ΟΑΣΘ: Επιστολές της Διεύθυνσης Συντήρησης για την προμήθεια ανταλλακτικών “καίνε” τον ιδιωτικό ΟΑΣΘ

Σταυρούλα Πουλημένη

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλά λεωφορεία τα οποία ήταν αξιόμαχα να έχουν βγει εκτός κυκλοφορίας και σήμερα ο Οργανισμός να πρέπει να πληρώσει μεγάλα ποσά για επισκευές αλλά και να έχει υποστεί μεγάλη απώλεια εσόδων. Να θυμίσουμε ότι για το θέμα της φθοράς δημόσιας περιουσίας η νέα διοίκηση του Οργανισμού έχει προσφύγει στην δικαιοσύνη.

Επιστολές της Γενικής Διεύθυνσης Συντήρησης από το 2014 προς τον τότε πρόεδρο του ΟΑΣΘ Χρ. Στεφανίδη δείχνουν συγκεκριμένα ότι δεν γινόταν προμήθεια ανταλλακτικών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν βασικές εργασίες συντήρησης . Παράλληλα στις επιστολές προμηνυόταν η κατάρρευση του στόλου των λεωφορείων.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε επιστολή εμπιστευτική της Διεύθυνσης Συντήρησης τον Ιανουάριο του 2014 προς τον Χρήστο Στεφανίδη: «Είμαστε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα με μηδενικό στοκ σε σημαντικούς κωδικούς με αποτέλεσμα να μην γίνεται ουσιαστικά Προληπτική Συντήρηση» καθώς και ότι «από την Συντήρηση αποχώρησαν σταδιακά από το 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2013 75 άτομα τα οποία δεν αντικαταστάθηκαν».

Σε αντίστοιχη επιστολή του κ. Κωνσταντινίδη, διευθυντή Συντήρησης προς τον τότε πρόεδρο του ΟΑΣΘ στις 30 Νοεμβρίου του 2016 σημειώνονται τα εξής: «Όπως σας είναι ήδη γνωστό από τις επιστολές των προμηθευτών μας λόγω της παρατεταμένης οικονομικής δυσπραγίας του Οργανισμού παρατηρείται έλλειψη σε βασικά υλικά εξυπηρέτησης της λειτουργίας των υπηρεσιών, βάζοντας σε επισφάλεια την ομαλή λειτουργία του Οργανισμού και την απρόσκοπτη παροχή του συγκοινωνιακού του έργου. Πιο συγκεκριμένα οι προμηθευτές δυσκολεύονται να παραδώσουν ζητούμενες παραγγελίας λόγω μη καταβολής από μέρους μας συμφωνημένων ποσών και συσσώρευσης ανεξόφλητων τιμολογίων τους».

Σε αντίστοιχο έγγραφο στις 30 Μαϊου του 2017 ο διευθυντής Συντήρησης τονίζει: «Δυστυχώς το ήδη έντονο πρόβλημα με τις ανεκτέλεστες παραγγελίες των προμηθευτών λόγω οικονομικών προβλημάτων έγινε ακόμη εντονότερο μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την δημοσιότητα που πήραν αυτές, με αποτέλεσμα όλοι οι προμηθευτές πλην ελαχίστων εξαιρέσεων να μην παραδίδουν ανταλλακτικά. Όπως αντιλαμβάνεστε κάτω από τέτοιες συνθήκες λειτουργούμε μόνο «πυροσβεστικά» με την έννοια ότι δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε προληπτικές συντηρήσεις καθότι δεν έχουμε απόθεμα ανταλλακτικών».

«Η ίδια η Διεύθυνση Συντήρησης με τις επιστολές διαπίστωνε ότι όλη αυτή η κατάσταση θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα που είχε σχέση με την δυνατότητα των λεωφορείων να μετακινούνται και ότι θα οδηγούνταν πολλά από αυτά σε ακινητοποίηση και πρότεινε την προμήθεια ανταλλακτικών με επανειλημμένες αιτιάσεις και αιτήσεις προς το ΔΣ του Οργανισμού» σημειώνει σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Σ. Παναγιωτίδης μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο επισημαίνοντας ότι όλες οι αναφορές των διευθυντών περνούσαν υποχρεωτικά από τον πρόεδρο του ΔΣ, τον κ. Στεφανίδη και άρα υπήρχε γνώση της κατάστασης.

Αναφορικά με δηλώσεις του πρώην πρόεδρου του ΟΑΣΘ Χρ. Στεφανίδη που δικαιολόγησε την κατάσταση λόγω δήθεν έλλειψης χρηματοδότησης από το Δημόσιο ,ο διευθύνων σύμβουλος αντικρούει ότι το Δημόσιο πλήρωνε ανελλιπώς τις υποχρεώσεις του που προέκυπταν από την σύμβασή του καταβάλλοντας κάθε μήνα 4 εκ. ευρώ σαν αντισταθμιστική οφειλή και μάλιστα πολλές φορές προκατέβαλε τους επόμενους μήνες για να βοηθήσει οικονομικά τον Οργανισμό. «Υπήρχε μια διαφορά από το ΦΠΑ η οποία ήταν σταγόνα στον ωκεανό καθώς τα προβλήματα αυτά ήταν τεράστια και αφορούσαν τη λειτουργία του Οργανισμού για πολλά χρόνια» συμπληρώνει.

Ο ΟΑΣΘ είχε, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτίδη υπέρογκες απαιτήσεις για τη μεταφορά ευπαθών κοινωνικών ομάδων, συγκεκριμένα της τάξης των 5 εκ. 300 χιλ στο εξάμηνο για τη μεταφορά ανέργων τη στιγμή που υπήρχε κυνηγητό ανέργων στα λεωφορεία για να εισπράττουν τα πρόστιμα. «Επρόκειτο για κοινωνική παροχή που ουσιαστικά ο ΟΑΣΘ δεν την παρείχε» σχολιάζει ακόμη.

Μια ακόμη πτυχή των εγγράφων αυτών είναι η αποτύπωση των ελλείψεων σε τεχνίτες που δυσκόλευαν την διαδικασία συντήρησης και επισκευής. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτίδη τα τελευταία χρόνια έχουν αποσυρθεί λόγω συνταξιοδότησης πάνω από 140 τεχνίτες εξειδικευμένοι. «Αυτό οδήγησε σε μια σειρά λεωφορείων να είναι ακινητοποιημένα και άλλα σε άθλια κατάσταση με βλάβες μηχανικές και αμαξώματος. Έτσι σήμερα θα χρειαστεί να καταβάλουμε μεγάλα ποσά για να επιδιορθωθούν τα λεωφορεία είτε στην ΕΛΒΟ είτε στα δικά μας συνεργεία και επιπλέον τα λεωφορεία αυτά που τόσο καιρό είναι ακινητοποιημένα δεν παράγουν έσοδα και άρα υπάρχει απώλεια εσόδων» λέει ακόμη ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ.

Για το ζήτημα αυτό έχει συσταθεί τριμελής επιτροπή που θα υπολογίσει το κόστος συντήρησης των λεωφορείων που είναι ακινητοποιημένα και αυτών που έχουν επισκευαστεί έτσι ώστε να αποτυπωθεί το συνολικό ποσό που θα έπρεπε να είχε δώσει η προηγούμενη διοίκηση. Επιπλέον στόχος της τριμελούς επιτροπής είναι να υπολογίσει και την απώλεια εσόδων που παράγουν στον Οργανισμό.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Πληρότητα σε ανταλλακτικά, προσλήψεις τεχνιτών

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτίδη αυτή τη στιγμή υπάρχει πληρότητα ανταλλακτικών στις αποθήκες του Οργανισμού σε ποσοστό 90% και μια ομαλή ροή ανταλλακτικών. «Αυτό δεν ήρθε τυχαία αλλά μετά από σκληρές προσπάθειες της διοίκησης με επαφές με κάθε έναν προμηθευτή ξεχωριστά. Παράλληλα έγινε τακτοποίηση οφειλών και δόσεων, ρυθμίσεις που τηρούνται και για αυτό έχει ανοίξει ξανά η κάνουλα των ανταλλακτικών και έχει αποκατασταθεί η αξιοπιστία του Οργανισμού προς τους προμηθευτές» τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ προαναγγέλλοντας την διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη τεχνιτών και οδηγών σε βάθος χρόνου. Στο άμεσο μέλλον θα γίνουν συμβάσεις 25-30 τεχνιτών για να επισκευαστούν γρήγορα και με ασφάλεια τα λεωφορεία και να δοθούν στην κυκλοφορία.

Στόχος του ΟΑΣΘ να πάρει την καθαριότητα και την φύλαξη στα χέρια του

Αναφορικά με το ζήτημα των εργολαβιών στην καθαριότητα και την φύλαξη ο κ. Παναγιωτίδης δήλωσε ότι αυτή την στιγμή υπάρχει σύμβαση με εργολάβους αλλά στόχος του Οργανισμού είναι να πάρει στα χέρια του τις υπηρεσίες αυτές συνάπτοντα συμβάσεις απευθείας με εργαζόμενους.

Να σημειωθεί ότι η τωρινή εργολαβική σύμβαση προήλθε από διαγωνισμό της προηγούμενης διοίκησης ο οποίος παρέμενε ανενεργός καθώς δεν κατοχυρωνόταν στο μειοδότη. «Ο Οργανισμός παρανόμως και με συνεχείς παρατάσεις έδινε την καθαριότητα των λεωφορείων και των σταθμών μετεπιβίβασης στον προηγούμενο εργολάβο. Εμείς αποκαταστήσαμε την αδικία κατοχυρώσαμε τον διαγωνισμό και έχουμε δώσει την καθαριότητα σε δύο διαφορετικούς εργολάβους.

Υπάρχει όμως νόμος που δίνει τη δυνατότητα με συμβάσεις με εργαζόμενους να μπορέσει να υλοποιήσει ο ίδιος ο Οργανισμός τον καθαρισμό των λεωφορείων και την φύλαξη. Στόχος είναι να πάρουμε στα χέρια μας σαν ΟΑΣΘ αυτές τις υπηρεσίες για να έχει όφελος οικονομικό και ο ΟΑΣΘ και οι εργαζόμενοι» λέει σχετικά ο Σ. Παναγιωτίδης.

Ο ίδιος αναφέρει ότι στον δρόμο βρίσκονται σήμερα 419 λεωφορεία, παράλληλα έχει αυξηθεί ο ρυθμός και ο αριθμός των επισκευών και αν στο επόμενο διάστημα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την παράταση της τριετίας για τα λεωφορεία που έχουν συμπληρώσει 20 χρόνια κυκλοφορίας θα βγουν άμεσα στο δρόμο 30 με 40 λεωφορεία.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν φαινόμενα σαμποτάζ του συγκοινωνιακού έργου από οδηγούς απάντησε θετικά. «Υπάρχουν, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτό, αλλά δεν αφορά τη πλειοψηφία των εργαζομένων, δεν είναι η μεγάλη εικόνα καθώς οι οδηγοί και οι εργαζόμενοι στη συντήρηση έχουν βάλει πλάτη στη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Οργανισμό και δουλεύουν με συνειδητό τρόπο».

Ο Σ. Παναγιωτίδης σημειώνει επίσης ότι όλες οι καταγγελίες των πολιτών εξετάζονται και απαντιώνται και αν προκύψει διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου αυτή ακολουθείται.

Τέλος, αναφερόμενος στα παράπονα των πολιτών για βλάβες στην τηλεματική και αλλαγές στα δρομολόγια, σημείωσε ότι στην πόλη υπάρχουν 200 στύλοι τηλεματικής που κάνουν αναγγελία δρομολογίων και ένας μικρός αριθμός αυτών (16) αντιμετωπίζουν τεχνικό πρόβλημα. «Το ποσοστό βλαβών είναι μικρό και αντιμετωπίζεται. Υπάρχει μια προσπάθεια εξορθολογισμού των λεωφορείων παρουσιάζονται κάποιες αρρυθμίες που με καλύτερο συντονισμό θα τις λύσουμε» καταλήγει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.