ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ συντάξεις της Εθνικής

Σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για τη μεταφορά των συνταξιούχων του Λογαριασμού Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ) στο ενιαίο επικουρικό ταμείο του Δημοσίου βρίσκεται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αλλάξει στάση στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια νομοθετική ρύθμιση που θα απαλλάσσει την Εθνική από το βάρος των επικουρικών συντάξεων, δια της μεταφοράς των δικαιούχων στο ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών). Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να παρέμβει με μια νομοθετική ρύθμιση που θα εντάξει όλους τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ, ώστε να αποτραπούν οι κίνδυνοι ανατροπής του ισολογισμού της τράπεζας.

Ερωτηθείς για το θέμα από αναλυτή, ο κ. Μυλωνάς έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

  • «Αυτό το θέμα μας απασχολεί αρκετό καιρό. Είμαστε σε συζητήσεις με την κυβέρνηση για να βρούμε μια λύση, που ουσιαστικά θα μεταφέρει τις επικουρικές συντάξεις στο κρατικό επικουρικό ταμείο. Συζητούμε τις λεπτομέρειες για το τι μπορεί να συνεπάγεται για την τράπεζα αυτή η λύση. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις, δεν θα ήθελα να μαντέψω ποια ακριβώς θα είναι η λύση που θα δοθεί, αλλά θα είναι μια μεταφορά όλων των συνταξιούχων στο κρατικό ταμείο επικουρικών συντάξεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αλλάξει στάση στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια νομοθετική ρύθμιση που θα απαλλάσσει την Εθνική από το βάρος των επικουρικών συντάξεων, δια της μεταφοράς των δικαιούχων στο ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών).

Ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, τον Οκτώβριο του 2017, μιλώντας στη Βουλή, είχε αποκλείσει παρέμβαση της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα διμερές θέμα, που θα έπρεπε να λύσουν με διαπραγματεύσεις η διοίκηση της τράπεζας και οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

Μάλιστα, είχε απευθυνθεί με αυστηρό τρόπο στις δύο πλευρές, δηλαδή στην τότε διοίκηση Φραγκιαδάκη και στους συνδικαλιστές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να μην πιούν νερό, να μην φάνε ψωμί, να ξημεροβραδιαστούν μέχρι να βρούνε μια λύση». Μάλιστα, είχε επικρίνει τη διοίκηση της Εθνικής, λέγοντας ότι «δεν κάθισε να διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους για το πρόβλημα».

Με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, καθώς η Εθνική σταμάτησε τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΛΕΠΕΤΕ και διακόπηκε η καταβολή των συντάξεων, ενώ συνταξιούχοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και ήδη έχουν εκδοθεί αποφάσεις που τους δικαιώνουν, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παρέμβει με μια νομοθετική ρύθμιση που θα εντάξει όλους τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ, ώστε να αποτραπούν οι κίνδυνοι ανατροπής του ισολογισμού της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για το περιεχόμενο των προτάσεων της Εθνικής, η έχει ζητήσει από την κυβέρνηση αφενός να εγγραφούν με νομοθετική ρύθμιση οι συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ στο ενιαίο επικουρικό και, αφετέρου, η τράπεζα να διατηρήσει το λογαριασμό, αλλά με μεγάλη μείωση της ετήσιας δαπάνης για την τράπεζα και ένταξη των προσληφθέντων μετά το 2005 στο λογαριασμό, ώστε αυτός να ενισχυθεί με πρόσθετες εισφορές.

Το τελικό αποτέλεσμα για τους σημερινούς δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ θα είναι μια σημαντική μείωση αποδοχών. Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο συνδυασμός σύνταξης από το ΕΤΕΑΕΠ και «κουρεμένης» επικούρησης από τον ΛΕΠΕΤΕ θα καταλήγει σε αποδοχές μεγαλύτερες από το μέσο όρο των συντάξεων του ενιαίου επικουρικού.

(Πηγή)

1 σκέψη για το “ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ συντάξεις της Εθνικής”

  1. Είναι Καταθετικός Λογαριασμός, άσχετοι!!! Κ Α Τ Α Θ Ε Σ Ε Ι Σ ΜΑΣ!!!! Που Υπεξαίρεσε η τράπεζα ΠΑΡΑΝΟΜΑ και Διώκεται από την δικαιοσύνη κι την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τον Εισαγγελέα!!!! Απώλεσε δια παντός την τραπεζική της πίστη, δεδομένου ότι η Συμβατικλη συμφωνία του λογαριασμού είναι η μηνιαία και σε 15 δόσεις καθορισθεισα καταβολή όλων των 16.500 καταθετών- συνταξιούχων της και πρώην εργαζόμενων της!! Είναι μετεργασιακος μας ΜΙΣΘΌΣ καθόσον είναι η περιουσία μας από τις κατά 12,5% εισφορές μας ιστούς 14,5 μισθούς μας!!!!Κ Α Τ Α Θ Ε Σ Ε Ι Σ ΜΑΣ!!!!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.