7η Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου με αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία (βίντεο)

Σε φλέγοντα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής επικεντρώθηκε η 7η τριμερής σύνοδος Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο με την συμμετοχή -για πρώτη φορά ως πρωθυπουργού- του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι ηγέτες των τριών χωρών εστίασαν ιδιαιτέρως στην κατάσταση στη Συρία, στο μεταναστευτικό ζήτημα, στο Κυπριακό και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και στην ευρύτερη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, δεν παρέλειψαν να συζητήσουν και άλλα τριμερή ζητήματα όπως η ενδυνάμωση των οικονομικών, εμπορικών και εκπαιδευτικών συνεργασιών.

Μετά το τέλος της τριμερούς, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των τριών ηγετών, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, υπογράμμισε ότι οι τρεις χώρες πρέπει «να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μεταξύ μας και τις μορφωτικές σχέσεις».

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν τον συντονισμό μεταξύ τους σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία να μη φορολογηθούν από τις τρεις χώρες οι επενδύσεις μεταξύ μας.

»Καταδικάζω όλες τις προσπάθειες εναντίον αυτών των χωρών που δημιουργούν καινούργια κρίση στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία.

»Η τρομοκρατία είναι φαινόμενο που δεν πρέπει να συνδέσουμε με τη θρησκεία», πρόσθεσε.

Από τη δική του πλευρά ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε:

«Συναντηθήκαμε σήμερα με τους Αλ Σίσι και Νίκο Αναστασιάδη, στην 7η Σύνοδο της τριμερούς συνεργασίας, σε μια απόδειξη του πόσο έχουν ενισχυθεί οι δεσμοί μας.

»Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω με την ιδιότητα πρωθυπουργού της Ελλάδας.

»Οι χώρες μας, με βαθιές ρίζες στον χρόνο, συνεργάζονται σε ευρύ φάσμα τομέων, με σταθερό βλέμμα στην προώθηση της σταθερότητας, της ευημερίας και της φιλίας των λαών μας.

»Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συγκροτούν ήδη τρίγωνο ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, πυλώνες αρμονικής συνεργασίας προς όφελος των λαών μας, άλλα και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

»Τα θετικά μηνύματα της τριμερούς, και τα γόνιμα αποτελέσματα, αποτελούν φωτεινό φάρο για εξελίξεις στην περιοχή μας.

»Για εμάς η Αίγυπτος, είναι ένα μεγάλο κράτος, με κομβική σημασία στην ευρύτερη περιοχή.

»Η Αίγυπτος, είναι σταθερός και ισχυρός σύμμαχος στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

»Θα δρομολογήσουμε το επόμενο βήμα σύσφιξης των σχέσεών μας.

»Η Αίγυπτος υποδέχεται σχεδόν 5 εκατομμύρια μετανάστες από την Αφρική και καταπολεμά τα δίκτυα διακινητών, χωρίς να ζητά ανταλλάγματα».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και στο Αιγαίο:

«Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

»Καταδικάσαμε καθαρά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και στο Αιγαίο.

»Αυτά τα θέματα τα έθεσα και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και αξίζει να καταγραφούν οι θέσεις του.

»Από την πλευρά μας, η συνεργασία είναι πάντα ανοιχτή σε όσες χώρες ενστερνίζονται τις αρχές μας».

Παίρνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως αυτή η συνάντηση αποτελεί σημαντικό μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας και καταδεικνύει τη βούληση των τριών χωρών για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

«Δεδομένης της βούλησης των τριών χωρών για διεύρυνση της συνεργασίας μας, μας δόθηκε η ευκαιρία να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής της υιοθετώντας τη διακήρυξη του Καΐρου, που αποτελεί σημείο αναφοράς», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις μέσω του εκτελεστικού προγράμματος για την εφαρμογή του μνημονίου μεταξύ των οργανισμών προώθησης των επενδύσεων.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η περαιτέρω προώθηση των οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, η οποία συζητήθηκε στην 7η Σύνοδο της τριμερούς είναι η απόδειξη της ενίσχυσης των δεσμών των τριών χωρών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Κυπριακό και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Σημείωσε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος εκφράζουν την απόλυτη στήριξή τους για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο δικοινωνικής διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις.

«Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου που προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο και καταδικάσαμε και την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τους τρεις ηγέτες απασχόλησαν και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για τα Βαρώσια αλλά και το ότι η Τουρκία προχωρά σε ακόμη μία έκνομη ενέργεια στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τους Ευρωπαίους και διεθνείς συμμάχους», επισήμανε.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στο βίντεο που ακολουθεί:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.