ΠΟΣΟ ΑΞΙΖΕΙ Η ΖΩΗ ΜΙΑΣ «ΥΠΗΡΕΤΡΙΑΣ» στη Δύση; – Οι Φιλιππινέζες της Κύπρου

Σχεδόν 9.000 χιλιόμετρα· τόση είναι η απόσταση που χωρίζει τις Φιλιππίνες από την Κύπρο. Η 38χρονη Μέρι Ρόουζ είχε πάρει πριν από χρόνια τον μακρύ αυτόν δρόμο, σχεδόν μονόδρομο για κοπέλες σαν εκείνη, αναζητώντας έναν τρόπο για να ζήσει. Ηταν μία από τις 100.000 γυναίκες των Φιλιππίνων που ξεκινούν κάθε χρόνο να εργάζονται ως οικιακές βοηθοί στο εξωτερικό, στέλνοντας χρήματα για φαγητό και είδη βασικής ανάγκης στις απελπιστικά φτωχές οικογένειές τους. Σε μια χώρα, με κατά κεφαλήν εισόδημα σχεδόν 3.000 δολαρίων, που βασίζει το 10% του ΑΕΠ της σε εμβάσματα από τους μετανάστες δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Η Μέρι Ρόουζ όμως θα γινόταν ένας ακόμη αριθμός.

Απείρως τραγικότερος. Θα γινόταν ένα από τα, τουλάχιστον, επτά θύματα ενός διεστραμμένου κατά συρροήν δολοφόνου, του 35χρονου Νίκου Μ., λοχαγού της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου. Σε μια ζωή με τέτοιες περιπέτειες αφήνει κανείς όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Δύσκολα όμως η άτυχη γυναίκα θα φανταζόταν ότι, αν και έντεκα μήνες νεκρή, σε μία χώρα όπου εργαζόταν και ζούσε με το παιδί της, καμία επίσημη Αρχή δεν θα κινούσε τις διαδικασίες για τον εντοπισμό της. Κι ας την αναζητούσαν ματαίως φιλικά της πρόσωπα και ο πατέρας του παιδιού της.

Διασκορπισμένες στον πλανήτη, γυναίκες ευάλωτες, ξένες μεταξύ ξένων, νεκρές ή ζωντανές, σείουν βασανιστικά πάνω από τις κοινωνίες μας το ερώτημα: Πόσο αξίζει η ζωή μιας μετανάστριας; Και πόσο μιας «υπηρέτριας» στη Δύση;

Μέρι Ρόουζ Τιμπούρσιο. Η εξαφάνιση της Μέρι Ρόουζ Τιμπούρσιο είχε δηλωθεί στην κυπριακή αστυνομία τον Μάιο του 2018. Επρεπε να φτάσει ο Απρίλιος του 2019 και να εντοπιστεί τυχαία το πτώμα της από τουρίστες για να ξεκινήσει η έρευνα γύρω από τη δολοφονία της. Κι ας είχε καταγγελθεί ότι μαζί της είχε χαθεί ένα 6χρονο παιδί. Κι ας είχε αναφερθεί από φιλικό της πρόσωπο ότι η κοπέλα διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με τον κατά συρροήν δολοφόνο, στο σπίτι του οποίου είχε προσκληθεί το βράδυ πριν από την εξαφάνισή της. Δεν ασχολήθηκε κανείς. Οταν οι εξελίξεις ανάγκασαν τις Αρχές να το πράξουν, η εξιχνίαση απεδείχθη εύκολη: η αστυνομία έφτασε σχετικά γρήγορα στα ίχνη του «Ορέστη». Θα είχε αποφευχθεί τουλάχιστον άλλη μία δολοφονία αν οι αρμόδιοι δεν είχαν γλιστρήσει με άνεση στο θανάσιμο σκεπτικό: «Είναι ξένη», «έτσι κάνουν αυτές…», «θα πήρε το παιδί και θα ‘φυγε στα Κατεχόμενα».

Μαρικάρ Βαλντέζ. Κανείς δεν είχε δείξει να ασχολείται, επίσης, με την εξαφάνιση της 30χρονης Μαρικάρ Βαλντέζ μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2017. Η μητέρα της κοπέλας, η αδελφή της και μια φίλη της είχαν ασκήσει σοβαρές πιέσεις για την ανεύρεσή της – παρά τη μειονεκτική τους θέση. Είχαν αποταθεί στην πρεσβεία, είχαν απευθύνει δημόσια έκκληση στον πρόεδρο της Κύπρου. Τίποτε δεν έγινε. Κι όμως, εκ των υστέρων, η υπόθεση απεδείχθη και πάλι απλή: οι διαδικτυακές επικοινωνίες της Μαρικάρ παρέπεμπαν απευθείας στον «Ορέστη». Στην κατοχή του εντοπίστηκαν και φωτογραφίες από την κάρτα παραμονής της δολοφονημένης κοπέλας.

 

Αριάν Παλάνος Λοθάνο. Την τραγική αδιαφορία των Αρχών δεν μπόρεσε να διαλύσει ούτε η καταγγελία για την εξαφάνιση της 28χρονης Αριάν Παλάνος Λοθάνο, καταγγελία που έγινε επωνύμως από την πρώην βοηθό του αρχηγού της αστυνομίας της Κύπρου… Ηταν τον Αύγουστο του 2018 όταν η αξιωματικός κατήγγειλε την εξαφάνιση της Αριάν που εργαζόταν στο σπίτι της ως οικιακή βοηθός. Επειτα από ανεπιτυχή αναζήτηση σε συγκεκριμένα σημεία, ο φάκελος διαβιβάστηκε με τη σήμανση «υπόθεση μη αστυνομικής φύσεως». Τελικά η Αριάν είχε δολοφονηθεί στις 23 Ιουλίου στο πατάρι του σπιτιού του 35χρονου και το πτώμα της είχε πεταχτεί στο Μιτσερό.

 

Λίβια Φλορεντίνα Μπουνέα. Από τις πιο οφθαλμοφανείς όμως περιπτώσεις ύποπτης εξαφάνισης ήταν αυτή της Ρουμάνας Λίβια Φλορεντίνα Μπουνέα και της κόρης της, τις οποίες ο Νίκος Μ. κατονομάζει ως τα πρώτα θύματά του το 2016. Οι εικόνες από το εσωτερικό του σπιτιού όπου διέμεναν οι γυναίκες φανέρωναν βίαιη απομάκρυνση ενώ τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε το οκτάχρονο κορίτσι δεν δικαιολογούσαν την ξαφνική απουσία τους. Η σπιτονοικοκυρά της Λίβια είχε κινητοποιηθεί έντονα αναζητώντας την, φίλοι της αναρτούσαν συνεχείς ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ με την εξαφάνιση της γυναίκας είχε ασχοληθεί εκτενώς και τηλεοπτικός σταθμός της Κύπρου.

Οσο ψύχραιμα και να αντιμετωπίσει κάποιος τα γεγονότα, η παράθεσή τους και μόνο προκαλεί οργή. Επτά γυναίκες εξαφανίστηκαν ξαφνικά. Για όλες υπήρξε άμεση καταγγελία και σε κάποιες περιπτώσεις επίμονη όχληση των Αρχών. Ουδείς ασχολήθηκε. Ηταν ξένες.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.