Σκοπιανός Αξιωματούχος: «Πληρώνω εγώ να φύγει το άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου από τα Σκόπια»

Την ώρα που οι συνομιλίες Αθηνών – Σκοπίων συνεχίζονται για το θέμα της ονομασίας, η κυβέρνηση Ζάεφ καταλήγει στη λίστα των μνημείων του project «Σκόπια 2014», που θα «αποκαθηλωθούν» το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, μέσα στο 2018 θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των μνημείων του επίμαχου σχεδίου και όσα τελικά συμπεριληφθούν στην «μαύρη» λίστα, θα απομακρυνθούν από τις σημερινές τους θέσεις.

Ο υπουργός Πολιτισμού Ρόμπερτ Αλαγκιοζόφσκι ανακοίνωσε επίσης, πως το project Σκόπια 2014 δεν αποτελεί «πολιτιστική κληρονομιά» για τη χώρα, βάζοντας ουσιαστικά τέλος στη μεθοδική προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης Γκρούεφσκι, να συνδέσει το βουλγαρόφωνο πληθυσμό των Σκοπίων με την αρχαία ελληνική Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Παράλληλα αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του στελέχους του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) Μίροσλαβ Γκάρτσεφ -και επικεφαλής της ομάδας για επανεξέταση του αμφιλεγόμενου σχεδίου «Σκόπια 2014» – για το συνολικό κόστος που έφτασε η κατασκευή του του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο χαρακτήρισε «ληστεία μαφιόζικης επινόησης».

Σύμφωνα με Γκάρτσεφ, που παλαιότερα είχε δηλώσει δημόσια πως το «μακεδονικό έθνος» εφευρέθηκε από τον Τίτο- το έργο στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων στοίχισε 8 εκατομμύρια ευρώ.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

«Στην περίπτωση του «Έφιππου Πολεμιστή», όπως είναι το επίσημο όνομα του έφιππου ανδριάντα για να μην «προκαλεί», «πρέπει να πω ότι όλα αμφισβητούνται. Είναι το μεγαλύτερο αδίκημα που διαπράχθηκε από όλα τα μνημεία.

»Πρόκειται για μια ληστεία μαφιόζικης επινόησης, όπου ρίχθηκαν χρήματα του λαού που φθάνουν τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχει λόγο το Κοινοβούλιο» δήλωσε, συνεχίζοντας:

«Όταν ο Έφιππος Πολεμιστής είναι ο καρπός της εγκληματικής οργάνωσης, αυτό το μνημείο βρίσκεται σε αντίθεση με τη συνταγματική τάξη, αποτελεί καρπό μιας διεφθαρμένης κλοπής που παραβίασε τους νόμους και τίποτε δεν απομένει από την καταστροφή του.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της άμεσης απομάκρυνσης του αγάλματος από την κεντρική πλατεία, υποστηρίζοντας πως δεν χρειάζονται μεγάλες διαδικασίες.

«Δεν είναι σπουδαία δουλειά να κατέβει ο Έφιππος Πολεμιστής από την πλατεία. Χρειάζεται μόνο ένα φορτηγό με έναν γερανό και τέσσερις εργάτες, να φορτωθεί στο φορτηγό και να οδηγηθεί έξω από την πόλη. Θα το πληρώσω εγώ, ας είναι αυτή η δωρεά μου στην ανάκαμψη της κοινωνίας, για να προετοιμάσουμε το δρόμο από μια κοινωνία των κρετίνων σε μια δημοκρατική κοινωνία», είπε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.