Β. Κόκκαλης: Νόμιμο το αίτημα των αγροτών για το ακατάσχετο

Με υποσχέσεις οι οποίες δεν τους ικανοποιούν αποχώρησαν από το γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλη.  Οι εκπρόσωποι των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας που συγκεντρώθηκαν κάτω στην οδό Βενιζέλου κάτω από τα γραφείου του κ. Κόκκαλη ζήτησαν άμεση λύση στο μεγάλο πρόβλημα με το ακατάσχετο των λογαριασμών, ωστόσο η απάντηση του υφυπουργού φαίνεται ότι δεν τους ικανοποίησε και έκαναν λόγο για εμπαιγμό της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ κ. Ρίζος Μαρούδας αμέσως μετά την αποχώρηση από τη συνάντηση που είχαν με τον κ. Βασίλη Κόκκαλη.

«Πραγματοποιήσαμε παράσταση στο γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη, θέτοντας τα αιτήματα που είχαμε, το ακατάσχετο, τον φόρο στο κρασί, τη διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου, την νιτρορύπανση, εξισωτική αποζημίωση, αγροτοδικεία, ανοιχτές τιμές διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, το κόστος παραγωγής και τον ΕΛΓΑ. Οι απαντήσεις που λάβαμε δεν μας ικανοποιούν. Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει για μια ακόμη φορά. Ενώ μας έχει υποσχεθεί, κάτω από την πίεση των μπλόκων,  το ακατάσχετο από τον Ιανουάριο, τώρα λένε πως έχουν την τροπολογία έτοιμη αλλά δεν μπορούν να την καταθέσουν και να την ψηφίσουν πριν βάλουν τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς, πριν μας τα πάρουν τα χρήματα οι τράπεζες και η Εφορία. Αυτό είναι κοροϊδία γιατί, ολόκληρο μνημόνιο το ψήφισαν σε μία μέρα,  νύχτα κιόλας, παραμονή δεκαπενταύγουστου και τώρα τροπολογία στην Βουλή δεν μπορούν να την καταθέσουν, υποτίθεται την έχουν έτοιμη. Και στον Φόρο κατανάλωσης στο κρασί που το έχουν εξαγγείλει εκατό φορές, εδώ και ένα χρόνο, πάλι, δεν υπήρξε σαφής δέσμευση για το πότε και αν θα καταργηθεί,  γιατί εμείς ζητούσαμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και για το ακατάσχετο και για το φόρο στο κρασί αλλά και για το τσίπουρο που δεν λύνεται. Αύριο υπάρχει 11 η ώρα συνάντηση, σύσκεψη στο Εμαννουήλειο Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου των αγροτών της επαρχίας Τυρνάβου για να δούμε από εδώ και πέρα τις παραπέρα ενέργειες. Πιστεύουμε ότι κάτω από την πίεση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και με την μαζική συμμετοχή που  υπήρχε σήμερα που δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δώσει λύσεις».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης χαρακτήρισε νόμιμο το αίτημα των αγροτών για το ακατάσχετο  και  σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι « είναι πάντα σε ανοιχτό διάλογο και σε διαρκή   επικοινωνία με τους αγρότες. Μου έθεσαν αρκετά και σοβαρά  θέματα. Ένα πολύ σημαντικό  είναι αυτό με το ακατάσχετο των επιδοτήσεων. Τους ενημέρωσα ότι η πρόθεση η βούληση  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι, με τροπολογία την οποία ετοιμάσαμε, να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν, τον χρόνο τον οποίο δεν μπόρεσα να προσδιορίσω, αλλά η βούληση μας είναι να περάσει το συντομότερο  για το ακατάσχετο των επιδοτήσεων έως 12.000 ευρώ. Μου θέσανε το θέμα της νιτρορύπανσης η οποία στηρίχθηκε σε σχέδια διαλεκανών του 2013 και του 2014. Θα υπάρχει προκήρυξη του μέτρου για μικρούς γεωργούς προς αντιστάθμισμα όσων βγήκαν εκτός τους προγράμματος νιτρορύπανσης. Να επαναλάβω και να θυμίσω ότι είναι μέτρο περιβαλλοντικό κατά πρώτον και μετά είναι εισοδηματικό.

Σε ότι αφορά τους αμβυκούχους του Τυρνάβου που ακολούθησαν μετά τους αγρότες των Ενωτικών Ομοσπονδιών Θεσσαλίας ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι η απόσταξη του τσίπουρου είναι πολύ σημαντικό  ζήτημα. Επικοινώνησα με τον κ. Πιτσιλή της ΑΑΔΕ ο οποίος μου είπε ότι είναι σε διαρκή επαφή με τις περιφέρειες, μίλησε και με τον  κ. Αγοραστό σήμερα,  και μου είπε πως από την Δευτέρα το θέμα θα διευκρινιστεί, ώστε να μπορέσουν οι αμβυκούχοι να βράσουν τα τσίπουρα.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Όσο αναφορά τον Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε, «επανέλαβα την θέση της κυβέρνησης ότι θα καταργηθεί. Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε, ένας λόγος επιπλέον την απόφαση του ΣτΕ.

Για την εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων ο κ. Κόκκαλης υποστήριξε ‘ότι «το λέει και η ίδια η λέξη, εξισώνει το πρόβλημα για τις μειονεκτικές περιοχές, δεν θα υπάρξουν αδικίες, θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις, το σίγουρο είναι ότι όσοι πληρούν τα κριτήρια του νόμου και της  Ευρωπαϊκής νομοθεσίας δεν θα αποκλειστούν».

Στη συνάντηση οι αγρότες έθεσαν και το μεγάλο πρόβλημα του αγροτικού πληθυσμού με τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων και τις ανοιχτές τιμές που αφαιρεί το διαπραγματευτική δυνατότητα των παραγωγών απέναντι στους εμπόρους. Αναφορά έγινε και στα αγροτοδικεία για τα οποία οι αγρότες ζήτησαν την παύση, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με αφορμή την καταδίκη τριών συνδικαλιστών προ ημερών με τέσσερις μήνες φυλάκιση για τις κινητοποιήσεις του 2013.

 

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.