ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ : ΣΚΛΗΡΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΖΑΕΦ ΜΕ ΤΟΥΣ Αλβανούς – Οι αλλαγές που αφορούν τη «Μακεδονική ταυτότητα»

Στην Αθήνα η οπερέτα Τσίπρα-Καμμένου είναι σε πλήρη εξέλιξη με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον έχει τι συμβαίνει και τι θα συμβεί το επόμενο τριήμερο στην ΠΓΔΜ όπου σήμερα ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή που θα καταλήξει (εκτός απροόπτου) στην ψηφοφορία της Παρασκευής.

Σε τρία 24ωρα δηλαδή η Αθήνα θα γνωρίζει αν κυρώθηκε ή όχι η συμφωνία από τη βουλή της γείτονος χώρας κι αν παίρνει αυτός την «καυτή πατάτα». Ενδεχομένως να μπορεί να συζητήσει και τα αποτελέσματα στην ΠΓΔΜ με τον Πάνο Καμμένο που θα συναντηθεί την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια σε αυτή τη φάση της διαδικασίας μπορεί να διαρκέσει μέχρι 12 ημέρες – έως τρεις ημέρες για κάθε μία από τις τέσσερις προτεινόμενες τροπολογίες, που θα συζητηθούν χωριστά. Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί πολύ πιο σύντομα. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα τόσο ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι είχαν εκτιμήσει ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου ή και ακόμα νωρίτερα, με δεδομένη και την απόφαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE να μην συμμετάσχει στην συνέχεια των κοινοβουλευτικών διαδικασιών τροποποίησης του Συντάγματος.Όμως, ακόμη και τώρα στα Σκόπια δεν είναι όλα ρόδινα και ξεκάθαρα για τον Ζόραν Ζάεφ ο οποίος χρειάζεται 80 από τους 120 βουλευτές για να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές. Υπενθυμίζεται ότι στην ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου 2018, η κυβέρνηση Ζάεφ είχε καταφέρει να εξασφαλίσει οριακή πλειοψηφία 80 βουλευτών, με την στήριξη της πρότασης από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, από τους τέσσερις βουλευτές της αλβανικής αντιπολίτευσης (BESA και “Συμμαχία για τους Αλβανούς”), καθώς και από οχτώ βουλευτές της σλαβικής αντιπολίτευσης που εν συνεχεία διαγράφτηκαν από το VMRO. Ο Ζάεφ είχε αναφέρει πως η κυβέρνησή του έχει εξασφαλίσει την στήριξη 76 βουλευτών, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι είναι εφικτό μέσα από μία συμμετοχική διαδικασία διαλόγου «να αποσπάσουμε την υποστήριξη από 85-90 βουλευτές ή και ακόμα περισσότερους».Παζάρια

Ετσι, τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε διαρκείς συνεννοήσεις με τα αλβανικά κυρίως κόμματα ώστε να προχωρήσει σε ρυθμίσεις στο Σύνταγμα που θα ικανοποιούν και τους αλβανούς της χώρας.

Τα ΜΜΕ της χώρας μεταδίδουν ότι γίνονται χοντρά «παζάρια» σε τρία μέτωπα προκειμένου να ψηφίσουν οι αλβανοί βουλευτές. Και αφορούν στην προσπάθεια να αποκτήσουν οι Αλβανοί της δική τους οντότητα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Ζάεφ η πρώτη αλλαγή θα αφορά το Προοίμιο του Συντάγματος όπου η αναφορά σε «πολίτες της Μακεδονίας, του Μακεδονικού λαού, καθώς και πολίτες που κατοικούν εντός των συνόρων της και αποτελούν μέρος του αλβανικού λαού, μέρος του τουρκικού λαού κλπ» θα αλλάξει καθώς θεωρήθηκε ότι υποβαθμίζει τους Αλβανους εμφανίζοντας τους ως «προσωρινούς» κατοίκους της χώρας.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Η νέα διατύπωση η οποία φέρεται ότι έχει συμφωνηθεί αναφέρεται σε «πολίτες της Μακεδονίας, τον λαό της Μακεδονίας και μέρος του αλβανικού λαού, μέρος του τουρκικού λαού…». Με τον διαχωρισμό αυτό είναι προφανής η προσπάθεια προβολής «Μακεδονικής εθνότητας» ως μέρους του «Μακεδονικού λαού» των πολιτών δηλαδή της χώρας που διακρίνονται από την αλβανική εθνοτική ομάδα, την τουρκική κλπ.

Η άλλη επίμαχη αλλαγή αφορά την τροπολογία 36 του άρθρου 49 για την Διασπορά. Η νέα αναφορά θα εναι για «…Διασπορά του μακεδονικού λαού και των άλλων ομάδων -κοινοτήτων που ζουν στην χώρα..»

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι η διευκρινιστική ρύθμιση στον Συνταγματικό νόμο ότι η αναφορά σε εθνικότητα «Μακεδονική/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» δεν προδικάζει την εθνότητα, γίνεται για να καθησυχάσει τις ανησυχίες του Αλβανικού στοιχείου, ότι η παντελής έλλειψη αναφοράς αλβανικής ταυτότητας, στην «εθνικότητα» ήταν κίνηση που τους αφομοίωνε στο «μακεδονικό» στοιχείο. Αυτή η δήλωση όμως ακριβώς επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των επικριτών της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς αποκαλύπτει ότι η διευκρινιστική επεξήγηση στην τροπολογία χρειάσθηκε όχι για να δηλωθεί προς την Ελλάδα ότι η αναφορά δεν παραπέμπει σε «μακεδονική εθνότητα» αλλά για να πείσει τους Αλβανούς ότι δεν επιδιώκεται η αφομοίωση της δικής τους ταυτότητας από την «Μακεδονική»..ΣυναντήσειςΌπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την συγκρότηση πλειοψηφίας δύο τρίτων ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ είχε τις προηγούμενες ημέρες συνάντηση με τον πρόεδρο του κινήματος BESA, Μπιλάλ Κασάμι, ενώ σήμερα αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση σε επίπεδο αντιπροσωπειών. Αντίθετα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, άγνωστο παραμένει αν και πότε ο Ζάεφ θα έχει συνάντηση με τον ηγέτη του ετέρου κόμματος της αλβανικής αντιπολίτευσης, Ζιγιαντίν Σέλα, ο οποίος σήμερα, σύμφωνα με το…

Πηγή: https://www.in.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.