Μενδώνη-Κεραμέως το «έκαψαν» στη Νέα Υόρκη – Δείτε πόσα χρέωσαν το Δημόσιο

#

«Χαμηλά το κεφάλι και ψηλά οι στόχοι» είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησής του. Το σύνθημα αυτό γίνεται πυροτέχνημα μέσα σε τρεις μόλις μήνες, καθώς η κυβέρνηση διολισθαίνει σε συμπεριφορές προκλητικές και ανάρμοστες στα… ήθη που προέβαλε, για τις οποίες μάλιστα είχε καταγγείλει την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «dolce vita» στη Νέα Υόρκη, με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, των υπουργών του κ. Μητσοτάκη, 11 τελικά στον αριθμό, αναδεικνύεται σε τεράστια σπατάλη του δημόσιου χρήματος.

Υπουργοί, που τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης από το Μέγαρο Μαξίμου, τίναξαν την μπάνκα στον αέρα.

Ταξίδεψαν στην αμερικανική μητρόπολη με συνοδεία συμβούλων σε θέση business class στο αεροπλάνο και διέμειναν σε πανάκριβα ξενοδοχεία, κάνοντας λογαριασμό που προκαλεί ίλιγγο.

Υπάρχουν και ορισμένοι από το… μισό υπουργικό συμβούλιο που πήγε στη Νέα Υόρκη οι οποίοι διαχειρίστηκαν τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων με σύνεση.

«Μνημείο» προκλητικότητας, το ταξίδι της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Απογείωσε τα έξοδα και τόνισε όσο περισσότερο μπορούσε τη χλιδάτη διαμονή της στη Νέα Υόρκη.

Και το ερώτημα είναι: Αυτό εννοούσε ο κ. Μητσοτάκης όταν μιλούσε για ταπεινότητα;

Και εξηγούμε. Η κυρία Μενδώνη, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Δι@ύγεια, ταξίδεψε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού business class. Το εισιτήριό της πηγαινέλα (Αθήνα – Φρανκφούρτη – Νέα Υόρκη – Μόναχο – Αθήνα) κόστισε 2.700 ευρώ.

Στην υπουργό Πολιτισμού, προφανώς, δεν έφταναν οι αναπαυτικές καρέκλες του αεροσκάφους στην α΄ θέση, αλλά ήθελε και ένα χλιδάτο ξενοδοχείο στο κέντρο του Μανχάταν. Η τιμή διανυκτέρευσης; Μόλις… 663 ευρώ.

Επί πέντε διανυκτερεύσεις, το συνολικό ποσό για τη διαμονή της απαιτητικής κυρίας Μενδώνη στη Νέα Υόρκη, με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, έφτασε τα 3.315 ευρώ.

Εννοείται ότι η υπουργός Πολιτισμού ελάμβανε και ημερήσια αποζημίωση 100 ευρώ.

Συνολικά, τα έξοδά της για μετακίνηση, διαμονή και ημερήσια αποζημίωση έφτασαν τα 7.017 ευρώ για το χρονικό διάστημα 19-25 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα υπόλοιπα έξοδα, τα οποία θα χρεωθούν στο υπουργείο Πολιτισμού, για μετακινήσεις στη Νέα Υόρκη, φαγητό ή οτιδήποτε άλλο.

Δείτε εδώ αναλυτικά το ΦΕΚ με τις δαπάνες

Η Λίνα Μενδώνη είχε μαζί της τρεις συμβούλους: την Αννα Παναγιωταρέα, τη Μαρία Ξένη Γαρέζου και τον Κωνσταντίνο Καρτάλη. Η μετακίνηση – διαμονή της κυρίας Παναγιωταρέα, όπως αναφέρεται στην απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Δι@ύγεια, δεν θα επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο.

Ελαβε, ωστόσο, ημερήσια αποζημίωση 100 ευρώ (100×5=500). Οι άλλοι δύο σύμβουλοι της υπουργού Πολιτισμού ταξίδεψαν στην οικονομική θέση, διέμειναν σε πιο… φθηνά ξενοδοχεία, της τάξεως των 320 ευρώ και των 260 ευρώ το βράδυ.

Ελαβαν, επίσης, ημερήσια αποζημίωση, 100 ευρώ ο κ. Καρτάλης και 80 ευρώ η κυρία Γαρέζου. Το όλο «πακέτο» κόστισε στους Ελληνες φορολογουμένους 14.562 ευρώ.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ με τις δαπάνες

Την μπάνκα τίναξε στον αέρα και η υπουργός Παιδείας. Η Νίκη Κεραμέως, αφού έλυσε τα προβλήματα στον τομέα της, αποφασίζοντας την κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα απολυτήρια των σχολείων, με ούριο άνεμο τα εγκωμιαστικά σχόλια των κ. Φίλη και Γαβρόγλου, ανέβηκε στο αεροπλάνο και ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να λάβει μέρος σε συζητήσεις με θέμα το περιβάλλον και την εκπαίδευση. Ο λογαριασμός, πολύ βαρύς.

Συνολικά, τα αεροπορικά εισιτήρια και η διαμονή της, μαζί με τα έξοδα της συμβούλου της Ολγας Γιαννιάδη, έφτασαν στο ποσό των 9.530 ευρώ. Αν κρίνουμε από το ποσό, μάλλον η κυρία Κεραμέως ζήλεψε τη Λίνα Μενδώνη, καθώς μετέβη στη Νέα Υόρκη business class και διανυκτέρευσε σε ακριβό ξενοδοχείο του Μανχάταν.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ με τις δαπάνες

Οι δύο γυναίκες υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποδείχθηκαν σπάταλες, με τα χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά η «dolce vita» στη Νέα Υόρκη δεν ήταν μόνο γι’ αυτές. Το «παρών» έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος, τα έξοδα μετακίνησης του οποίου άγγιξαν τα 3.300 ευρώ, και η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, που εκταμίευσε το ποσό των 4.298 ευρώ για μετακινήσεις από κοινού με μία συνεργάτιδα της.

Η κυρία Μιχαηλίδου παρέστη στο συνέδριο Concordia Summit 2019 για ένα ανθρώπινο και ευαίσθητο, η αλήθεια είναι, θέμα, αυτό των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Στη Νέα Υόρκη ταξίδεψε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος με το ποσό που διέθεσε για αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή εκθέτει όλους τους άλλους υπουργούς και ειδικά τις κυρίες Μενδώνη και Κεραμέως. Αποδεικνύεται ότι εφάρμοσε το δόγμα «σεμνά και ταπεινά».

Για αεροπορικά εισιτήρια, όπως αναγράφεται στη σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας η οποία δημοσιεύτηκε στη Δι@ύγεια, δαπανήθηκαν 1.155 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο υφυπουργός Υγείας ταξίδεψε σε οικονομική θέση, ενώ το ξενοδοχείο στο οποίο διέμεινε κόστισε για τρεις διανυκτερεύσεις 564 ευρώ, δηλαδή 188 ευρώ το βράδυ. Αυτό το ποσό είναι πολύ μικρότερο απ’ ό,τι πλήρωσαν οι σύμβουλοι της κυρίας Μενδώνη για διαμονή.

Οι προαναφερθέντες πέντε υπουργοί και υφυπουργοί προστίθενται στη λίστα των κ. Στέλιου Πέτσα (κυβερνητικός εκπρόσωπος), Νίκου Δένδια (υπουργός Εξωτερικών), Κώστα Φραγκογιάννη (υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια), Αντώνη Διαματάρη (υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό), Αδωνη Γεωργιάδη (υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και Τάκη Θεοδωρικάκου (υπουργός Εσωτερικών).

Οι πέντε πρώτοι συνόδευσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και τα έξοδα διαμονής τους δεν έχουν γίνει γνωστά.

Για τους δύο τελευταίους ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι λέξεις δεν είχαν ανέβει στη Δι@ύγεια οι αποφάσεις με τα κόστη μετακίνησης και διαμονής τους.

Το συμπέρασμα είναι ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κόστισε στον ελληνικό λαό… ο κούκος αηδόνι.

Δεν είναι τα έξοδα μόνο των υπουργών, αλλά και των γενικών γραμματέων, των συμβούλων και των παρατρεχάμενων, που συνέδραμαν στο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο τελικός λογαριασμός· άλλοι κρατώντας τις τσάντες των υπουργών και άλλοι προσπαθώντας να σώσουν το κύρος της χώρας από τις… πατάτες των υπουργών. Γιατί υπάρχουν και αυτοί, και η αλήθεια πρέπει να γράφεται.

200.000 ευρώ για τα καύσιμα!

Να σημειωθεί ότι το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, με το οποίο μετέβησαν στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η συνοδεία του, βάσει του ΦΕΚ 2808/Β/2013, έχει κόστος ανά ώρα πτήσης 5.537 ευρώ. Αν υπολογίσει κανείς πως το ταξίδι είναι περίπου 19 ώρες, τότε το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 105.000 ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν τα τέλη ελλιμενισμού του αεροσκάφους, που είναι αρκετά, το catering και οι αμοιβές του πληρώματος για εκτός έδρας και διαμονή στη Νέα Υόρκη για το εξαήμερο της επίσκεψης του πρωθυπουργού.

Κοινώς, μόνο για τη μετάβαση από και προς τις ΗΠΑ το κόστος ξεπερνά τα 200.000 ευρώ.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.