Πικρές αλήθειες για τον ΟΑΣΘ

η εικόνα προφίλ του Nikos Teliporanidis, Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, γένι, καπέλο και κοντινό πλάνο Γράφει ο Τεληπορανίδης Νίκος

(πρώην μέλος του Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΆΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ)

Η κατάσταση της πλειοψηφίας του υπάρχων στόλου του ΟΑΣΘ ας μην κοροϊδευόμαστε είναι μη αναστρέψιμη. Κάτι που άνθρωποι σε καίριες θέσεις του ΟΑΣΘ πιθανότατα το γνώριζαν σχεδόν ένα χρόνο πριν. Αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει κάποια στιγμή ίσως και η δικαιοσύνη να στρέψει το βλέμμα της.

Σήμερα το ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στον ΟΑΣΘ που μιλάνε για ανάταξη του στόλου είναι τουλάχιστον ύποπτο για την διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης από ανθρώπους που διαχειρίζονται το μέλλον της συγκοινωνίας μιας πόλης εκατομμυρίων ανθρώπων και χιλιάδων εργαζομένων .

Δεν μπορώ να γνωρίζω αν υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από αυτή την κατάσταση, αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν γίνεται να συνεχιστεί η πορεία προς το γκρεμό.

Κάτι που δεν αναφέρεται ποτέ είναι το υπάρχον προσωπικό πόσα λεωφορεία μπορεί να υποστηρίξει. Όταν λέω υποστηρίξει δεν εννοώ το επικουρικό προσωπικό αλλά τους οδηγούς! Πόσους οδηγούς μπορεί να βγάλει ο ΟΑΣΘ στους δρόμους; Διαιρέστε το με 2.8 και θα βρείτε τα πόσα λεωφορεία μπορεί πραγματικά να υποστηρίξει ο ΟΑΣΘ.

Η μοναδική άμεση λύση είναι η προμήθεια μεταχειρισμένων οχημάτων νέας γενιάς , σε μεγάλους αριθμούς. Αλλά και οι απαραίτητοι οδηγοί να τα κυκλοφορούν στους δρόμους. 520 λεωφορεία 1500 οδηγοί.
Κάπου εδώ μπαίνουν και τα ΚΤΕΛ . Ο ΟΑΣΘ δεν διαθέτει 1500 οδηγούς και στην υπάρχουσα κατάσταση (εκκαθάριση εν λειτουργία) είναι σχεδόν απίθανο να προσλάβει. Πόσο δε άμεσα!

Δεν πιστεύω να υπάρχει κανένας γνώστης της κατάστασης που να μην πιστεύει ότι η ανάληψη έργου από τα ΚΤΕΛ δεν είναι μονόδρομος. Το μέγεθος του έργου που προτίθεται να εκχωρηθεί στα ΚΤΕΛ είναι αυτό που με βάζει σε σκέψεις.

Όλοι πρέπει να είναι υποψιασμένοι ότι η σημερινή αδιέξοδη κατάσταση πολύ πιθανόν είναι επιδίωξη ανωτέρων εξωγενών παραγόντων ,(η οποία ευνοείται από την ανικανότητα εσωτερικών παραγόντων) οι οποίοι με όπλο την περαιτέρω απαξίωση του ΟΑΣΘ και σταδιακή μείωση του μεταφορικού του έργου να υφαρπάξουν την κότα με τα χρυσά αυγά .(κάτι που έπρεπε να είχαν προβλέψει οι μέτοχοι του ιδιωτικού ΟΑΣΘ).

Στην παρούσα φάση θα έπρεπε να γίνει μια πραγματική μελέτη του μέγιστου πραγματικού αριθμού οδηγών κίνησης για την επόμενη τριετία.
Η αντικατάσταση των παλαιών και μη επισκευασιμων λεωφορείων με επαρκή αριθμό μεταχειρισμένων λεωφορείων μέχρι τον αριθμό που μπορεί να υποστηρίξει το προσωπικό κίνησης και μετά να εκχωρηθεί έργο στα ΚΤΕΛ.(υπάρχει τέτοια μελέτη;)

Συνδικάτο και διοίκηση του οργανισμού μέσω της σύμβασης εργασίας η οποία πρέπει να υπογραφεί στο επόμενο δίμηνο πρέπει να φροντίσουν να δώσουν κίνητρα στους εργαζόμενους να επιδιώκουν την παραμονή ακόμα και την επιστροφή στο τιμόνι των λεωφορείων! Αν πραγματικά θέλουν ένα υγιή οργανισμό.

Όλα βέβαια θα φανούν από τις ενέργειες του συνδικάτου για την εκχώρηση έργου στα ΚΤΕΛ Και τις ενέργειες της διοίκησης -υπουργείου για την υπογραφή Ε.Σ.Σ.Ε.

Πιστεύω πως αμοιβαίες υποχωρήσεις μπορούν να φέρουν προσδοκώμενα αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ άποψη και δεν συνδέονται με καμία συνδικαλιστική παράταξη.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.