16 Αυγούστου 2010: Η ημέρα που γεννήθηκε ο EastMed και η συμμαχία Ελλήνων-Ισραηλινών

Στέφανος Μυτιληναίος

Ήταν 16 Αυγούστου 2010, ημέρα Δευτέρα, όταν ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Η επίσκεψή του εκείνη, η πρώτη επίσημη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα, είχε συμφωνηθεί να γίνει υπό την «κάλυψη» της ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου.

Στις αποσκευές του κουβαλούσε μια τολμηρή πρόταση προς τον Γιώργο Παπανδρέου.

Μια στρατιωτική συμμαχία και έναν υποθαλάσσιο αγωγό.

Ένα σχέδιο που θα τα άλλαζε όλα. Συμμαχίες, ισορροπίες, γεωπολιτικούς χάρτες, ενέργεια.

Η Αθήνα εκείνο το καλοκαίρι μόλις είχε ψηφίσει το πρώτο της μνημόνιο και παραζαλισμένη, αν και θετική, δεν καταλάβαινε και πολλά από τον μεγαλοφυή σχεδιασμό.

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι ακόμα λιγότερα. «Τι ήρθε αυτός εδώ να κάνει στα κρυφά» απορούσαν.

Θα μάθαιναν τα νέα από την ισραηλινή Haaretz: «Την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ελλάδα πρότεινε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προς τον Έλληνα ομόλογό του κ. Γ. Παπανδρέου».

Το ισραηλινό τηλεοπτικό «Κανάλι 7» μετέδωσε τότε: «Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε έναν αγωγό φυσικού αερίου στον Παπανδρέου».

Οι Ρώσοι «ψιλιάστηκαν» τη δουλειά και τέθηκαν σε επιφυλακή. Ο λόγος;

«Πρώτη φορά οι Ισραηλινοί μπαίνουν σφήνα σε μία περιοχή όπου η Μόσχα “παίζει μπάλα” σχεδόν μόνη της και με πλεονέκτημα, έχοντας να αντιμετωπίσει μόνο τα αμερικανικά συμφέροντα κι όχι τον ανταγωνισμό της Ουάσιγκτον», γράφτηκε αρχές Σεπτεμβρίου 2010 σε ρωσικές ιστοσελίδες.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2012 ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου πραγματοποίησε και την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Κύπρο.

Η «Jerusalem Post» μετέδιδε ότι Νετανιάχου και Χριστόφιας «συναντήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο και δεσμεύτηκαν για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, καθώς η Τουρκία απειλεί με αποκλεισμό την Κύπρο εάν επιχειρήσει ανόρυξη φυσικού αερίου ανοικτά των ακτών της».

Έτσι ξεκίνησε ο EastMed και μαζί η ιστορική συμμαχία Ελλήνων και Ισραηλινών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.