Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ στην… εντατική

Είναι δεδομένο ότι οι ανθρώπινες κοινωνίες θα συνεχίσουν να υφίστανται για πάντα στον πλανήτη; Δεν είναι. Αυτό απαντούν, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, 145 κορυφαίοι επιστήμονες από 59 χώρες του ΟΗΕ. Ο πλανήτης Γη καταστρέφεται με ταχείς ρυθμούς και η πορεία προς τον όλεθρο θα καταστεί μη αναστρέψιμη, υποστηρίζουν οι ειδικοί, αν οι άνθρωποι δεν αλλάξουν τα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης που έχουν υιοθετήσει. Η έκθεση που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι εμπειρογνώμονες μέσω της Διακυβερνητικής Επιστημονικής και Πολιτικής Πλατφόρμας για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος των Ηνωμένων Εθνών (IPBES) είναι συγκλονιστικά εύγλωττη: Αυτήν τη στιγμή ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Το 1/3 των κοραλλιογενών υφάλων κινδυνεύει να εξαφανιστεί, τα τροπικά δάση μετατρέπονται σε σαβάνες, ενώ η υποβάθμιση της γης έχει μειώσει την παραγωγικότητα στο 23% των εδαφών της. Και ο ρυθμός της καταστροφής αυξάνεται διαρκώς – είναι ήδη εκατοντάδες φορές υψηλότερος από ό,τι τα τελευταία δέκα εκατομμύρια χρόνια…

«Καταστρέφουμε τα ίδια τα θεμέλια των οικονομιών μας, τους επισιτιστικούς πόρους, τη διατροφική μας ασφάλεια, την υγεία και την ποιότητα της ζωής παγκοσμίως», δήλωσε ο Robert Watson, πρόεδρος της IPBES. «Εχουμε χάσει χρόνο. Πρέπει να δράσουμε τώρα». Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η υγεία των οικοσυστημάτων από τα οποία εξαρτιόμαστε εμείς και άλλα είδη επιδεινώνεται ταχύτερα από ποτέ». Υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα.

-Πόσα χρόνια διήρκεσε η έρευνα;

-Τι φταίει για την καταστροφή του πλανήτη

-Γιατί είναι κρίσιμη η περίοδος που διανύουμε;

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Τρίτης

Ο πλανήτης Γη στην… εντατική

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.