Παρακμή ή απίστευτα συμφέροντα:Οι πέντε περίεργες «συμπτώσεις» και ο βρόμικος πόλεμος στη «δημοκρατία»

• Η προσπάθεια να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο εξόντωσης όσων δεν είναι υπάκουοι και πρόθυμοι 

• Οσο πλησιάζουμε στις εκλογές, είναι αναγκαίος ο έλεγχος των μονοπωλίων αλλά και των μεθόδων αθέμιτου ανταγωνισμού

Μια σειρά περίεργων συμπτώσεων (;) έρχεται να αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και ειδικότερα αυτών που θα έπρεπε να διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό στον χώρο του Τύπου. Με δεδομένη τη στρεβλή κατάσταση που υπάρχει συνολικά στον χώρο των media, το (προβληματικό) μονοπώλιο στη διανομή των εφημερίδων, διάφορα συμφέροντα πιθανόν σε αγαστή συνεργασία με πολιτικά «κέντρα» στήνουν παρασκηνιακά παιχνίδια και θέτουν σε εφαρμογή σχέδια εξόντωσης των μη αρεστών. Και βέβαια οι αρμόδιες Αρχές αδιαφορούν να ασχοληθούν με τα γήινα (το Διάστημα είναι πιο ενδιαφέρον…) και να θεσπίσουν αυστηρούς κανόνες λειτουργίας στον Τύπο. Για μέτρα ενίσχυσης και προφύλαξης των εφημερίδων, ας μη μιλάμε.

Η… ενοχλητική «δημοκρατία», όπως φαίνεται, είναι καιρό τώρα στην κορυφή αυτής της βρόμικης ατζέντας. Με διάφορους τρόπους επιχειρήθηκε στο παρελθόν να «σβήσει» η φωνή της, είτε από τις μνημονιακές κυβερνήσεις είτε από ισχυρούς διαπλεκόμενους επιχειρηματίες που ήθελαν να επιβάλουν σιωπητήριο για τις ανομίες τους.

Χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι οικονομικού πολέμου, πιέσεων στα όρια της απειλής και φθοράς με κάθε τρόπο. Ολες αυτές οι προσπάθειες όμως έπεσαν στο κενό. Η «δημοκρατία» βγήκε πιο δυνατή κατακτώντας υψηλή κυκλοφορία και στενή σύνδεση με τους αναγνώστες της, παρότι πάντα τη διένειμαν και ακόμα τη διανέμουν, ένας Θεός ξέρει, δηλωμένοι εχθροί της! Ομως συνέχισε να ενοχλεί και να μην… κάθεται καλά!

Στην κρίσιμη και ρευστή φάση που βρίσκεται η πολιτική ζωή του τόπου αυτή τη στιγμή και με δεδομένο ότι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή, όπως φαίνεται, η συμμορία του σκοταδισμού προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή το τελικό σχέδιο εξαφάνισης όσων δεν είναι υπάκουοι και πρόθυμοι. Μια σειρά γεγονότων ενισχύουν αυτό το σενάριο, που μένει να διαψευστεί στην πράξη.

Οσον αφορά τη «δημοκρατία» οι περίεργες πρόσφατες συμπτώσεις υπακούουν μάλλον σε σχέδιο και κάθε άλλο παρά ως συμπτώσεις μπορούν να χαρακτηριστούν!

1η ΣΥΜΠΤΩΣΗ

Οι «συμπτώσεις» ξεκινούν στις 19 Απριλίου με ένα δημοσίευμα της ιστοσελίδας parapolitika.gr με τίτλο «Καρφιά της “δημοκρατίας” στον Καμμένο». Η ιστοσελίδα του ομίλου που ταυτίζεται με τον Ευ. Μαρινάκη (εξάλλου υπάρχουν σχέσεις στενής… φιλίας), τις εφημερίδες του και το πρακτορείο διανομής ανέφερε με… έκπληξη ότι η εφημερίδα ασκούσε κριτική στον Πάνο Καμμένο, παρότι είναι γνωστό τοις πάσι ότι η «δημοκρατία» ποτέ δεν χαρίστηκε σε κανένα πρόσωπο (με κορυφαίο παράδειγμα τον Αντώνη Σαμαρά). Στο εν λόγω σχόλιο όμως υπάρχει μια πονηρή τελευταία παράγραφος, που αναφέρει: «Μένει να δούμε αν πρόκειται για “πυροτέχνημα” του Φιλιππάκη, προκειμένου να συγκρατήσει αναγνώστες που εγκαταλείπουν την εφημερίδα αγανακτισμένοι για την ανοιχτή στήριξη στον Πάνο Καμμένο, ή αν τα “καρφιά” θα συνεχιστούν…»

Η αλήθεια όμως είναι ότι η «δημοκρατία» όχι μόνο δεν έχει χάσει αναγνώστες αλλά έχει αξιοζήλευτη κυκλοφορία και σταθερότητα. Συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, στο πρώτο τρίμηνο του 2018 είχε διαφορά μόνο 40 φύλλων (!) και μέσο όρο πάνω από 9.000 φύλλα. Επομένως το κραυγαλέο ψέμα των «Παραπολιτικών» μοιάζει περισσότερο με προαναγγελία ή… απειλή μείωσης κυκλοφορίας! Πόσο μάλλον όταν ο συγκεκριμένος όμιλος έχει στενές σχέσεις με το μοναδικό πρακτορείο διανομής που μπορεί να κάνει ό,τι… θέλει, με την ανοχή και της κυβέρνησης!

2η ΣΥΜΠΤΩΣΗ

Ακολούθησε (όλως τυχαίως και πάλι) η επίθεση κατά της «δημοκρατίας» μία ημέρα μετά, στις 20 Απριλίου, από την εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας στην επίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

3η ΣΥΜΠΤΩΣΗ

Την αμέσως επομένη μέρα, στις 21 Απριλίου, εξεδόθη επίσημη ανακοίνωση όπου το κόμμα καλούσε τους οπαδούς του να μην την αγοράζουν! Μία ημέρα μετά ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα δήλωσε πάλι στα «Παραπολιτικά» (αυτή τη φορά στο ραδιόφωνο) «ούτε να ακουμπάτε αυτή την εφημερίδα». Στο ίδιο ραδιόφωνο φιλοξενήθηκαν και άλλες παρόμοιες συνεντεύξεις στελεχών, που βρίσκονται κοντά στη σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. και υποστήριζαν ακριβώς τα ίδια…

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

4η ΣΥΜΠΤΩΣΗ

Παράλληλα ένα ολόκληρο mediaκό σύστημα, του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων συμπεριλαμβανομένου (ΕΣΗΕΑ), έμεινε αμέτοχο στην όλη υπόθεση και δεν θεώρησε ότι έπρεπε να πάρει θέση για τις πρωτοφανείς, μεταπολιτευτικά, επιθέσεις που δέχονται δημοσιογράφοι από πολιτικό κόμμα. Με προφανή αμηχανία και αφωνία αντιμετώπισε την προσπάθεια επιβολής λογοκρισίας, προφανώς για να μη χαλάσει τις σχέσεις του με συγκεκριμένα συμφέροντα…

5η ΣΥΜΠΤΩΣΗ

Τέλος, τις ίδιες ημέρες έκαναν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο συγκεκριμένοι δήθεν αναγνώστες (οι περισσότεροι ταυτοποιήθηκαν από το τεχνικό τμήμα της «δημοκρατίας»), τα γνωστά… trolls, που αναπαρήγαγαν υβριστικά σχόλια θέλοντας να φτιάξουν κλίμα. Μάλιστα όλοι τους είχαν ορισμένα περίεργα κοινά σημεία στα προφίλ τους. Για παράδειγμα αναπαρήγαγαν τα ίδια βίντεο, έκαναν ταυτόσημα σχόλια και κοινοποιούσαν πρωτοσέλιδα συγκεκριμένων εφημερίδων! Προφανώς τυχαίο θα ήταν κι αυτό!

Πιθανότατα θα υπάρξουν και άλλες συμπτώσεις στο μέλλον, αφού το σχέδιο φαίνεται να έχει συγκεκριμένο «σενάριο». Πάντως κι αυτή τη φορά θα πέσει στο κενό…

Ωστόσο οι αρμόδιες Αρχές, δικαστικές και εκτελεστικές, και κυρίως οι αρμόδιοι παράγοντες της κυβέρνησης οφείλουν να αγρυπνούν και να προστατεύουν την ελευθερία της ενημέρωσης με κάθε τρόπο. Ειδικά τώρα και όσο πλησιάζουμε στις εκλογές ο έλεγχος των μονοπωλίων, των πραγματικών κυκλοφοριών των εφημερίδων και των μεθόδων αθέμιτου ανταγωνισμού είναι πιο απαραίτητος από ποτέ. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν πλέον για κανέναν, αφού ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον!

«δ»

Συνεχείς οι καταγγελίες εκδοτών για πλασματικές πωλήσεις με έπαθλα τη διαφήμιση και την επιρροή

Οσο η κυβέρνηση καθυστερεί την εφαρμογή της ειδικής σήμανσης γραμμωτού κώδικα, γνωστού ως barcode, σε όλα τα έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες τόσο τα ερωτήματα και οι αμφιβολίες για τις πραγματικές πωλήσεις των εντύπων θα διατηρούνται και θα αυξάνονται, ιδίως όταν σήμερα λειτουργεί μόνο ένα πρακτορείο διανομής Τύπου.

Τα στοιχεία που κατά καιρούς δημοσιεύονται αμφισβητούνται από εκδότες που θεωρούν τις πωλήσεις πλασματικές και «κατασκευασμένες» με προφανή στόχο τη διαφήμιση και την επιρροή στην κοινωνία.

Με άλλο μηχανισμό

Πρόσφατο παράδειγμα, ο εκδότης της εφημερίδας «Documento» Κώστας Βαξεβάνης, που παρουσίασε τη δική του πρόβλεψη με βάση δικό του μηχανισμό καταγραφής της κυκλοφορίας που είχαν οι κυριακάτικες εφημερίδες στις 22 Απριλίου 2018. Με τον τρόπο αυτόν το «Documento» αμφισβητεί ευθέως τα στοιχεία του Πρακτορείου Διανομής Τύπου Αργος και δείχνει πως η εφημερίδα πούλησε 23.960 φύλλα, αντί 11.060, όπως την εμφανίζει το Αργος.

Το «Documento» αμφισβητεί επίσης ότι το «Βήμα» πούλησε 51.270 φύλλα, αλλά μόλις 24.237, το «Πρώτο Θέμα» το δείχνει στα 32.123 φύλλα, αντί των 55.140 που το φέρει το πρακτορείο, και δείχνει επίσης την «κυριακάτικη δημοκρατία» να έχει πουλήσει 12.982 φύλλα και όχι 10.240.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.