Η Γερμανία ψάχνει «αναχώματα» στην Ακροδεξιά

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου (φωτ.), όμως οι εορταστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται αυτές τις ημέρες στη γερμανική πρωτεύουσα επισκιάζονται από την αγωνία για τις τοπικές εκλογές σε τρία ανατολικά κρατίδια, στο Βρανδεμβούργο και τη Σαξονία την 1η Σεπτεμβρίου και στη Θουριγγία στις 27 Οκτωβρίου.

Το ακροδεξιό AfD φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να χτυπάει την πρώτη θέση και τα δύο κυβερνητικά κόμματα, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες παλεύουν για τη δεύτερη, ενώ η Αριστερά προσπαθεί να συγκρατήσει τα ποσοστά της και οι Πράσινοι βλέπουν για πρώτη φορά διψήφια ποσοστά σε αυτές τις περιοχές.

Στο Βρανδεμβούργο, την περιφέρεια του Βερολίνου, το SPD είχε μετά την ενοποίηση την πρώτη θέση και στη Σαξονία το CDU, με το Die Linke να διεκδικεί σε όλες τις τοπικές αναμετρήσεις τη δεύτερη θέση. Αυτές οι σταθερές όμως, της πρωτοκαθεδρίας των δύο μεγάλων κομμάτων της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της ισχυρής παρουσίας της Αριστεράς, κινδυνεύουν να καταρρεύσουν κάτω από το βάρος της κοινωνικής δυσφορίας που κατευθύνεται προς την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Civey για το Spiegel-online και την εφημερίδα Tagesspiegel, εάν οι εκλογές διεξάγονταν την περασμένη Κυριακή στο Βρανδεμβούργο το AfD θα ήταν πρώτο κόμμα με 21%, οι Σοσιαλδημοκράτες, που είχαν σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις πάνω από 30%, θα έρχονταν τώρα στη δεύτερη θέση με 18%, οι Χριστιανοδημοκράτες θα πάλευαν με τους Πράσινους για την τρίτη θέση με 17% και η Αριστερά θα ακολουθούσε με 14-15%.

Παρόμοιες είναι και οι τάσεις στη Σαξονία, ενώ στη Θουριγγία μέχρι τον Οκτώβριο η κατάσταση εκτιμάται ότι μπορεί να είναι πιο ζοφερή.

Συνέπειες

Στη θέση του Τείχους τείνει να δημιουργηθεί ένα πολιτικό χάσμα ανάμεσα στην Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία, με απρόβλεπτες συνέπειες και για τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού της Αν. Μέρκελ, εάν οι δημοσκοπικές τάσεις επιβεβαιωθούν στις κάλπες.

Ολα τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν αποκλείσει κάθε συνεργασία με το AfD, ωστόσο η εκλογική αριθμητική είναι πιο σύνθετη από τις δημόσιες δηλώσεις. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η ξεκάθαρη άρνηση κυβερνητικής συνεργασίας με τους ακροδεξιούς-λαϊκιστές επικροτείται από τα δύο τρίτα των πολιτών. Στο Βρανδεμβούργο όμως και στη Σαξονία σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι, το 46%, θεωρούν ότι η άρνηση θα λειτουργήσει υπέρ του AfD.

Στο Βρανδεμβούργο, το 2014 οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν πάρει 31,9% και σχημάτισαν κυβέρνηση με την Αριστερά που συγκέντρωσε 18,6%. Στη Σαξονία, οι Χριστιανοδημοκράτες που είχαν πάρει 39,4% και σχημάτισαν κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες που συγκέντρωσαν 12,4%.

Στη Θουριγγία, η Αριστερά που ήρθε δεύτερη με 28,2% (πρώτο ήταν το CDU με 33,5%) σχημάτισε κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους που συγκέντρωσαν, αντίστοιχα, 12,4% και 5,7%.

Το AfD είχε πάρει στο Βρανδεμβούργο 12,2%, στη Σαξονία 9,7% και στη Θουριγγία 10,6%, έχοντας τότε δεξιότερα το εκτός νόμου σήμερα νεοναζιστικό NPD. Με τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων κανένα από αυτά τα κυβερνητικά σχήματα δεν μπορεί να επαναληφθεί.

Στο Βρανδεμβούργο, για να αποκλειστεί η συμμετοχή του AfD οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να καλέσουν σε συνεργασία τους Χριστιανοδημοκράτες ή τους Πράσινους, αναλόγως και με το τι θα πράξουν με την Αριστερά. Η συνέχιση της συνεργασίας τους με το Die Linke δημιουργεί πρόβλημα στο CDU, η ηγεσία του οποίου προτιμάει τη συνεργασία με τους Πράσινους, που από την πλευρά τους δεν αποκλείουν καμία συνεργασία και εστιάζουν στο θέμα των προγραμματικών συζητήσεων.

Στην περίπτωση όμως που τεθεί εκτός κυβερνητικής συνεργασίας το CDU, δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν πιέσεις μέσα στο κόμμα για άνοιγμα προς το AfD. Ακόμη πιο σύνθετη γίνεται η κατάσταση στη Σαξονία, όπου ο Χριστιανοδημοκράτης νυν πρωθυπουργός Μίκαελ Κρέτσμερ διαβλέπει τον κίνδυνο να υποχωρήσουν δραματικά οι Σοσιαλδημοκράτες εταίροι του και προσπαθεί εδώ και καιρό να ρίξει γέφυρες συνεργασίας προς τους Πράσινους και την Αριστερά εις πείσμα της κεντρικής γραμμής της Αν. Μέρκελ και της Α. Κραμπ-Καρενμπάουερ που επιμένουν ότι το CDU δεν μπορεί να συνεργαστεί με το Die Linke σε κεντρικό ή και τοπικό επίπεδο.

Και στη Θουριγγία, εάν ο αριστερός Μπόντο Ράμελοβ δεν καταφέρει να μετριάσει τη φθορά του συνασπισμού συνεργασίας που έχει τώρα με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το CDU.

www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.