Αντιδρούν οι εισαγγελείς για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα – «Καμπανάκι» για υποθέσεις διαφθοράς

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), με αφορμή τις νέες ρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπουν ότι η «αξιόποινη πράξη της κακουργηματικής απιστίας διώκεται πλέον κατ’ έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως», επισημαίνει τον κίνδυνο δεκάδες εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν τη διαφθορά και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος να ριφθούν στον «κάλαθο των αχρήστων ως ποινικά μη αξιόλογες».

Συγκεκριμένα, η ΕΕΕ, με ανακοίνωσή της και με αφορμή την ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σημειώνει ότι από τον συνδυασμό των άρθρων 5 παρ. 2 και 6 παρ. 1 του νομοσχεδίου, προκύπτει ότι «η αξιόποινη πράξη της κακουργηματικής απιστίας διώκεται πλέον κατ’ έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως».

Επιπλέον, υπογραμμίζει «τον κίνδυνο ατιμωρησίας αλλά και διεθνούς έκθεσης της χώρας, καθώς δεκάδες υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, της ανάκρισης αλλά και στην ακροαματική διαδικασία, κινδυνεύουν να ριφθούν στον κάλαθο των αχρήστων, ως ποινικά μη αξιόλογες».

Τέλος, αναφέρει ότι, από τις εν λόγω διατάξεις, η χώρα μας θα «εκτεθεί διεθνώς ως αναποτελεσματική στη δίωξη σοβαρότατων εγκλημάτων και ιδίως της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.