Οι στόχοι της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Με τον αέρα του δυνάμει πρωθυπουργού της Ελλάδας και εμφανιζόμενος ως εγγυητής της επαναφοράς της κανονικότητας στην χώρα μας σε επίπεδο θεσμών, οικονομίας και γεωπολιτικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί από τη Δευτέρα επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Πρόκειται για μια «βαθύτατα θεσμική επίσκεψη», όπως χαρακτηριστικά λένε από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ, που θεωρούν ως την πλέον κατάλληλη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για τις «υψηλές» επαφές του με στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ και του Κογκρέσου. «Πέρα από τις εκλογές που είχαν στις ΗΠΑ πέρυσι, θέλαμε να περάσει και ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να γνωρίσουν οι Αμερικάνοι ποιος είναι ο Κυριάκος και ποιες οι θέσεις της ΝΔ», σημειώνει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας.

Έμφαση, κατά τις συνομιλίες του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσει στα εθνικά μας θέματα και δη στις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις σε Έβρο, Αιγαίο και Κύπρο. Θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, που πάντως θα πρέπει να στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. «Είμαστε φιλειρηνικός λαός, αλλά αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από κανένα ως αδυναμία. Δεν διεκδικούμε εδάφη από κανένα, αλλά δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή εθνικής γης», τόνισε πρόσφατα στη Βουλή και θα πει εκ νέου κατά τις επαφές του στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.  

Παράλληλα, θα επικεντρωθεί στην ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, θα επιχειρήσει να πείσει ότι διαθέτει σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, αλλά και διαχείρισης της κατάστασης μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, θα τονίσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα, ενώ θα υπογραμμίσει την ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Σε τρεις πόλεις θα μοιραστεί το ταξίδι του προέδρου της ΝΔ: αρχικά, τη Δευτέρα στη Βοστώνη (όπου βρίσκεται ήδη), στη συνέχεια την Τρίτη και την Τετάρτη θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον (πρώτη του επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα ως πρόεδρος της ΝΔ) και τέλος την Πέμπτη θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη.

Οι συναντήσεις

Συγκεκριμένα, στη Βοστόνη ο κ. Μητσοτάκης θα έχει επαφές με ομογενειακούς παράγοντες και ακολούθως θα μιλήσει στο Boston College, όπου σπουδάζει ως δευτεροετής φοιτητής ο γιος του Κωνσταντίνος (η κόρη του Σοφία φοιτά στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη).

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Στην Ουάσιγκτον θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον John Sullivan, νούμερο 2 του State Department, τον David  Malpass, ισχυρό άνδρα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, τον Bob Corker, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, τον Mike Lee, κορυφαίο μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της αμερικανικής Γερουσίας, τον Rand Paul, εκ των διαμορφωτών του ιδεολογικού στίγματος στο ρεπουμπλικανικό κόμμα σε παναμερικανικό επίπεδο και διεκδικητή κατά το παρελθόν του ρεπουμπλικανικού χρίσματος για την αμερικανική προεδρία. Επίσης, θα συναντήσει μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και εκπροσώπους της ομογένειας.

Εξαιρετικά σημαντική θεωρούν στη ΝΔ την ομιλία που θα πραγματοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης στην think tank  Center for Strategic and International Studies (CSIS) το οποίο επικεντρώνεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας. Θα ακολουθήσει ιδιωτικό δείπνο με «υψηλές» προσωπικότητες της αμερικανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το περιβάλλον του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σειρά συναντήσεων με επιχειρηματίες με φόντο το ενδεχόμενο επενδύσεών τους στην Ελλάδα, με παράγοντες της οικονομικής ζωής της πόλης, με εκπροσώπους αμερικανικών Μέσων Ενημέρωσης και με ομογενείς. Μάλιστα το βράδυ, πριν από το ταξίδι επιστροφής στην Αθήνα, θα παρακαθίσει σε εκδήλωση – δείπνο που θα παραθέσουν προς τιμήν του ομογενείς στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης. Διοργανωτές του, οι επιχειρηματίες Τζον Κατσιµατίδης, πρώην υποψήφιος δήµαρχος της Νέας Υόρκης ο οποίος ασχολείται κυρίως µε πετρελαιοειδή, ακίνητα και υπεραγορές τροφίμων, και Μιχαήλ Ψαρρός, που εξειδικεύεται σε θέματα επενδύσεων.

Φίλιππος Πανταζής

(http://www.euro2day.gr/news/politics/article/1600374/oi-stohoi-ths-episkepshs-mhtsotakh-stis-hpa-.html)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.