομή του πλούτου, υφεσιακά μέτρα που θα δικαιολογηθούν από την… ύφεση που φέρνει η πανδημία.

Κοινός παρονομαστής για όλες αυτές τις ακραίες πολιτικές των οπαδών της «ελεύθερης αγοράς» είναι ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν ούτε ένα ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων. Για πολλοστή φορά θα «αρμέξουν» το κράτος και τις θυσίες των Ελλήνων, που μόλις είχαν σηκώσει κεφάλι.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.