ΚΚΕ: Βλέπει συνεχιστές της πολιτικής Σημίτη για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο

Σε αυτή την προοπτική κινείται και το συνυποσχετικό για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Συμφωνία για συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στο Αιγαίο και την Μεσόγειο, στην «γραμμή» που χάραξε το 1999 η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, βλέπει το ΚΚΕ στο βάθος των εξελίξεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ιδίως μάλιστα μετά την συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης Σαράζ της Λιβύης.

Μιλώντας σε συνεστίαση του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε «στο “ευχαριστώ” Σημίτη προς τις ΗΠΑ» με αφορμή την επέτειο των Ιμίων θυμίζοντας πως «ακολούθησαν οι συμφωνίες Μαδρίτης το 1997 και Ελσίνκι το 1999». Τόνισε ότι «με τις συμφωνίες αυτές, στο πλαίσιο μάλιστα συνόδων κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αντίστοιχα, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναγνώρισε αφενός «νόμιμα» και «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο και αφετέρου, αποδέχθηκε την ύπαρξη «μεθοριακών διαφορών» στη θέση των μονομερών Τουρκικών διεκδικήσεων».

Μετά από αυτά ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι «σήμερα πληθαίνουν οι φωνές που προτείνουν τη συνδιαχείριση, συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στη θάλασσα, τον συμβιβασμό με τις  αξιώσεις της τούρκικης αστικής τάξης σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.Μάλιστα, θέτουν στο λαό, το πλαστό δίλημμα “συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή;”. Και λέμε ότι είναι πλαστό, γιατί η «πολεμική εμπλοκή” μπορεί να οδηγήσει σε «συνεκμετάλλευση» και η «συνεκμετάλλευση» και πάλι μπορεί να οδηγήσει σε νέα και μάλιστα μεγαλύτερης έκτασης «πολεμική εμπλοκή»».

Για την Χάγη

Μάλιστα ο Δημήτρης Κουτσούμπας συσχέτισε τα παραπάνω και με το συνυποσχετικό για την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Συγκεκριμένα μίλησε για «νέα προσπάθεια επικίνδυνου εφησυχασμού, που είναι τα όσα ακούμε από τα επιτελεία τους, για προσφυγή στη Χάγη. Το ερώτημα είναι: Τι θα περιλαμβάνει το “συνυποσχετικό”, το οποίο είναι προϋπόθεση για να πας στη Χάγη;». Επισήμανε ότι η διαδικασία αυτή «θα καταγράφει τις θέσεις των δύο πλευρών. Και η τουρκική κυβέρνηση θα μπορεί να θέσει όλες τις διεκδικήσεις της, δημιουργώντας έτσι προηγούμενο. Χώρια που το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει και άλλα κακά προηγούμενα, παραβιάσεις αρχών διεθνούς δικαίου, όπως με τη Γιουγκοσλαβία και το Κόσσοβο».

Η Ν.Δ ενισχύει τον στρατό εκτός συνόρων

Τέλος ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας πως «η κυβέρνηση τη ΝΔ επαυξάνει και τις αποστολές εκτός συνόρων των Ενόπλων Δυνάμεων. Στις μέχρι τώρα 15 τέτοιες αποστολές εκτός συνόρων, σε Κοσσυφοπέδιο, Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο, προστίθενται νέες. Έχουμε και λέμε: Στρατό, πλοία και αεροσκάφη στη Λιβύη, φρεγάτα στα στενά του Ορμουζ, αντιαεροπορική συστοιχία «πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία, ενώ συνεχίζονται και οι πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.