Ποιος είναι ο Ζορζ Σφακιανάκης – Το παρασκήνιο των επαφών με την Ελλάδα

Κεντρικό πρόσωπο στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία ήταν ο Ζορζ Σφακιανάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζορζ Σφακιανάκης είναι ο επίσημος οικονομικός σύμβουλος της Σαουδικής Αραβίας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ζορζ Σφακιανάκης έκρινε ότι το τίμημα ήταν υψηλό και γι’ αυτό ζήτησε να έρθει ο ίδοος για να διαπραγματευτεί το κόστος της αγοράς από την Ελλάδα.
«… Τέσσερις μέρες μετά την επικύρωση της πιστοποίησης, ο πρέσβης έστειλε τηλεγράφημα στον ΥΠΕΞ που έλεγε ότι υπάρχει μια αξιόπιστη πηγή κοντά στον υπουργό Άμυνας Σαουδικής Αραβίας που λέει πως πρέπει να έρθει στην Αθήνα για να άμεση διαβούλευση, το όνομα αυτού κ. Ζορζ Σφακιανάκης», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Διαψεύδει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Την ίδια ώρα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διαψεύδει κατηφορηματικά όσα ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο Ζορζ Σφακιανάκης ήταν σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων το 2011 επί υπουργίας του κ. Παπακωνσταντίνου.
Μέσω ανάρτησής του στο Twitter ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τονίζει: “Γιατί εκτίθεται έτσι ο Π/Θ στη Βουλή; Κανένας Σφακιανάκης δεν ήταν σύμβουλος ιδιωτικοποιήσεων το 2011. Η γνωστή λάσπη στον ανεμιστήρα…”.
Δείτε το βιογραφικό του:

Ο Γιάννης Σφακιανάκης είναι Ανώτερος Μελετητής στο Ίδρυμα Αραβία. Εργάζεται επίσης ως Διευθυντής Οικονομικών Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας του Κόλπου στο Ριάντ. Προηγουμένως ήταν Διευθυντής Μέσης Ανατολής του ομίλου Ashmore στο Ριάντ. Στις άλλες πρώην θέσεις του περιλαμβάνονται ο επικεφαλής επενδύσεων στρατηγικός, MASIC, μια Σαουδική οικογενειακή επιχείρηση επενδύσεων, κύριος οικονομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας,  γενικός διευθυντής ομάδας και επικεφαλής οικονομολόγος, περιοχή της Μέσης Ανατολής για τη Credit Agricole CIB, κύριος οικονομολόγος, Saudi British Bank (SABB / HSBC), κύριος περιφερειακός οικονομολόγος, Samba Financial Group.

Έχει επίσης διατελέσει σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομίας και Χωροταξίας στη Σαουδική Αραβία και ως οικονομολόγος στα Ηνωμένα Έθνη (UNDP) και στην Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσινγκτον, DC. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Έχει έδρα έξω από το Ριάντ.

Απάντηση