«Αγκαλιά» Ελλάδα και Ισραήλ στον «Ηνίοχο 2019» με τις ΗΠΑ στο πλευρό τους

Ο άξονας Ουάσιγκτον, Αθήνας, Ιερουσαλήμ δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρός. Ηνωμένες Πολιτείες, Ελλάδα και Ισραήλ συνιστούν τη χαλύβδινη συμμαχία που εγγυάται την ασφάλεια, την πρόοδο, την ανάπτυξη και τη δημοκρατία στην ανατολική Μεσόγειο.

Στην πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ιταλία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Χάρη στον «ΗΝΙΟΧΟ» το Ισραήλ συμμετέχει σε στρατιωτική άσκηση με μια αραβική χώρα.

Στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (ΗΔΕ) της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019», στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, «βγήκε» και μια αναμνηστική φωτογραφία με τεράστιο μήνυμα.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, φωτογραφήθηκε έχοντας αγκαλιάσει την πρέσβειρα του Ισραήλ στην Αθήνα, Ίριτ Μπεν Άμπα, έχοντας στο πλευρό τους τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Τα χαμόγελα των τριών επιβεβαιώνουν την ισχυρή συμμαχία των χωρών μας στην περιοχή.

Στον χαιρετισμό του, την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (ΗΔΕ), ο Ευάγγελος Αποστολάκης τόνισε μεταξύ άλλων:

– Τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και η Ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχές μεγάλης στρατηγικής σημασίας, χαρακτηριζόμενες από ευρύ φάσμα προκλήσεων ασφαλείας.

– Οι πολυμερείς αμυντικές συνεργασίας συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφαλείας σε διεθνές επίπεδο.

– Η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας, διαδραματίζει ένα ρόλο κλειδί στην προώθηση διεθνών αμυντικών συνεργασιών και πρωτοβουλιών.

– Η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» παρέχει τη δυνατότητα διεθνούς ρεαλιστικής αεροπορικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε διακλαδικό περιβάλλον.

Με αυτόν τον τρόπο η επιτευχθείσα διάδραση και συνεργασία συμβάλλουν, πέραν του προφανούς επιχειρησιακού οφέλους στον αμυντικό τομέα, και στην ενίσχυση των δεσμών συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών.

«Σήμερα περνάμε το μήνυμα ότι η συνεργασία, η συνέργεια και οι καλές σχέσεις, είναι αυτές που εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.

»Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, αυτό μήνυμα περνάμε όλοι όσοι έχουμε την ίδια άποψη και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες απειλές», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ακόμη, ο Ευ. Αποστολάκης χαρακτήρισε την άσκηση άκρως επιτυχημένη τονίζοντας ότι «η άσκηση είναι αρκετά προχωρημένη με αρκετά δύσκολα σενάρια και εξελίσσεσαι σε όλο το FIR της Ελλάδας.

»Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν να πάρουν κάτι από αυτή.

»Με αυτή την άσκηση προχωράει ακόμα ένα βήμα σε καλύτερο επίπεδο η συνεργασία μεταξύ των συμμάχων και των Νατοϊκών κρατών».

Υπογράμμισε, δε, πως με την άσκηση αυτή η χώρα μας στέλνει το μήνυμα ότι «επιχειρούμε σε όλο τον εναέριο χώρο μας.

»Είναι ελληνικός και γι΄αυτό ασκούμε το δικαίωμα μας χωρίς να πρέπει να ενοχλείται κανείς».

F-35 και Ελλάδα

Σχολιάζοντας την είδηση πως οι ΗΠΑ εξετάσουν το ενδεχόμενο να πουλήσουν τα αεροσκάφη F-35 σε νέες πέντε χώρες, μεταξύ αυτών, και στην Ελλάδα, υπουργός Άμυνας είπε:

«Εμείς πέρα από την αναβάθμιση των F16 είμαστε και στη διαδικασία να επιλέξουμε το καινούργιο αεροπλάνο που θα έχει η Ελλάδα ώστε να μπούμε σιγά σιγά στη νέα γενιά αεροσκαφών.

»Η δήλωση που έγινε στο αμερικάνικο κογκρέσο βοηθάει σε αυτή την προοπτική. Θα το εξετάσουμε, όλες τις συνιστώσες, και θα δούμε τι θα γίνει».

Δηλώσεις Πάιατ

O πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, δήλωσε πολύ χαρούμενος «που επιστρέφω στην Ανδραβίδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά για την άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ”.

»Θέλω να συγχαρώ τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την εντυπωσιακή εξέλιξη του “ΗΝΙΟΧΟΥ” αυτά τα χρόνια».

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην προοπτική της αγοράς από την Ελλάδα των F-35, σημειώνοντας πως η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θεωρεί την Ελλάδα έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο.

Ακόμη, πρόσθεσε πως η αναβάθμιση των F-16, που έχει ξεκινήσει, βοηθάει την Ελλάδα να περάσει από ένα αεροσκάφος τέταρτης γενιάς σε ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να αποκτήσει μελλοντικά η Ελλάδα τα F-35.

«ΗΝΙΟΧΟΣ 2019»

Η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» ξεκίνησε τη Δευτέρα 1 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019.

Πρόκειται για μια Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2019».

Αντικειμενικός σκοπός της Άσκησης είναι να παρέχει ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν ένα σύνθετο, πολλαπλών απειλών περιβάλλον μάχης, ώστε να μεγιστοποιήσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Άσκηση διεξάγεται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών δυνάμεων από τη χώρα μας αλλά και από άλλα συμμαχικά κράτη, καθώς και δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.