Από τους νεοπροσληφθέντες ο ειδικός φρουρός που έβγαλε όπλο στην ΑΣΟΕΕ

Ειδικός φρουρός, από τους 1.500 που προσελήφθησαν πρόσφατα εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ και Πανελληνίων, είναι ο αστυνομικός που έβγαλε όπλο και απείλησε φοιτητές στο χώρο της ΑΣΟΕΕ το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο ειδικός φρουρός ήταν εκτός υπηρεσίας, όπως και οι δύο συνάδελφοι του, επίσης από τους 1.500 νεοπροσληφθέντες, που συνεπλάκησαν με πολίτες και πυροβόλησαν πρόσφατα στο Γκάζι.

Το περιστατικό στην ΑΣΟΕΕ έρχεται να προστεθεί σε ένα πλήθος κρουσμάτων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας και προκαλεί σημαντικά ερωτήματα για τους κινδύνους που απορρέουν από τις fast track διαδικασίες πρόσληψης των εν λόγω ειδικών φρουρών,  οι οποίοι εντάχθηκαν στην αστυνομία και βγήκαν στους δρόμους με ελάχιστη εκπαίδευση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε, με προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και Πανελλαδικών, έφερε και πλήθος παρατυπιών και καταγγελιών για κομματικά ρουσφέτια. Είναι ενδεικτικό πως αρκετοί από τους προσληφθέντες αποδείχθηκε πως έχουν βεβαρημένο ποινικό παρελθόν για διάφορα αδικήματα, ενώ κάποιοι είχαν καταθέσει πλαστά δικαιολογητικά και πτυχία. Ωστόσο η πρόσληψή τους έγινε με μια απλή υπεύθυνη δήλωση και τώρα οι υπηρεσίες προσπαθούν να κάνουν τις εξακριβώσεις.

Σε ό,τι αφορά στο περιστατικό της ΑΣΟΕΕ, οι σοκαριστικές και πρωτοφανείς εικόνες με τον ένοπλο κουκουλοφόρο αστυνομικό εντός του προαύλιου του Πανεπιστήμιου έχουν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις, ενώ οι φοιτητές προετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις για την ακραία καταστολή και την αστυνομική αυθαιρεσία. Οι φωτογραφίες και το βίντεο, αποκάλυψαν και την προσπάθεια που υπήρξε αρχικά να «θαφτεί» το περιστατικό με αναφορές στα μέσα ενημέρωσης περί «επεισοδίου και επίθεσης κατά αστυνομικού», χωρίς καμία αναφορά στο όπλο.

Παρά τους ισχυρισμούς της αστυνομίας πως ο ειδικός φρουρός είχε δεχτεί ξαφνικά τον άγριο ξυλοδαρμό από φοιτητές και σύρθηκε από τον εξωτερικό χώρο εντός του προαυλίου, όπου και συνεχίστηκε η άγρια επίθεση σε βάρος του, τα ντοκουμέντα δείχνουν τον αστυνομικό, ακμαιότατο, με καλυμμένο το πρόσωπό του με κουκούλα «full face», να σημαδεύει κόσμο με το όπλο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως οι φοιτητές καταρρίπτουν και τον ισχυρισμό ότι ο αστυνομικός «σύρθηκε» εντός ΑΣΟΕΕ μετά από ξαφνική επίθεση, ενώ περίμενε να παραλάβει οικείο του πρόσωπο. Σύμφωνα με καταγγελίες και μαρτυρίες φοιτητών, ο αστυνομικός φέρεται να βρέθηκε αρχικά εντός ΑΣΟΕΕ γιατί κυνήγησε να συλλάβει έναν μικροπωλητή. Όταν παρευρισκόμενοι φοιτητές αντέδρασαν τότε ο αστυνομικός έβγαλε το όπλο του εναντίον τους. Η κατάσταση ξέφυγε και ο αστυνομικός φυγαδεύθηκε με τη βοήθεια των ΜΑΤ, τα οποία προχώρησαν σε ρίψη κρότου λάμψης και σε ξυλοδαρμούς εντός της σχολής.

Στο βίντεο ντοκουμέντο φαίνεται ο αστυνομικός να κρατάει όπλο στο χέρι του, προτάσσοντάς το προς την πλευρά των φοιτητών, οι οποίοι αντιδρούν και του φωνάζουν. Ένας από αυτούς ακούγεται στο βίντεο να του λέει: «Ρίξε μου ρε! Ρίξε μου ρε βλάκα!»…

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.