Το άνοιγμα Άδωνι στις «ιερές επενδύσεις»-Διάβρωση της Αγιορίτικης κοινότητας με προγράμματα ΕΣΠΑ!!!

Συνάντηση με τον Ιερομόναχο Νικόδημο Λαυριώτη και αντιπροσωπεία από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους είχε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πρόκειται για την πρώτη στην ιεραρχία των αγιορείτικων μονών και τη μεγαλύτερη σε έκταση. Στη συνάντηση παρέστη και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη μετά την ευλογία που έλαβαν ξεκίνησαν «μία συνεργασία, διότι ασφαλώς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατόπιν και των εντολών του κυρίου Πρωθυπουργού, δεν θα μπορούσε να αδιαφορεί για το μεγαλύτερο σύμβολο της Ορθοδοξίας που υπάρχει στην πατρίδα μας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το υπουργείο «εγκαινιάζει μία σταθερή επικοινωνία με την Ιερά Επιστασία, για να δούμε πως και εμείς, ως κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα βοηθήσουμε όπως έκαναν στο παρελθόν και άλλες κυβερνήσεις, ώστε το Άγιο Όρος να προχωρήσει και να συνεχίσει την υπέρλαμπρη πορεία του».

Ο ιερομόναχος Νικόδημος, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω διατηρεί άριστες σχέσεις με την Ντόρα Μπακογιάννη, από την εποχή που αυτή βρισκόταν στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και με τον Άδωνι Γεωργιάδη, δήλωσε χαρούμενος που έχει πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υποστήριξε ότι εκπροσωπεί όλο το Άγιο Όρος. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά, μεγάλο ενθουσιασμό. Γιατί όταν περάσουν τα 7 χρόνια των ισχνών αγελάδων και έρθει η αλλαγή, δεν μπορεί κανείς να βλέπει να ανατέλλει άλλος ήλιος και να πνέει άλλος αέρας στην πατρίδα μας και αυτό να τον αφήνει ασυγκίνητο. Προσωπικά εγώ, αλλά και όλο το Άγιον Όρος, αισθανόμαστε μεγάλη υποχρέωση να συγχαρούμε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, διότι μας κάνει να αισθανόμαστε ότι κατ’ αρχάς έχουμε Πρωθυπουργό.

Μεγάλη υπόθεση. Και να αισθανόμαστε ότι κατοικούμε σε κράτος ευνομούμενο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι από την αρχή της διακυβερνήσεως έκανε περισσότερα από αυτά που είπε προεκλογικά. Είδαμε για πρώτη φορά να γίνονται πράγματα, τα οποία δεν είχαν εξαγγελθεί προεκλογικά.

Δηλαδή, μία πολύ ευχάριστη έκπληξη. Αυτό μας δίνει ελπίδα, ότι θα ανατείλει κάτι καλύτερο για τη χώρα μας, για την πατρίδα μας. Και επειδή το Άγιον Όρος όλους αυτούς τους αιώνες προσεύχεται για το λαό του Θεού που τόσο δύσκολα πέρασε τα τελευταία χρόνια, τώρα βλέπει με μεγάλη αισιοδοξία την ελπίδα και ότι ανέτειλε κάτι καλύτερο για τον λαό. Αφού ανέτειλε κάτι καλύτερο για τον λαό, ανέτειλε και για το Άγιο Όρος, γιατί όλη η δύναμη του Αγίου Όρους είναι στο Θεό και στον λαό του Θεού».

Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από την τελευταία «τραυματική» εμπλοκή της ΝΔ με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αγίου Όρους και σκάνδαλα που συνεχίζουν να απασχολούν τη δικαιοσύνη, όπως αυτό του Βατοπεδίου. Αυτές οι δυσάρεστες μνήμες δεν εμπόδισαν τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, να υποδέχεται στο υπουργείο τους «ρασοφόρους τεχνοκράτες» της Μονής Μεγίστης Λαύρας και να φωτογραφίζεται μαζί τους, ενώ ο επικεφαλής τους, ιερομόναχος Νικόδημος, φρόντισε με έναν διθυραμβικό λόγο, άκομψο όσο και υπερβολικό, να εκθειάσει τη νέα κυβέρνηση, θυμίζοντας άλλες εποχές και αντιλήψεις.

Όμως όταν μιλάμε για «μπίζνες» και Άγιο Όρος μιλάμε για κρατικό και ευρωπαϊκό χρήμα. Γιατί καλός είναι ο καπιταλισμός, «θεάρεστος» όπως φαίνεται για κάποιους,  αλλά η επιχειρηματικότητα που ευαγγελίζεται η ΝΔ, είναι κρατικοδίαιτη, οπότε γιατί να μην το εκμεταλλευτεί και η Αθωνική Πολιτεία;

Αντικείμενο της συζήτησης λοιπόν ήταν οι δράσεις του ΕΣΠΑ και οι χρηματοδοτήσεις που περιμένουν οι Μονές μετά από 4,5 χρόνια «ξηρασίας». Τώρα πλέον προσδοκούν επιστροφή στο παλαιό καθεστώς, προ του 2015, όταν οι κυβερνήσεις έβγαζαν προσκλήσεις για χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ, χωρίς ίδια συμμετοχή, στα όρια των «φωτογραφικών», που απευθύνονταν αποκλειστικά στο Άγιο Όρος. Με αυτόν τον τρόπο κατευθύνθηκαν τεράστια κονδύλια στις Μονές, κάτι που σταμάτησε ως πρακτική επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Με λίγα λόγια, προσδοκούν από τη «φιλοεπενδυτική» κυβέρνηση της ΝΔ να στερεί πόρους από την επιχειρηματικότητα που θα ενίσχυαν την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας αλλά και πόρους που θα στήριζαν σημαντικές κοινωνικές δομές, για να κατευθύνουν πακτωλό χρημάτων σε μοναστήρια του Αγίου Όρους.

Η αντίληψη της απροκάλυπτης συνεργασίας μεταξύ του κράτους και των εκκλησιαστικών θεσμών και της άμεσης οικονομικής συναλλαγής έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με το δήθεν φιλελεύθερο προφίλ που αφηγείται η ΝΔ, πλην όμως είναι απόλυτα συμβατό με αυτό που χαρακτήριζε διαχρονικά τις σχέσεις της Δεξιάς με τους υπερ-συντηρητικούς πυλώνες της κοινωνίας και του κράτους.  Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι οι «τεχνοκράτες της αγοράς», όπως χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυβερνητικά του στελέχη, δεν υποδέχτηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης κάποιους επενδυτές που θα μπορούσαν να μοχλεύσουν σοβαρά ιδιωτικά κεφάλαια αλλά εκπροσώπους Μονής που ζητούν ευρωπαϊκό χρήμα, στερώντας το από την πραγματική οικονομία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.