Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για Τριών Ιεραρχών: Η αργία είναι για τους τεμπέληδες

Η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των τριών Αγίων και της Παιδείας, καθώς και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά τόσο την πρωτοβάθμια, όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος δήλωσε σύμφωνος με την απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, αναφορικά με την εορτή των Τριών Ιεραρχών και τόνισε επ’ αυτού ότι «έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει. Όλα τα άλλα είναι αστειότητες και προφάσεις. Η αργία είναι για τους τεμπέληδες». Μάλιστα, σημείωσε πως η ημέρα των Τριών Ιεραρχών είναι μια σχολική εορτή, κατά την οποία τα παιδιά, σύμφωνα με το πρόγραμμα του σχολείου τους, θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, θα πάνε στην εκκλησία και θα κάνουν μάθημα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας διευκρινίζεται ότι: “Η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των τριών Αγίων και της Παιδείας, καθώς και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά τόσο την πρωτοβάθμια, όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική.Μέχρι τώρα η εορτή των Τριών Ιεραχών την 30η Ιανουαρίου κάθε έτους συμπεριλαμβάνονταν στις ημέρες σχολικής αργίας. Η κυβέρνηση, όμως, την καταργεί με διάταξη που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε χθες στην Βουλή.

Τέλος στην αργία των Τριών Ιεραρχών δίνει η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση που εισήγαγε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή. Αντί αυτής θα πραγματοποιούνται στα σχολεία “θρησκευτικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις”. Σε αυτές, που δεν διευκρινίζεται τι ακριβώς θα είναι και τι θα περιλαμβάνουν. Το σίγουρο είναι πως, όσον αφορά στο θρησκευτικό τους κομμάτι, δεν θα μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές, παρά μόνο οι χριστιανοί ορθόδοξοι. Πρόκειται για μία οπισθοδρομική και βαθιά συντηρητική απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Μια απόφαση διχαστική, αφού θα οδηγήσει σε διαχωρισμό των μαθητών όσο αφορά στο θρήσκευμα για την παρακολούθηση των εκδηλώσεων που παραπέμπουν σε κατήχηση Μια απόφαση που έρχεται να προστεθεί στην επαναφορά του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και σε μια σειρά από άλλες, όπως η χρηματοδότηση από  το ελληνικό κράτος της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης. Όλα αυτά δείχνουν μια βαθιά συντηρητική στροφή και θυμίζουν εποχές που θεωρούσαμε ότι είχαν περάσει.Τι αναφέρει η επίμαχη διάταξη

Ειδικότερα στην τροποποιητική διάταξη του άρθρου 56 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται:”Με την προτεινόμενη ρύθμιση, η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της θρησκευτικής των Τριών Ιεραρχών, παύει να συμπεριλαμβάνεται στις ημέρες σχολικής αργίας. Αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμή των Μεγάλων αυτών Πατέρων αλλά και της Παιδείας, καθώς και των μετόχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας , εκπαιδευτικών και μαθητών. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν θρησκευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την προβολή του κοινωνικού και παιδαγωγικού έργου των Μεγάλων Πατέρων και της εν γένει προσφοράς τους στην Εκπαίδευση και τα Γράμματα. Η εν λόγω ρύθμιση καταλαμβάνει τόσο την Πρωτοβάθμια όσο και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δημόσια και ιδιωτική, έτσι ώστε ο τρόπος εορτασμού της συγκεκριμένης θρησκευτικής και σχολικής εορτής να είναι καθολικός και ενιαίος”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.