Νεκρός και ένατος βασικός μάρτυρας του Noor 1

Ένας ακόμη μάρτυρας της υπόθεσης με το ναρκόπλοιο «Noor 1» σκοτώθηκε αιφνίδια. Πρόκειται για τον ένατο μυστηριώδη θάνατο μάρτυρα της υπόθεσης, ο οποίος αν και συνδεόταν στενά με πρωταγωνιστές της δυσώδους ιστορίας, δεν ερευνήθηκε ποτέ όπως έπρεπε από τις αρχές.

Σύμφωνα με το Documento, στη μακάβρια λίστα προστίθεται και ο Κωνσταντίνος Καζινάκης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ένα μυστήριο τροχαίο στο Οντάριο του Καναδά τον Ιούνιο του 2018, χωρίς το θέμα να πάρει δημοσιότητα. Όπως αναφέρεται, δεν ήταν τυχαίος μάρτυρας. Είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υπόθεση, καθώς δρομολόγησε εξελίξεις μετά τον εντοπισμό του φορτίου των 2,1 τόνων ηρωίνης στην Ελευσίνα.

Ο Καζινάκης είχε δώσει κατάθεση στο στάδιο των ανακρίσεων αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ για εξέταση στη δίκη που ακολούθησε. Τον Καζινάκη είχε αναζητήσει και η οικονομική αστυνομία, στην οποία δήλωσε πως θα προσέλθει για κατάθεση. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη ποτέ και λίγο καιρό αργότερα, τον Ιούνιο του 2018, σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Οντάριο του Καναδά, το οποίο χαρακτηρίστηκε από τις αρχές ως «μυστηριώδες». Το αυτοκίνητο μάρκας Mercedes, στο οποίο εκτός του Καζινάκη επέβαινε και ο αδερφός του πρώην υπουργού Μεταφορών του Καναδά Στίβεν Ντελ Ντούκα, εξετράπη για άγνωστους λόγους με αποτέλεσμα και οι δύο επιβάτες να βρούν ακαριαίο θάνατο. «Είναι μυστήριο πως αυτό το όχημα έφυγε από το δρόμο», είχε δηλώσει ο επιθεωρητής της τοπικής αστυνομίας Ντέιβ Μίτσελ.

Είναι ο άνθρωπος που εμφανίστηκε ως διά μαγείας και για άγνωστο λόγο για να βοηθήσει τις αρχές ως διαμεσολαβητής να ανακρίνουν τον αποκαλούμενο «κάπτεν Τζορτζ» του ναρκόπλοιου Γιώργο Μπουρδούβαλη, τον οποίο προσφέρθηκε να φέρει ο ίδιος από το εξωτερικό, αλλά υπήρξε και συνεργάτης με τον ισοβίτη του «Noor 1» Μάκη Γιαννουσάκη, στου οποίου την εταιρεία έστελνε εμβάσματα. Επίσης σχετιζόταν και με τον Βασίλη Κουρούβανη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια φυλακή. Τέλος ο Καζινάκης είχε απασχολήσει το 2013 τη δημοσιότητα και το ΣΔΟΕ και για υπόθεση εμπορίας χρυσού. Ερευνούνταν λαθραίες εξαγωγές προς τη Γερμανία, στις οποίες συμμετείχε ο Καζινάκης, από ενεχυροδανειστήρια της πλατείας Συντάγματος. Ο ίδιος άλλωστε είχε ιδρύσει το 2011 την εταιρεία Fairbanks Hellas EΠΕ. Μέτοχος σε αυτή ήταν ο Κων. Καζινάκης και η γερμανική εταιρεία Fairbanks GmbH – Doie Edelmetalltzentrale, επίσης συμφερόντων Καζινάκη.

Τα στοιχεία

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Documento, τον Ιούνιο του 2014 και ενώ οι έρευνες των διωκτικών αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με την υπόθεση μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», πέφτουν πάνω στο όνομα του επιχειρηματία Κων. Καζινάκη. Ο Καζινάκης εμφανιζόταν να έχει συνεργασία στο Ντουμπάι με τον μετέπειτα καταδικασμένο σε ισόβια Γ. Μπουρδούβαλη, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι ήταν ο ναυλωτής του ναρκόπλοιου. Ο Μπουρδούβαλης ήταν επίσης υπεύθυνος ναυλώσεων και συγκρότησης πληρωμάτων στην εταιρεία Horizon, γνωστός και ως «κάπτεν Τζορτζ» από τη δικογραφία, κάτι που ο ίδιος στην απολογία του είχε αρνηθεί.

Η Horizon αγόραζε πετρέλαιο από τον Μ. Γιαννουσάκη, τον οποίο Γ. Μπουρδούβαλης είχε γνωρίσει στο Ντουμπάι. Επίσης ο Μπουρδούβαλης είχε αναφέρει στην απολογία του ότι του είχαν τηλεφωνήσει από την Ελλάδα ο γνωστός του Αιμίλιος Κοτσώνης (πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός) και ο Παντελής Καλαφάτης (ιδιοκτήτης του πλοίου) και του ζήτησαν να βοηθήσει να βρεθούν ναύλοι για το «Noor 1». «Τον Καλαφάτη τον συνάντησα για πρώτη φορά την 1η Μαρτίου του ’14 μέσω του Κοτσώνη. Ηρθε στο γραφείο μου, αφού πρώτα μου είχε τηλεφωνήσει ο Κοτσώνης και μου είχε ζητήσει να του δώσω 5.000 ευρώ. Συγκεκριμένα μου είπε ότι ο Καλαφάτης έχει ένα πλοίο κι αν γίνεται να το ναυλώσει η εταιρεία μας κι εγώ να του δώσω 5.000 ευρώ δανεικά. Ακριβώς αυτό μου είπε ο κ. Κοτσώνης και μάλιστα ανέφερε ότι εγγυάται ο ίδιος».

Οι αρχές προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή και να εντοπίσουν τον Μπουρδούβαλη. Ανώτατος αξιωματικός που συμμετείχε στην έρευνα ανέφερε τον Καζινάκη ως το πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να μεσολαβήσει για να έρθει ο Μπουρδούβαλης στην Ελλάδα. Πράγματι τον Αύγουστο του 2014 ο Μπουρδούβαλης φτάνει στον Πειραιά συνοδευόμενος από τον Κων. Καζινάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documentο, κατάθεση για την υπόθεση είχε δώσει και ο Καζινάκης, ενώ η μεσολάβησή του τη δεδομένη χρονική στιγμή εγείρει πολλά ερωτήματα τόσο για τη σκοπιμότητά της όσο και κάτω υπό ποιες συνθήκες συνέβη.

Η σχέση Μπουρδούβαλη – Καζινάκη επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια της πρώτης δίκης. Ο καταδικασμένος σε οκτώ χρόνια Βασίλης Κουρούβανης κατά τη διάρκεια της απολογίας τον Απρίλιο του 2016 είχε υποστηρίξει ότι ο ίδιος μέσω της εταιρείας ΧΡΥΣΟΪΛ θα ήταν μεσάζοντας μεταξύ της εταιρείας Fairwinds (συμφερόντων Καζινάκη), της G-Τankers (Γιαννουσάκης) και της Horizon (Μπουρδούβαλης) για τη μεταφορά πετρελαίων από τη Λιβύη προς το Ρίο και στη συνέχεια σε διάφορα σημεία της Μεσογείου. Στην ουσία ο Κουρούβανης επιβεβαίωσε την εμπλοκή του Καζινάκη και τη γνωριμία του επιχειρηματία με άλλους πρωταγωνιστές και σήμερα καταδικασμένους για την υπόθεση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.