ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ προοδευτικές δυνάμεις

Προσκλητήριο σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για συστράτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια συμμαχία, μια συμπαράταξη χωρίς ηγεμονισμούς, σε όλα τα μέτωπα κοινωνικά και πολιτικά, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση στελεχών της κεντροαριστεράς με θέμα “Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών”.

Στην ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά το «διαζύγιο» με τον Πάνο Καμμένο, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας πως είναι και ιστορική και εθινικά ωφέλιμη και αληθινά πατριωτική γιατί “ο αληθινός πατριωτισμός”, όπως τόνισε, “είναι να αγωνίζεσαι, για να αναδείξεις την πατρίδα σου σε πρωταγωνίστρια δύναμη ειρήνης, συναδέλφωσης των λαών, οικονομικής και κοινωνικής προόδου”. Επισήμανε την υποκρισία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που αν και κυβέρνησαν για χρόνια με βάση την εθνική γραμμή, σήμερα απορρίπτουν με προσχήματα και λαθροχειρίες τη συμφωνία, που υλοποιεί ακριβώς αυτή την εθνική θέση.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην άνοδο της ακροδεξιάς, που δεν αποτελεί πλέον ένα δυστοπικό σενάριο αλλά μια πραγματικότητα, και στις ευθύνες των πολιτικών δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού, που διεύρυναν θεαματικά τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό διαμορφώνοντας το έδαφος για να αναπτυχθεί η ακροδεξιά. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και τους προοδευτικούς πολίτες να συστρατευθούν στο εσωτερικό της χώρας, σε αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, για “να διαφυλάξουμε την διέξοδο από την κρίση με κοινωνικό πρόσημο, για να μην γυρίσει η χώρα μας στο παρελθόν της διαφθοράς, του εκμαυλισμού, της κατασπατάλησης των δημόσιων πόρων, για να μην γυρίσει η χώρα μας στις έξαλλες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που αυτές έχουν την ευθύνη για τα υπέρογκα ελλείμματα που μας οδήγησαν στα Μνημόνια,  για την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, για το 1,5 εκατομμύριο των πολιτών που βρέθηκαν στην ανεργία, για να συνεχίσουμε τις πολιτικές ενδυνάμωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας”.

“Από αυτό το προσκλητήριο δεν μπορεί και δεν δικαιούται να λείψει κανείς. Αλλά και κανείς δε θα έχει τη πολυτέλεια να κρυφτεί μπροστά στις ευθύνες της ιστορίας […] Έχουμε ήδη αργήσει”, τόνισε.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε το “δυσανάλογο πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο που έχει αναλώσει η Ελλάδα στη σοβαρή διαφορά” με τη ΠΓΔΜ εδώ και 27 χρόνια. Σημείωσε πως από τη στιγμή που καθιερώθηκε η εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και έναντι όλων, οι ελληνικές κυβερνήσεις βρέθηκαν απέναντι στον εθνικιστή Γκρουέφσκι, από την άλλη μεριά, που δεν άφηνε και πολλά περιθώρια εξεύρεσης λύσης. Σε αυτό το σημείο, ο πρωθυπουργός τόνισε την κρισιμότητα της εκλογής του Ζόραν Ζάεφ, το καλοκαίρι του 2017. “Βρεθήκαμε σε μια πραγματική ευκαιρία και ένα δίλημμα:  Είτε θα συνεχίζαμε τη πολιτική της αδράνειας και των καθυστερήσεων με φόβο το πολιτικό κόστος, πολιτική όμως που οδήγησε σταδιακά στην αναγνώριση της γειτονικής χώρας με τη συνταγματική της ονομασία, «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δηλαδή, από περισσότερες από 130 χώρες”.

“Και πόσο δε μάλλον με μια νέα ηγεσία που ήθελε ρεαλιστική λύση, θα οδηγούσε τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη διεθνή απομόνωση και νέες εθνικές ήττες. Είτε θα κάναμε την επιλογή, και μάλιστα χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος, να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη,  την ιστορική ευκαιρία της ύπαρξης δύο προοδευτικών δυνάμεων στο τιμόνι των δύο χωρών, προκειμένου να κάνουμε την υπέρβαση, για την οποία πολλοί μίλησαν, αλλά σχεδόν κανείς δεν εργάστηκε μετά τη σύναψη της «Ενδιάμεσης Συμφωνίας» το 1995. Προς όφελος της σταθερότητας, αλλά και προς όφελος του εθνικού συμφέροντος”, τόνισε και συνέχισε:

“Αποφασίσαμε να κάνουμε το δεύτερο. Να σηκώσουμε το ιστορικό βάρος. Να προχωρήσουμε, αναλαμβάνοντας το πολιτικό ρίσκο, όσο και το πολιτικό κόστος αυτής της διαδικασίας. Εργαστήκαμε σκληρά, για να καταλήξουμε σε μια Συμφωνία, που σέβεται τις ευαισθησίες των δύο λαών. Ταυτόχρονα, από την πλευρά μας, κάναμε το παν, ώστε να διασφαλίσουμε ότι σε αυτή τη Συμφωνία θα περιλαμβάνονται όλες εκείνες οι παράμετροι που διασφαλίζουν πλήρως την εδώ και πολλά χρόνια διαμορφωμένη «εθνική γραμμή». Και πιστεύω ότι τα καταφέραμε, όπως αποδεικνύεται σε κάθε άρθρο αυτής της Συμφωνίας, αλλά και στη συνταγματική αναθεώρηση που προχθές επιτυχώς ολοκληρώθηκε στην ΠΓΔ Μακεδονίας. Η γειτονική χώρα άλλαξε τη συνταγματική της ονομασία. Και από Δημοκρατία της Μακεδονίας την μετέτρεψε σε «Δημοκρατία της Βόρεια Μακεδονίας», δηλαδή μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις. Αποδέχθηκε ότι η γλώσσα της, αναγνωρισμένη από το 1977 από τον ΟΗΕ, είναι μια νοτιο-σλαβική γλώσσα και ότι ο πολιτισμός της δεν έχει σχέση με τον αρχαιοελληνικό μακεδονικό πολιτισμό. Απάλειψε από το Σύνταγμά της κάθε υποψία αλυτρωτισμού, καθώς και οποιαδήποτε, έστω και έμμεση, αναφορά σε μειονότητα. Στο νέο της Σύνταγμα δηλώνεται επίσης ρητά ότι η ιθαγένεια, όπως θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά της έγγραφα, δεν καθορίζει, ούτε προκαταλαμβάνει την εθνότητα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας”.

Για την υποκρισία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και τις απειλές

“Με άλλα λόγια”, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, “η άλλη πλευρά έκανε όλα όσα είχαν ποτέ τεθεί επισήμως ως προαπαιτούμενα από τη πλευρά μας και ακόμη περισσότερα, θα έλεγα εγώ, που η κυβέρνηση προέθεσε, προκειμένου να έχουμε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία”. “Και μετά από όλα αυτά αναρωτιέμαι τι ακριβώς βρίσκουν όσες πολιτικές δυνάμεις εναντιώνονται στη λύση και στη συμφωνία, ως πρόσχημα για να εναντιωθούν;”, διερωτήθηκε, ενώ σε μια αναφορά στον Πάνο Καμμένο, χωρίς να τον κατονομάσει, συμπλήρωσε πως “δεν αναφέρεται σε όσους δήλωναν ή δηλώνουν ενάντια στη λεγόμενη εθνική, δηλαδή σε όσους έλεγαν ή λένε ότι διαφωνούν με τη γραμμή της σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και έναντι όλων”. “Αναφέρομαι σε όσους χρόνια τώρα έχουν αυτή τη θέση και έχουν υπερασπιστεί αυτή τη θέση από τις κυβερνήσεις τους. Την έχουν αναγγείλει και ψηφίσει σε προγραμματικές τους δηλώσεις. Την έχουν υπερασπισθεί όλα αυτά τα χρόνια σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα. Αναφέρομαι προφανώς στα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν το τόπο τόσα χρόνια έχοντας αυτή τη γραμμή και στους αρχηγούς τους που υπήρξαν κορυφαίοι υπουργοί σε αυτές τις κυβερνήσεις”.

“Πόση μεγαλύτερη υποκρισία πια; Πόσο μεγαλύτερος λαϊκισμός; Πόσο μεγαλύτερη προσπάθεια εξαπάτησης και ψηφοθηρίας; Και μάλιστα για ένα εθνικό θέμα με ιστορικές συνέπειες για τη χώρα”, τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφερόμενος, χωρίς να τον κατονομάσει, στον Κυριάκο Μητσοτάκη: “Αφού είδαν όλους τους ψευδείς ισχυρισμούς τους για τη Συμφωνία να αποδομούνται ο ένας μετά τον άλλο, έφτασαν ορισμένοι σε τέτοιο σημείο πολιτικής απελπισίας, ώστε να εκτεθούν διεθνώς, υιοθετώντας την ακροδεξιά συνομωσιολογία, ότι δήθεν ανταλλάξαμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας τη διάσωση των συντάξεων με την λύση του Μακεδονικού ζητήματος εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων”.

Απαντώντας σε αυτούς τους ισχυρισμούς, ο πρωθυπουργός τόνισε πως “στην πραγματικότητα, αυτό που κάναμε ήταν, όχι να ανταλλάξουμε, αλλά να απαλλάξουμε την χώρα από την 30ετή παραλυτική κυριαρχία του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας”. “Το ίδιο ακριβώς  πέτυχε και ο Ζόραν Ζάεφ στην άλλη πλευρά των συνόρων, επισφραγίζοντας την όλη προσπάθεια με τη γενναία συνταγματική αναθεώρηση, μέσω της οποίας διασφαλίζεται η μακροημέρευση αυτής της Συμφωνίας”, πρόσθεσε, δίνοντας συγχαρητήρια στον ομόλογό του για το κουράγιο και την τόλμη του ενάντια στους εθνικιστές του VMRO, εταίρου της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, “που επένδυσε στη βία και την πρόκληση πολιτικής ανωμαλίας, για να ακυρώσει αυτή την ιστορική προσπάθεια”.

“Ούτε εμείς θα κάνουμε πίσω. Γιατί παρόμοια σχέδια πολιτικής αποσταθεροποίησης αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε κι εδώ, στη χώρα μας από τη πρώτη στιγμή.

Γνωστοί ακροδεξιοί, εθνικιστικοί κύκλοι, με τις σφραγίδες συλλόγων και σωματείων και την πολιτική καθοδήγηση της Χρυσής Αυγής και άλλων πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων αλλά και παραθρησκευτικών οργανώσεων που βεβαίως δεν εκφράζουν την επίσημη θέση της Ελληνικής Εκκλησίας, δοκίμασαν τα πάντα, για να ακυρώσουν αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική”, τόνισε. “Οργάνωσαν επιθέσεις εναντίον γραφείων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Γέμισαν το διαδίκτυο με ορυμαγδό ψευδών ειδήσεων και ανιστόρητων κηρυγμάτων μίσους. Ενορχήστρωσαν ακόμη και σχολικές καταλήψεις, σπέρνοντας το μίσος στα μυαλά εφήβων μαθητών, επιχειρώντας να τους πείσουν τι; Ότι «η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία». Και τις τελευταίες μέρες, αφού είδαν όλες αυτές τις απόπειρες αποπροσανατολισμού, εκφοβισμού και εκφασισμού να αποτυγχάνουν παταγωδώς, έφτασαν στο σημείο να κλέβουν και να δημοσιεύουν προσωπικά στοιχεία και τηλέφωνα βουλευτών, καλώντας ανοιχτά τους παρακολουθητές τους να απειλήσουν τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού”.

“Με αυτούς τους κύκλους και αυτές τις επιδιώξεις εναγκαλίζεται με τον επισημότερο τρόπο ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Η οποία μέχρι χθες όλα αυτά τα ανέχονταν. Σήμερα, με την ένοχη σιωπή του κου Μητσοτάκη στις πράξεις επώνυμων στελεχών της ΝΔ που ήδη ερευνώνται από τη δικαιοσύνη, αποδεικνύει ότι περνάει από τη στάση της ανοχής στη στάση της ενορχήστρωσης και της καθοδήγησης. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι λογής λογής πατριδοκάπηλοι: Αυτές οι αθλιότητες δεν έχουν στο στόχαστρο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά την ίδια τη δημοκρατία. Είμαστε μαθημένοι από αγώνες για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στο τόπο μας. Δεν πρόκειται λοιπόν να μας πτοήσετε. Αντιθέτως μας δυναμώνετε με μεγαλύτερο πείσμα για να υπερασπιστούμε και το εθνικά ωφέλιμο για το τόπο αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία”.

Για την προοδευτική διακυβέρνηση ενάντια στους εθνικισμούς

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός “η Συμφωνία των Πρεσπών είναι και ιστορική και πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη. Γιατί ο αληθινός πατριωτισμός είναι να αγωνίζεσαι, για να αναδείξεις την πατρίδα σου σε πρωταγωνίστρια δύναμη ειρήνης, συναδέλφωσης των λαών, οικονομικής και κοινωνικής προόδου, σε μια περιοχή και σ’ έναν κόσμο που διαρκώς αποσταθεροποιείται. Και σε μια Ευρώπη που σκεπάζεται ολοένα και περισσότερο από το σκοτάδι του σωβινισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας”. Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε πως για αυτό το μήνυμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ακόμη πιο σημαντικό: “Αποδεικνύει στην πράξη ότι μπορούμε να κλείνουμε πληγές του παρελθόντος, ακόμη κι αν έχουμε απέναντί μας δυσμενείς συσχετισμούς δυνάμεων, ακόμη και σε μια εποχή που εντείνονται γύρω μας οι γεωπολιτικές κρίσεις, οι συγκρούσεις και οι εθνικές περιχαρακώσεις”. Επικαλούμενος της προοδευτικές δυνάμεις τόνισε πως όταν αυτές είναι στη διακυβέρνηση, μπορούμε να γυρίζουμε την πλάτη στους εθνικισμούς, ακόμη και όταν αυτοί οι εθνικισμοί έχουν αφήσει βαρύ το στίγμα τους, όπως στα Βαλκάνια, μιας περιοχής που εξαιτίας τους πήρε το προσωνύμιο «Πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης»”. “Οι προοδευτικές κυβερνήσεις έχουμε το θάρρος και τη δύναμη να πάμε κόντρα σε αυτό για να περάσουμε τους λαούς μας από μια ιστορία αιώνων γεμάτη συγκρούσεις, σε μια νέα, ιστορική φάση ειρήνης, πολυμερούς συνεργασίας, συνανάπτυξης και ευρωπαϊκής προοπτικής”, δήλωσε.

Για τον ακροδεξιό κίνδυνο και τις ευθύνες των πολιτικών δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού

Αναφερόμενος στην άνοδο και τον κίνδυνο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρα επισήμανε πως “δεν είναι πλέον μια αόρατη απειλή, ένα δυστοπικό σενάριο”. “Είναι μια εφιαλτική πραγματικότητα, που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ευρωπαϊκής ιδέας, διεκδικώντας και κατακτώντας μάλιστα ακόμη και κυβερνητικές ευθύνες. Με σημαία της την «πολιτισμική καθαρότητα» της Ευρώπης, η Νέα Ακροδεξιά στοχοποιεί, καταδιώκει και επιστρατεύει τη ρατσιστική βία. Σπέρνει το μίσος και το φόβο, παραπληροφορώντας με ορυμαγδό συνομωσιολογίας και fake news”, ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως ευθύνες για την ανάπτυξη αυτής της νέας ακροδεξιάς “έχουν οι πολιτικές που αποξένωσαν τους πολίτες από την ευρωπαϊκή διαδικασία, που διεύρυναν θεαματικά τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σπάζοντας το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο, που αποξήλωσαν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”. “Το χειρότερο είναι ότι αυτές οι πολιτικές, οι δρακόντειοι νόμοι του νεοφιλελευθερισμού, εφαρμόστηκαν πάντα στο όνομα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στρέφοντας σημαντικά τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών όχι μόνο εναντίον των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων που τις εφάρμοσαν, αλλά συνολικά ενάντια στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Σε αυτό το έδαφος πάτησε ο ακροδεξιός λαϊκισμός, που σήμερα ευαγγελίζεται την περιχαράκωση στο σιδερόφρακτο έθνος-κράτος”, σημείωσε.

Προοδευτικό προσκλητήριο

Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, που τοποθετούνται στον Αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο, που ασκούν κριτική στις συνέπειες του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και θέτουν ως προτεραιότητα τη μάχη ενάντια στις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό, που θέλουμε να ξαναχτίσουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση στη βάση ενός νέου, βιώσιμου κοινωνικού και περιβαλλοντικού συμβολαίου”, να δράσουν από κοινού, γιατί όπως υπογράμμισε “έχουμε ήδη αργήσει να ανταποκριθούμε στην ιστορική μας ευθύνη”. “Κι όσο συνεχίζουμε να κωλυσιεργούμε, αφήνουμε χώρο για την ακόμη μεγαλύτερη ενδυνάμωση του ακραίου συντηρητισμού”, είπε. Σε αυτό το πλαίσιο, απευθυνόμενος σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικόυς πολίτες τους κάλεσε σε συστράτευση “για να συγκροτήσουμε ένα ευρύ μέτωπο σε όλα τα επίπεδα:

  • Στην αυτοδιοίκηση, πάνω στο έδαφος της απλής αναλογικής, που ανοίγει το δρόμο για πλατιές προοδευτικές πλειοψηφίες, που θα φράξουν το δρόμο στο εξαμβλωματικό φλερτ της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής και θα προωθήσουν βιώσιμες αναπτυξιακές πολιτικές προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
  • Στις Ευρωεκλογές, για να συνεισφέρουμε στην οικοδόμηση μιας μεγάλης συμμαχίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της οικολογίας και της  σοσιαλδημοκρατίας που απεγκλωβίζεται από την αυτοκαταστροφική προσκόλληση στο νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό πλαίσιο στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.
  • Αλλά και στη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, για τη προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης μέρας στο τόπο μας.

“Για να διαφυλάξουμε την διέξοδο από την κρίση με κοινωνικό πρόσημο. Για να μην γυρίσει η χώρα μας στο παρελθόν της διαφθοράς, του εκμαυλισμού, της κατασπατάλησης των δημόσιων πόρων. Για να μην γυρίσει η χώρα μας στις έξαλλες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που αυτές έχουν την ευθύνη για τα υπέρογκα ελλείμματα που μας οδήγησαν στα Μνημόνια,  για την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, για το 1,5 εκατομμύριο των πολιτών που βρέθηκαν στην ανεργία. Για να συνεχίσουμε, τέλος, τις πολιτικές ενδυνάμωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, με έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην καθολική πρόσβαση σε μια αναβαθμισμένη δημόσια παιδεία και υγεία, στην διεύρυνση των μηχανισμών κοινωνικής προστασίας, στην ενίσχυση των δυνάμεων της εργασίας και την εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής”, είπε ο πρωθυπουργός και κλείνοντας την ομιλία του τόνισε:

“Από αυτό το προσκλητήριο δεν μπορεί και δεν δικαιούται να λείψει κανείς. Αλλά και κανείς δε θα έχει τη πολυτέλεια να κρυφτεί μπροστά στις ευθύνες της ιστορίας. Έχει παρέλθει προ πολλού η πολυτέλεια της βολικής για κάποιους σιωπής. Η ιστορία θα καταγράψει  σε αυτή την κρίσιμη καμπή, τις δυνάμεις της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου που με τη συσπείρωσή τους θα αποτρέψουν την επιστροφή του σκοτεινού παρελθόντος και θα αγωνιστούν για να οικοδομήσουν ένα παρόν κι ένα μέλλον προκοπής για τον λαό μας, για τους λαούς της Βαλκανικής και ολόκληρης της Ευρώπης”.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.