“ΠΟΛΕΜΟΣ” ΤΣΙΠΡΑ – ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΑ “σαλόνια” των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την ακροδεξιά

Newsit / Πολιτική / “Πόλεμος” Τσίπρα – Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES).

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πως θα πρέπει οι προοδευτικές ομάδες να αποτρέψουν την εκλογή Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν καθώς υπάρχει κίνδυνος για συνεργασία της δεξιάς και της ακροδεξιάς, με ένα τέτοιο ενδεχόμενο να είναι καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης, δεν έμειναν αναπάντητες από τη Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά στη δική της παρέμβαση τόνισε πως αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι πιο επικίνδυνο καθώς όπως ανέφερε “ένα κόμμα που προέρχεται από την Αριστερά κυβέρνησε επί 3,5 χρόνια με την ακροδεξιά και σήμερα στηρίζεται σε ψήφους ακροδεξιών βουλευτών για να παραμείνει στην Κυβέρνηση”.

Το κλίμα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά φάνηκε πως ήταν ψυχρό από την οικογενειακή φωτογραφία των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπου ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της ΚΙΝΑΛ έπιασαν τις… άκρες στην φωτογραφία.photo ΑΠΕ-ΜΠΕΤσίπρας σε Σοσιαλιστές: Να αποτρέψουμε την εκλογή Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν

Κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις να αποτρέψουν την εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν απεύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) τόνισε όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ πως όλες οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν ευθύνη και υποχρέωση να αποτρέψουν την εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε και επισήμως τη συνεργασία της δεξιάς με την ακροδεξιά και θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης.

«Στην πιθανότητα μετεκλογικής συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την ακροδεξιά θα πρέπει να απαντήσουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, με τη δική μας στρατηγική σύγκλισης ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό που τροφοδοτούν την ακροδεξιά», είπε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Αναφορικά με την υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ για τη θέση του προέδρου της Επιτροπή ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Την επομένη μέρα, μετά τις ευρωεκλογές, θα πρέπει, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, να συμφωνήσουμε ότι έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να αποτρέψουμε την εκλογή του ακραία νεοφιλελεύθερου και ακραία δεξιού, Βαυαρού πολιτικού Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν. Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε και επισήμως τη συνεργασία της δεξιάς με την ακροδεξιά και αυτό θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης».

Ακόμη ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαίου, όμως ταυτόχρονα εξέφρασε την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη άνοδο της ακροδεξιάς. Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ μια ευρεία προοδευτική συμμαχία για να υπερασπιστεί τις ιδρυτικές της αξίες, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, απέναντι στον αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό λαϊκισμό.

«Ο πολιτικός μας προσανατολισμός δεν μπορεί παρά να είναι σαφής απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές της λιτότητας, που γεννούν τις ανισότητες και τρέφουν την ακροδεξιά. Ταυτόχρονα μπορεί να είναι σαφής και σε ότι αφορά τις «πράσινες» πολιτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Η πιο ελπιδοφόρα είδηση ήταν οι κινητοποιήσεις των νέων για την κλιματική αλλαγή τις προηγούμενες μέρες», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ακόμη ο κ. Τσίπρας μίλησε και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και τόνισε πως η άρνηση των έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συνιστούσε μια απόφαση υπέρ των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού.

«Η αντίθεση μας στον εθνικισμό και η προτεραιότητα μας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Η άρνηση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά όσα πετύχαμε με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, θα ήταν απόφαση υπέρ των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού και εις βάρος της πολιτικής της προόδου, της.

Πηγή: https://www.newsit.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.