«ΑΡΙΣΤΟΣ» ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΣΑΜΑΡΑ-ΚΥΡΙΑΚΟΥ Ο τραπεζίτης των φοροφυγάδων

Στο https://www.documentonews.gr διαβάσαμε:

Μάλιστα ο τελευταίος όταν ήταν υπουργός Οικονομικών είχε «προικοδοτήσει» τον Χρ. Σκαλβούνη με μισθούς δεκάδων χιλιάδων ευρώ την ίδια εποχή που επέβαλε σκληρή λιτότητα σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Την αποκάλυψη κάνει ο Μπράντλεϊ Μπέρκενφελντ, το τραπεζικό στέλεχος της UBS που παρέδωσε λίστα με 19.000 καταθέτες, πιθανούς διακινητές μαύρου χρήματος, στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές. Παρότι είναι γνωστή η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων στο σπίτι του Σκλαβούνη τον Ιούλιο του 2016, έως σήμερα παρέμενε άγνωστος ο ρόλος του στο δίκτυο των 1.500 και πλέον Ελλήνων της λίστας. 

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τη δημοσιογραφική έρευνα είναι ότι, όπως και στη λίστα Λαγκάρντ, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αρνήθηκε συστηματικά να παραλάβει τη λίστα Μπόργιανς και να διαλευκάνει τον τρόπο ξεπλύματος και διακίνησης του μαύρου χρήματος, στον οποίο, σύμφωνα με τον Μπέρκενφελντ, έπαιζε σημαντικό ρόλο ο Σκλαβούνης. Την εποχή που ο Μπόργιανς επιχειρούσε απεγνωσμένα να ενημερώσει τις ελληνικές αρχές, ο Σκλαβούνης ήταν επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). 

Πάνω από δέκα στελέχη του private banking της UBS ασχολούνταν με τους Ελληνες «χρυσούς» καταθέτες με το πιθανό μαύρο χρήμα. Οταν η λίστα έφτασε στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τσίπρα σχηματίστηκαν εκατοντάδες δικογραφίες οι οποίες προωθήθηκαν για έρευνα στην ΑΑΔΕ. Με τη σκανδαλώδη απόφαση 1738/2017 του ΣτΕ όμως, για τα αδικήματα φοροδιαφυγής σε βάθος χρόνου πάνω από πέντε έτη υπήρχε παραγραφή.

Η ΑΑΔΕ φαίνεται πως έχει αρχειοθετήσει αυτές τις υποθέσεις, αν και θα μπορούσαν να ερευνηθούν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος εκτός από φοροδιαφυγή. Οπως ο Σταύρος Παπασταύρου της κυβέρνησης Σαμαρά, ο Σκλαβούνης των Μητσοτάκη και Στουρνάρα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα σύστημα ύποπτων καταθέσεων, οffshore και διακίνησης χρήματος, αλλά αντί να ελέγχεται συμμετέχει στον κύκλο των άριστων της ΝΔ. Μετά τη σύνθεση του παζλ της πρόκλησης, το ερώτημα που θέτει ο Μπέρκενφελντ στη συνέντευξή του στο Documento, «τι έχει γίνει δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις μου;», απαιτεί μια απάντηση η οποία οφείλει να είναι ουσιαστική και πολιτική. Κάποιοι με νομικισμούς και νομικές εφευρέσεις προκαλούν και κοροϊδεύουν μια ολόκληρη χώρα.

Σε σημαντική αποκάλυψη, με άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον, προχώρησαν οι «Financial Times» στις 19 Ιουλίου 2016. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελληνικές αρχές φέρονταν να είχαν πραγματοποιήσει στις 7 Ιουλίου έρευνα στο σπίτι του πρώην επικεφαλής της UBS και τότε στελέχους της ΝΔ Χρήστου Σκλαβούνη. Η έρευνα διενεργήθηκε στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας αποκάλυψης των μυστικών των ελβετικών τραπεζών με στόχο τον εντοπισμό κεφαλαίων που δεν είχαν φορολογηθεί. Σύμφωνα με τους «Financial Times», κατά την έρευνα οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν υπολογιστές, έγγραφα αλλά και ψηφιακούς δίσκους. Λίγο πριν από την έφοδο στο σπίτι του Χρ. Σκλαβούνη οι εισαγγελικοί λειτουργοί Χρήστος Ντζούρας και Κώστας Καλούδης είχαν βρεθεί στις ΗΠΑ. Σε αυτούς κατέθεσε στην Ουάσινγκτον το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της UBS Μπράντλεϊ Μπέρκενφελντ και έδωσε πολύτιμα στοιχεία για τις μεθόδους που ακολουθούσαν οι τραπεζίτες ώστε να φοροδιαφεύγουν πελάτες της UBS.

Απόφοιτος του London School of Economics και του Harvard Business School, ο Χρ. Σκαλβούνης εργάστηκε –όπως αναφέρει στο επίσημο βιογραφικό του το οποίο είχε αναρτηθεί και στον ιστότοπο της ΝΔ– για πάνω από 25 χρόνια στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής στο Λονδίνο, το Παρίσι και στην Αθήνα και ήταν υπεύθυνος για τη δραστηριότητα της UBS σε αυτό τον τομέα στην ανατολική Ευρώπη, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Το ΤΧΣ και η αύξηση  διά χειρός… Στουρνάρα

Τον Μάιο του 2013, επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου διορίστηκε επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών και νυν διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε βρεθεί μάλιστα στο επίκεντρο κριτικής από διάφορα ΜΜΕ επειδή με απόφασή του αύξησε τις απολαβές του Χρ. Σκλαβούνη στο ΤΧΣ κατά 75.000 ευρώ ετησίως σε σχέση με αυτές του Ολλανδού προκατόχου του Πάουλ Κόστερ. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, ενώ ο Κόστερ αμειβόταν με 100.000 ευρώ τον χρόνο, με την απόφαση Στουρνάρα οι απολαβές του Χρ. Σκλαβούνη αυξήθηκαν στις 175.000 ευρώ. Την ίδια ώρα που η τότε κυβέρνηση προχωρούσε σε περικοπές μισθών και συντάξεων και βαριά φορολόγηση των νοικοκυριών, ο Γ. Στουρνάρας εμφανιζόταν ιδιαίτερα γαλαντόμος προς τον Χρ. Σκλαβούνη.

Τον Μάρτιο του 2015 ο Χρ. Σκλαβούνης παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του ΔΣ του ΤΧΣ. Ηταν το τέλος της σταδιοδρομίας του ως τεχνοκράτης για να ακολουθήσει η απαρχή μιας νέας:(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.