Απάτη κομμάτων με την επιδότηση για έρευνα: Πλήρωναν και μισθούς, όχι μόνο δάνεια

Ποσό άνω των 550.000 ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση για ερευνητικούς σκοπούς χρησιμοποίησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είτε για να ξεπληρώσουν δάνεια είτε για να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους, σύμφωνα με το Vouliwatch, το οποίο επιπροσθέτως καταγγέλλει ότι εδώ κι ένα χρόνο έστελνε ερωτήματα σχετικά με την χρήση των επιχορηγήσεων των κομμάτων στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής χωρίς να λαμβάνει καμία απάντηση.

Το Vouliwatch κατέφυγε στη δικαιοσύνη και λίγο πριν συζητηθεί η υπόθεση έλαβε στα στοιχεία για τα έτη 2016 και 2017 από τα οποία προέκυψε – μεταξύ άλλων – ότι η ΝΔ έλαβε σχεδόν 1 εκατομ. ευρώ κρατική χρηματοδότηση για ερευνητικούς σκοπούς και τα διέθεσε για να εξυπηρετήσει χρέη της προς τις Τράπεζες.

Τελικά έλαβε και τα στοιχεία για τα οικονομικά των κομμάτων για το έτος 2015 από τα οποία προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία, αναφορικά με το ποια κόμματα παρέβησαν τη νομοθεσία:

1. Μη διακίνηση εσόδων-δαπανών μέσω ειδικών τραπεζικών λογαριασμών

Η Επιτροπή εντοπίζει ότι σχεδόν όλα τα κόμματα δεν διακίνησαν τα έσοδα ή τις δαπάνες τους μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που προβλέπει ο νόμος, χωρίς να αναφέρει τα ποσά που διακινήθηκαν εκτός. Σε αυτή την περίπτωση ο νόμος προβλέπει ότι η Επιτροπή μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο μέχρι το 50% της τελευταίας κάθε φορά καταβληθείσας σε αυτά τακτικής χρηματοδότησης. Η Επιτροπή, όμως, αποφάσισε να μην επιβάλει κανένα πρόστιμο με την αιτιολογία ότι ήταν προεκλογική περίοδος το 2015, ότι τα κόμματα δεν είχαν οργανωμένα λογιστικά πρότυπα και δεν πρόλαβαν να συμμορφωθούν στις νομοθετικές διατάξεις.

2. Διάθεση ειδικής κρατικής χρηματοδότησης για ερευνητικούς σκοπούς για την εξόφληση τραπεζικών χρεών ή για μισθούς!

Το δεύτερο και πολύ ενδιαφέρον σημείο της έκθεσης αφορά στο γεγονός ότι τα κόμματα έλαβαν χρηματοδότηση από το κράτος για ερευνητικούς σκοπούς και είτε δεν την χρησιμοποίησαν την χρονιά που την έλαβαν και τη μετέφεραν στο επόμενο έτος είτε – ακόμα καλύτερα – τη διέθεσαν σε σκοπούς άλλους από αυτούς που ρητά και αυστηρά προβλέπει ο νόμος. Ειδικότερα:

– Η «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», όπως συνέβη και τις επόμενες δύο χρονιές (2016-2017), από τη συνολική κρατική επιμορφωτική δαπάνη που έλαβε, διέθεσε το ποσό των 350.997,95 Ευρώ για εξόφληση χρεών του κόμματος σε Τράπεζες και Δημόσιο.

Εκπληκτική είναι επίσης η πρωτότυπη διάθεση – αποκάλυψη ότι δύο κόμματα έλαβαν αυτή την χρηματοδότηση και αντί να την διαθέσουν για επιμορφωτικούς σκοπούς, πλήρωσαν τους μισθούς του προσωπικού τους. Συγκεκριμένα:

– Η «ΔΡΑΣΗ» ξόδεψε τη συνολική κρατική επιμορφωτική της χρηματοδότηση, ύψους 4.996 ευρώ, για πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού.

– Το «ΠΑΣΟΚ» από τη συνολική κρατική επιμορφωτική δαπάνη που έλαβε, ξόδεψε ποσό 199.191,51 Ευρώ για πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος είναι αυστηρός σχετικά με την χρηματοδότηση αυτή και ορίζει ότι εάν δεν διατεθούν τα χρήματα για επιμορφωτικούς σκοπούς, τα κόμματα οφείλουν να τα επιστρέψουν στο Δημόσιο Ταμείο και, εάν δεν το πράξουν, οφείλει η Επιτροπή να τους ζητήσει να τα επιστρέψουν. Ωστόσο, σύμφωνα με το Vouliwatch, η Επιτροπή και εδώ αποφάσισε να μην επιβάλει καμία κύρωση και να κάνει συστάσεις στα κόμματα να συμμορφωθούν από εδώ και στο εξής γιατί διαφορετικά θα επιβάλει κυρώσεις στο μέλλον. Παρ’ όλα αυτά και για τα έτη 2016 και 2017, η Επιτροπή και πάλι δεν επέβαλε καμία κύρωση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.