Πυροβολεί τα πόδια του και τη ΝΔ ο Μητσοτάκης

Προσπαθώ εδώ και καιρό να καταλάβω πως εργάζονται τα επικοινωνιακά επιτελεία της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Πως προετοιμάζουν κάθε πολιτική επιλογή τους. Αν κάνουν τον κόπο να μπαίνουν στη θέση της κυβέρνησης, του αντιπάλου δηλαδή, να μελετούν τις δυνατότητες αντίδρασης που έχει στα σχέδια τους. Να κάνουν με λίγα λόγια εναλλακτικά σενάρια. Είναι μια κλασική μέθοδος στους πολέμους, όταν οι στρατηγοί μελετούν τις δυνατότητες και τα όποια σχέδια αντίδρασης των αντιπάλων, ώστε να καταλήξουν σε ασφαλείς και επωφελείς επιλογές.

Για παράδειγμα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πλούσιο πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων που αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές για πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πολίτες. Ανακοίνωσε επίσης κατά 50% μειώσεις στον ΦΠΑ στην εστίαση και στα περισσότερα αγαθά και σταδιακή επαναφορά της 13ης σύνταξης. Αρκεί λοιπόν να λες απλά και μόνο πως όλα αυτά είναι προεκλογικά πυροτεχνήματα; Αφουγκράστηκε κανείς από τους μαθητευόμενους μάγους που έχει προσλάβει ο Κυριάκος για συμβούλους, τις αντιδράσεις της αγοράς; Ρώτησε τους ενδιαφερόμενους πως αντιμετωπίζουν τα μέτρα, πριν τα μηδενίσουν ως πυροτεχνήματα;

Αλλά αυτό είναι το λιγότερο; Ποιος έδωσε την άδεια στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ τον Κυρανάκη να δηλώσει ότι «τίποτε από όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν δεσμεύει τη ΝΔ»; Που σημαίνει ότι με κυβέρνηση Κυριάκου, όλα αυτά μπορούν να ακυρωθούν! Όταν ακόμα περισσότερο, ο ίδιος ο Κυριάκος εκτίμησε πως δεν υπάρχουν δυνατότητες για την επιστροφή έστω της 13ης σύνταξης. Δηλαδή το μήνυμα είναι ψηφίστε Τσίπρα αν θέλετε να συνεχιστούν οι ελαφρύνσεις και να κατοχυρωθεί η 13η σύνταξη;

Με τέτοιες αντιλήψεις και ικανότητες, είναι τελικά μοιραία η κατρακύλα της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ στον κιτρινισμό και στις χυδαιότητες του ίδιου του προέδρου, σε βάρος του πρωθυπουργού. Αφού δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κυβέρνηση επί της ουσίας, επί των πραγματικών διακυβευμάτων, ας δουλέψουμε με συκοφαντίες, ποντάροντας στη βοήθεια των συγκροτημάτων Μαρινάκη και Αλαφούζου για την χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Η γκάφα του Κεφαλογιάννη

Δηλαδή αυτός που θα πάρει για παράδειγμα ανάσα από τη θέσπιση των 120 δόσεων, θα προτιμήσει τον Κυριάκο που δεν δεσμεύεται, επειδή ο Πολάκης είναι αθυρόστομος και ο Τσίπρας φιλοξενήθηκε σε κότερο συνεργάτιδας του για τρεις μέρες;  Αλλά ακόμα και έτσι, ο κ. Μητσοτάκης παρασύρθηκε σε ακραίες αντιδράσεις που εκθέτουν την παράταξη και το μύθο της αστικής ευγένειας, για την οποία δηλώνουν υπερήφανοι. Όταν φτάνεις στο σημείο να αποκαλείς φασίστα τον πολιτικό σου αντίπαλο, χωρίς την παραμικρή τεκμηρίωση και ακόμα χειρότερα, αποκαλείς χουντικό τον πατέρα του, για να τον πλήξεις, έχεις ξεπεράσεις κάθε όριο χυδαιότητας.

Και όταν οι αποδείξεις που επικαλέστηκαν τα στελέχη της ΝΔ αποδείχτηκαν ψευδείς, όπως η φωτογραφία που παρουσίασε ο ευρωβουλευτής Μ. Κεφαλογιάννης με τον υποτιθέμενο πατέρα του Τσίπρα, πίσω από τη χουντική τρόικα, ενώ ήταν γνωστό πως πρόκειται για τον Διομήδη Αγγελόπουλο, ο οποίος ήταν υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση Μαρκεζίνη, τι κάνεις; Η αστική ευγένεια και ευθύνη, θα επέβαλαν μια συγγνώμη τόσο από τον κ. Κεφαλογιάννη όσο και από τον κ. Μητσοτάκη. Πλην όμως συνεχίζουν ακάθεκτοι να πολιτεύονται με λάσπες. Μπορεί με αυτή την πρακτική να γίνει ρεύμα εκλογικής νίκης;

Έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία η πρόσφατη δήλωση Μεϊμαράκη πως «Αν το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη του εισηγείται όξυνση του πολιτικού κλίματος, εγώ το θεωρώ μείζον λάθος». Που σημαίνει ότι οι παλαιοί παράγοντες της παράταξης, είναι ανήσυχοι για την πορεία που ακολουθεί ο Κυριάκος. Πως η υποστήριξη που του παρέχουν δια της ανοχής, έχει όρια.
Όρια που φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί μετά τις επιλογές μηδενισμού της πολιτικής της κυβέρνησης, που έφτασαν μέχρι του σημείου να ταυτιστούν με τα συμφέροντα της Άγκυρας και της Μόσχας στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών κόντρα στη γνώμη όλων των εταίρων και των συμμάχων!

Εγκλωβισμένη σε συκοφαντίες

Η πολιτική επιλογή να μηδενιστεί οτιδήποτε κάνει και σχεδιάζει η κυβέρνηση, απέτυχε παταγωδώς και υποχρέωσε τη ΝΔ να καταφύγει και να εγκλωβιστεί στις συκοφαντίες με fake news. Οι πρόσφατες ελαφρύνσεις εκτός από προεκλογικές, ήταν κυρίως αποτέλεσμα της πραγματικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Όταν για παράδειγμα το συντηρητικό ΔΝΤ προβλέπει για το 2019 ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,4% του ΑΕΠ και η Κομισιόν κατά 2,2% με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο να κυμαίνεται στο 1,2% πως να αντιμετωπίσεις μια πραγματικότητα την οποία δεν έχεις αποδεχτεί; Τι επιλογές σου μένουν; Ο Πολάκης, το κότερο και ο πατέρας του Τσίπρα;

Έχουν αντιληφθεί στην αντιπολίτευση γιατί τα διεθνή κέντρα στηρίζουν την σημερινή κυβέρνηση ως παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη; Έχουν αντιληφθεί πως η σημερινή ηγεσία της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ είναι εκτός πραγματικότητας σε αυτές τις κρίσιμες για την Ευρώπη και για τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο στιγμές;

Γιατί όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παίζει στο πεδίο της πολιτικής πραγματικότητας; Διότι ο δογματικού χαρακτήρα νεοφιλελευθερισμός του, καταλήγει σε ένα οικονομικό πρόγραμμα δύο λέξεων: «Λιγότεροι φόροι». Καμιά όμως χώρα στην κατάσταση που βρέθηκε η Ελλάδα με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που έθρεψαν την κλεπτοκρατία και τη διαπλοκή και ροκάνιζαν τον εθνικό πλούτο, όπως αποκαλύφθηκε από τα σκάνδαλα Novartis και ΚΕΕΠΝΟ ακόμα και επί χρεοκοπίας, δεν κατάφερε να περάσει στην ανάπτυξη χωρίς δημόσια έσοδα. Έσοδα που στήριξαν τις κοινωνικές υπηρεσίες απέναντι σε εκατομμύρια πολίτες που συνεθλίβησαν και αρκετοί από αυτούς οδηγήθηκαν έως και στην αυτοκτονία!

Αν η Ελλάδα δεν μπει δυναμικά στην εποχή της νέας οικονομίας με τεχνολογίες αιχμής, με υψηλή προστιθέμενη αξία σε αγαθά και υπηρεσίες, είναι χαμένη από χέρι. Και για να μπει χρειάζεται ηγέτες και κόμματα με πολιτική ευθύνη, όραμα, ενότητα του λαού και σοβαρό πολιτικό διάλογο με επιχειρήματα επί της ουσίας. Το πραγματικό ερώτημα, το μείζον διακύβευμα είναι: ποιος και πως μπορεί να εγγυηθεί ασφαλέστερα την προκοπή αυτής της χώρας.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.