Κατολίσθηση στην Ηλεία «κατάπιε» τον δρόμο – Άνοιξε η γη στους Ταξιάρχες (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

 Αντωνόπουλος Γιώργος

Μια εικόνα βιβλικής καταστροφής είναι αυτή που αντίκρισαν όσοι επιχείρησαν να διασχίσουν το δρόμο που συνδέει τους Κάτω Ταξιάρχες και την Ε.Ο. Πύργου – Κυπαρισσίας με τον παραδοσιακό οικισμό των Ταξιαρχών στην Ηλεία.

Στο συνοικισμό Μαυρονικόλα, ο δρόμος κατέρρευσε μετά από εκτεταμένη κατολίσθηση της πλαγιάς. Περισσότερα από 150 μέτρα του δημοτικού δρόμου, έφυγαν στο γκρεμό.

Μαζί παρέσυραν έναν στάβλο, ελαιόδεντρα και ότι άλλο είχε στο κτήμα της η οικογένεια Μπινιώρη. Το σπίτι της οικογένειας βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και είναι επίφοβο σε επέκταση των φαινομένων να παρασυρθεί και αυτό.

Ο δρόμος στην κορυφή του λόφου, υποχώρησε στις 11 το πρωί της Τετάρτης (28-02-2018), έξι με επτά μέτρα από την αρχική του θέση σε βάθος και περίπου 15 μέτρα παραπλεύρως. Ήταν το σημείο που άνοιξε η γη και υποχώρησε όλο το τμήμα μπροστά από τη ρηγμάτωση.

Ο στάβλος που βρισκόταν εκεί «έφυγε» ακέραιος μαζί με το έδαφος, ενώ με μια προσεκτική ματιά στις φωτογραφίες της περιοχής, αντιλαμβάνεται κανείς πως η κατολίσθηση επεκτείνεται εκατοντάδες μέτρα από το συγκεκριμένο σημείο και έχει παρασύρει και άλλους – αγροτικούς – δρόμους στην περιοχή, καθώς επίσης λιοστάσια και άλλες εκτάσεις.

ileia11

Ο Νίκος Μπινιώτης γιος της οικογένειας που διαμένει μόνιμα στο συγκεκριμένο σημείο χαρακτήρισε την κατάσταση απελπιστική. «Κουβαλούσαμε τα ζώα μας και ευτυχώς δεν πάθαμε μεγαλύτερη ζημιά. Μόνο έναν σκύλο μας έχωσε μέσα. Οι γονείς μου μένουν εδώ. Το σπίτι είναι στα δέκα μέτρα από το βύθισμα. Ο πατέρας μου είχε πάει στον στάβλο να ταΐσει τα ζώα και με πήρε τηλέφωνο και μου είπε, ότι ο στάβλος έφυγε και ο πατέρας μου ήταν στο στάβλο. Αυτό το πράγμα δεν είχε γίνει ποτέ. Ήταν το χωράφι και δίπλα ήταν ο στάβλος με τα ζώα που τον πήρε και τον μετακίνησε τουλάχιστον κατά 50 μέτρα. Έφυγε μονοκόμματο» εξήγησε ο κ. Μπινιώρης.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Ο πρόεδρος της ΤΚ Ταξιαρχών Γιάννης Θάνος που ενημέρωσε τους αρμόδιους φορείς και την Π.Ε. Ηλείας, είπε ότι «… η Αστυνομία είπε ότι θα ειδοποιήσει τον δήμο που δεν εμφανίστηκε. Μπράβο στην περιφέρεια που βρέθηκε εδώ για να δούμε τους ανθρώπους. Η καταστροφή έδειχνε ότι κάποια στιγμή θα γίνει. Οι άνθρωποι έχουν εδώ τα ζώα και το σπίτι τους. Δεν ξέρουμε εάν κινδυνεύουν οι παρακείμενες οικίες, αλλά εδώ στη θέση Μαυρονικόλα υπάρχουν πολλές περιουσίες. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Για να πας Ζαχάρω, Ταξιάρχες πρέπει να πας από το Λέπρεο, συνεπώς κάποιος θα πρέπει να κάνει κύκλο» εξήγησε.

ileia55

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος που επισκέφθηκε την περιοχή μόλις έγινε γνωστό το πρόβλημα, χαρακτήρισε την εικόνα που αντίκρυσε ως «χίλιες λέξεις»… «Ήρθαμε με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, την γεωλόγο η οποία από την πρώτη στιγμή κατάλαβε ότι υπάρχει μεγάλη κατολίσθηση και καθίζηση στην περιοχή. Έχει καθίζηση και στο δρόμο σε μεγάλο μήκος. Μιλάμε για βιβλική καταστροφή.

Είναι δημοτικός ο δρόμος και ενώνει τους Κάτω Ταξιάρχες με τους Άνω Ταξιάρχες. Έχουμε μεγάλη καταστροφή και θα πρέπει να δούμε τις επόμενες κινήσεις. Οι υπηρεσίες μας έκαναν τη πρώτη εκτίμηση στην περιοχή. Πρέπει να ενημερωθεί το ΙΓΜΕ για να κάνει εκτίμηση. Εμείς από τη πλευρά μας σαν περιφέρεια θα κάνουμε τα αδύνατα – δυνατά. Μηχανήματα της Π.Ε. Ηλείας και εργολάβοι έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε το οδικό δίκτυο. Είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα των γεγονότων των τελευταίων ημερών. Έχει ενημερωθεί ο Περιφερειάρχης είναι γνώστης για το τι συμβαίνει στην περιοχή έχει εικόνα και έχουν γίνει ενέργειες από την Περιφέρεια για να δούμε για το εάν μπορεί η περιοχή να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» σχολίασε.

ileia33

ileia44

ileia22

ΒΙΝΤΕΟ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.