ΚΑΠΝΙΣΜΑ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ δημόσιους χώρους η πλειοψηφί

Tη σχέση των Ελλήνων με το κάπνισμα παρουσιάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά η έρευνα της aboutpeople και δημοσιεύει σήμερα η Athens Voice. H έρευνα πραγματοποιήθηκε από 26 ως 29 Ιουλίου, συμμετείχαν 687 ερωτώμενοι και τα αποτελέσματα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον:

1) Σύμφωνα με την έρευνα φαίνεται ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους μένει στα χαρτιά, αφού το 78% έχει βρεθεί τον τελευταίο μήνα σε τέτοιο χώρο όπου κάποιοι κάπνιζαν.

 

2) Αξίζει να σημειωθεί ότι το 79,1% των ερωτώμενων τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρου, με μόνο το 16% να διαφωνεί. Στην αντίστοιχη έρευνα του 2018 το ποσοστό υπέρ της απαγόρευσης ήταν 75,1%.

 

3) Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς (54,5%) απαγορεύουν το κάπνισμα και στο σπίτι τους, ενώ το 42,8% δηλώνει το αντίθετο.

 

4) Οι μισοί ερωτώμενοι (51,2%) δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν ως χώρο αναψυχής κάποιον όπου να απαγορεύεται το κάπνισμα, ενώ το 22,3% θα προτιμούσε μέρη όπου να επιτρέπεται.

 

5) Ο κύριος λόγος διακοπής του καπνίσματος είναι (για τους πρώην καπνιστές) η προφύλαξη της υγείας τους (82,8%), ενώ έπονται οι οικονομικοί λόγοι με 13,3% και οι κοινωνικοί με 9%.

 

6) Σημειώνεται ότι το 91% όσων έκοψε το τσιγάρο έχει δει βελτίωση στην υγεία του (φυσική κατάσταση κλπ).

 

7) To 74,9% των καπνιστών απάντησε ότι έχει σκεφτεί/ επιθυμεί να κόψει το τσιγάρο στο μέλλον.

 

8) Tο 54,6% έχει ήδη προσπαθήσει να το κάνει αλλά δεν τα κατάφερε.

 

9) Ο αριθμός των καπνιστών φαινεται να μειώνεται ελαφρώς σε σχέση με το 2018. 28,1% δηλώνει σήμερα ότι καπνίζει συστηματικά, ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 29,6%.

www.athensvoice.gr/greece/567818_kapnisma-yper-tis-apagoreysis-se-kleistoys-dimosioys-horoys-i-pleiopsifia ολόκληρο το άρθρο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.