Προστατευόμενο προϊόν η φέτα: Τι προβλέπει η συμφωνία ΕΕ – Κίνας

Μία συμφωνία για την προστασία 100 ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στην κινεζική αγορά, μεταξύ των οποίων και η φέτα, πρόκειται να υπογραφεί την Τετάρτη, μεταξύ Κίνας και Ε.Ε.

Συμφωνία η οποία προβλέπει τον χαρακτηρισμό προϊόντων από την Ευρώπη και την Κίνα ως προστατευόμενων αναμένεται να υπογράψουν την Τετάρτη οι δύο πλευρές.

Συμφωνία για την προστασία 100 ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στην κινεζική αγορά – και αντιστρόφως την προστασία 100 κινεζικών προϊόντων στις αγορές της ΕΕ – αναμένεται να υπογράψουν την Τετάρτη Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα, βάσει ενημέρωσης των Βρυξελλών.

Η συμφωνία, κατά το skai.gr, προβλέπει την προστασία της φέτας μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών προϊόντων στην κινεζική αγορά.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, ο υπουργός Αγροτικής Μάκης Βορίδης είχε θέσει το ζήτημα στον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ενώ ενήμερος φέρεται να ήταν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Την υπογραφή της συμφωνίας Βρυξελλών – Πεκίνου για τα αγροτικά προϊόντα χαιρέτισε και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, προβλέπεται η σταδιακή απόσυρση εντός οκτώ ετών όλων των προϊόντων που κυκλοφορούν στην Κίνα και χρησιμοποιούν το όνομα «φέτα», χωρίς να προέρχονται από την Ελλάδα.

Επιπλέον προβλέπεται ότι τα προϊόντα που θα παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δεν θα επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων που να παραπέμπουν στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης.
Βάσει των παραπάνω, τα 100 ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα μπορούν να πωλούνται στην Κίνα μόνον εφόσον έχουν παραχθεί σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές περιοχές, με τη φέτα να μπορεί να πωληθεί μόνο εφόσον παράγεται στην Ελλάδα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.