Δεν είδαν, ούτε άκουσαν τίποτα οι εμπλεκόμενοι

Στη Βουλή συζητείται και αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για προανακριτική επιτροπή για τους δέκα εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Κατόπιν έντονων αντιπαραθέσεων για διαδικαστικά ζητήματα η διαδικασία ξεκίνησε επί της ουσίας με την ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ο οποίος εξαπέλυσε πυρά κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Με δηκτικό ύφος, ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης προέτρεψε τον πρώην πρωθυπουργό να μηνύσει μεταξύ άλλων τους ερευνητές του FBI αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.  Συγκεκριμένα, τόνισε πως το τεκμήριο της αθωότητας κατακρεουργήθηκε από τη μήνυση του πρώην πρωθυπουργού εναντίον των λειτουργών της Δικαιοσύνης, του ίδιου και του Αλέξη Τσίπρα. Χαρακτήρισε δε παρανοϊκό τον ισχυρισμό σύμφωνα με τον οποίο το σκάνδαλο της Novartis «έσκασε» στην Ελλάδα την στιγμή που την κοινή γνώμη απασχολούσε το Μακεδονικό. «Αν ισχύει αυτό», είπε συνυπολογίζοντας πως η έρευνα ξεκίνησε από το FBI, «τότε αδικούμε ως αν. υπ. Δικαιοσύνης και πρέπει να αναβαθμιστώ ως διοικητής του FBI και της CIA». Για την αναφορά του κ. Σαμαρά στην ιδιότητα του διοικητή της ΕΥΠ που κατείχε ο κ. Παπαγγελόπουλος επί κυβερνήσεως Καραμανλή, ο αν υπουργός σχολίασε πως ο πρώην πρωθυπουργός «για να λύσει τα προβλήματα του, δημιουργεί προβλήματα στην παράταξή του».

Υπόμνημα έστειλε ο Αβραμόπουλος

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση πρώην υπουργός Υγείας και νυν Επίπτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν θα παραστεί στη Βουλή αλλά θα καταθέσει υπόμνημα.

Να συγκροτηθεί η Προανακριτική ζήτησε ο Στουρνάρας

Σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί την επιλογή του να μην παραιτηθεί από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και να υποστηρίξει τη σύζυγό του την οποία το FBI έχει εμπλέξει στο σκάνδαλο Novartis, επιδόθηκε κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέλυσε με λεπτομέρειες το βιογραφικό της συζύγου του η οποία όπως ισχυρίστηκε στοχοποιείται ώστε να χτυπηθεί ο ίδιος, αλλά δεν είπε κουβέντα για την ταμπακιέρα για όσα δηλαδή κατά καιρούς έχουν αποκαλυφθεί για τα έργα και τις ημέρες της Λίνας Νικολοπούλου. Ο ίδιος πάντως ζήτησε να συγκροτηθεί άμεσα η Προανακριτική Επιτροπή ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση, ζητώντας μάλιστα να εξεταστούν και οι κατηγορίες που σύμφωνα με την πρόταση για τη σύσταση της Επιτροπής έχουν παραγραφεί.

Πικραμμένος: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση έδωσε χρήματα μόνο στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία

Ανυπόστατη αποκάλεσε την κατηγορία πως χρηματίστηκε από τον κ. Φρουζή ο εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο και πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος. «Πότε μου δεν είχα ούτε έχω σχέση με τον κ. Φρουζή» σημείωσε ο αναφερόμενος στη δικογραφία και συμπλήρωσε πως πρωτίστως κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε όχι με την ιδιότητα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, αλλά με αυτή του ανώτατου δικαστικού και συγκεκριμένα του τότε προέδρου του ΣτΕ. Τόνισε, επίσης, ότι θα περίμενε μεγαλύτερο σεβασμό προς το πρόσωπό του γιατί η υπηρεσιακή του κυβέρνηση κράτησε τη χώρα όρθια, περνώντας από αρκετές σκοπέλους. «Από την υπηρεσιακή κυβέρνηση ουδέποτε καταβλήθηκαν χρήματα στην εταιρία, εμείς δώσαμε χρήματα σε ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία. Δεν χειρίστηκα καμία υπόθεση Novartis ούτε εγώ ούτε η υπηρεσιακή κυβέρνηση» είπε και κατέληξε λέγοντας: «Η υπόθεση να πάει μέχρι το τέλος, να λάμψει η αλήθεια και να παραδοθώ άσπιλος στην κοινωνία».

Αρνείται τις κατηγορίες και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος

«Αιφνιδιάζομαι και εκπλήσσομαι με την εμπλοκή μου» τόνισε στην ομιλία του ο Ανδρέας Λυκουρέντζος υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως ήταν εμπλεκόμενος δεν θα τολμούσε να εμφανιστεί στη Βουλή. Ο πρώην υπουργός όπως είπε, έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση Βουλής και της Δικαιοσύνης. Στον ένα χρόνο θητείας του στο υπουργικό αξίωμα, όπως ανέφερε, ουδέποτε τιμολόγησε κάποιο φάρμακο και ουδεμία σχέση είχε με κάποια φαρμακευτική εταιρία.

 

Κουτρουμάνης: Οι λογαριασμοί μου είναι ανοικτοί, ψάξτε με

Τις κατηγορίες εις βάρος του αρνήθηκε και ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης. Ο κ. Κουτρουμάνης χαρακτήρισε τη μαρτυρία του προστατευόμενου μάρτυρα γελοία και εντελώς ψευδή, λέγοντας ακόμη: «είμαι απόλυτα καθαρός, δεν υπάρχει ίχνος εμπλοκής μου, οι λογαριασμοί μου είναι ανοικτοί, ψάξτε τα πάντα, δεν θα με βρείτε πουθενά να εμπλεκόμαι». Ο πρώην υπουργός μίλησε ακόμη για αήθεις μεθοδεύσεις και πρακτικές που εμπλέκουν το όνομά του στην υπόθεση Novartis και πρόσθεσε ότι είναι ο ίδιος που διαρκώς κατήγγελε και αναδείκνυε τα μεγάλα προβλήματα του χώρου της Υγείας και τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κ. Κουτρουμάνης εκτίμησε πάντως ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis το οποίο θα πρέπει να διερευνηθεί και κατήγγειλε αφενός ότι υπάρχνουν κι άλλα αντίστοιχα σκάνδαλα και αφετέρου ότι υπάρχει ακόμη κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.

Αίτημα της ΝΔ για μία κάλπη

Παρεμπίπτον ζήτημα έθεσε κατά την έναρξη της διαδικασίας η αξιωματική αντιπολίτευση, βάσει του σχετικού άρθρου του Κανονισμού, ζητώντας να στηθεί μία μόνο κάλπη για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής ή να στηθούν 11 προκειμένου να συμπεριληφθεί και το όνομα του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Η πρόταση αυτή τελικώς καταψηφίστηκε.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, έστρεψε εξ αρχής τα βέλη του εναντίον της κυβέρνησης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μια «θλιβερή» διαδικασία που «αγγίζει τα όρια της συκοφάντησης για κάθε έναν από τους 10». Τόνισε δε πως θα έπρεπε να τοποθετηθούν 11 κάλπες, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Κουρουμπλή, τον οποίο «η διάσκεψη των προέδρων προσπαθεί να καλύψει». «Αυτό που πρέπει να κάνει η Ολομέλεια είναι να καταλήξει στη μία κάλπη» κατέληξε.

Ατομική ευθύνη έναντι της συλλογικής

Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε σε σχέση με την απόφαση της διάσκεψης των Προέδρων ότι δεν τέθηκε ζήτημα για μία ή περισσότερες κάλπες αλλά για το κατά πόσο κάθε βουλευτής θα μπορεί να ψηφίσει υπέρ, κατά ή παρών για κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους ξεχωριστά. Όπως επεσήμανε ο Νίκος Βούτσης, αν επιλεγόταν μία ψηφοφορία για όλους, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα εμπλεκόμενους να τεθούν στη διάθεση της Προανακριτικής Επιτροπής. Ενώ τώρα, εξήγησε, κάποιοι εξ αυτών μπορεί να μην παραμεμφθούν στην Προανακριτική.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος από την πλευρά ζήτησε δώδεκα κάλπες συμπεριλαμβάνοντας αυθαίρετα στους εμπλεκόμενους και τον νυν υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

«Ανατριχιαστική η μήνυση Σαμαρά»

Σχολιάζοντας της διαδικαστικές προφάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επικείμενη ψηφοφορία αναφορικά με τη συγκρότηση ή μη Προανακριτικής Επιτροπής, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, επισήμανε πως «τις ενστάσεις της ΝΔ τις βάρυναν οι μηνύσεις των εμπλεκομένων». Χαρακτήρισε «φυσικό» οι αναφερόμενοι στη δικογραφία να μηνύουν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, αποκαλώντας όμως «γραφικό» το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς μήνυσε τον Αλέξη Τσίπρα. «Αυτό που δεν είναι γραφικό και συνηθισμένο είναι η μήνυση κατά εισαγγελέως… είναι ανατριχιαστικό!» σχολίασε για τη μήνυση του πρώην πρωθυπουργού εναντίον της εισαγγελέως Διαφθοράς, προσθέτοντας πως «δεν έχουμε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, έχουμε τρομοκράτηση της Δικαιοσύνης».

Για κυβερνητικές μεθοδεύσεις μίλησε ο Βορίδης

Ο Μάκης Βορίδης εξαπέλυσε πυρά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διότι κατηγορούν, όπως είπε, για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης την κυβέρνηση εκείνη που τη μείωσε. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεθόδευση καθότι στην πρότασή της χαρακτηρίζει ήδη παραγεγραμμένο το αδίκημα της απιστίας, στο οποίο, σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη, εμπλέκεται και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ μέμθηκε και την εισαγγελέα Διαφθοράς διότι στο διαβιβαστικό δεν αναφέρει τον κ. Κουρουμπλή ονομαστικά παρά μόνο ως «διατελέσαντα υπουργό Υγείας». Σχολίασε τέλος το γεγονός ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες τους οποίους για μια ακόμη φορά αποκάλεσε «κουκουλοφόρους» δεν έχουν καταθέσει πως είδαν πολιτικά πρόσωπα ή άλλους να παίρνουν μίζες αλλά αντιθέτως κατέθεσαν πως αυτό αποτελεί εκτίμησή τους ή κάπου το άκουσαν, ενώ σχολίασε ότι μάρτυρες χαρακτηρίστικα ως «δημοσίου συμφέροντος» αφού η δικογραφία είχε διαβιβαστεί στη Βουλή.

«Προσπαθείτε να απαξιώσετε τους μάρτυρες»

Από πλευράς ΑΝΕΛ ο Γιώργος Λαζαρίδης επεσήμανε ως παράδοξο το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει να συμβάλει στη διαλεύκανση του σκανδάλου, ενώ παρατήρησε ότι η ΝΔ επιχειρεί να αποδομήσει ηθικά τους μάρτυρες αποκαλώντας τους «κουκουλοφόρους». Εξάλλου, όπως εξήγησε, οι μάρτυρες είναι επώνυμοι, προστατευμένοι με νόμο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Ο βουλευτής υπογράμμισε πάντως ότι «αυτή η έρευνα θα προχωρήσει και θα συμβάλλουμε όλοι σ’ αυτό».

Άκυρη για τη ΔΗΣΥ η κυβερνητική πρόταση

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αναρωτήθηκε κατά την τοποθέτησή του πώς είναι δυνατόν να μην συζητηθεί στην Προανακριτική Επιτροπή το ενδεχόμενο να έχει διαπραχθεί από πολιτικά πρόσωπα το αδίκημα της απιστίας. Εξήγησε ότι η Επιτροπή θα όφειλε να διερευνήσει τα πιθανά αδικήματα τα οποία φέρονται να έχουν τελέσει τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στο σύνολό τους και στη συνέχεια η Δικαιοσύνη να κρίνει το κατά πόσο αυτά έχουν ή δεν έχουν παραγραφεί. Ως εκ τούτου, συμπέρανε πως η κυβερνητική πρόταση είναι άκυρη. Ο κ. Παναθεωδόρου κατηγόρησε τέλος την κυβέρνηση για κανιβαλισμό των Θεσμών και για προσπάθεια καταρράκωσης του κράτους Δικαίου. «Το σκάνδαλο που θα εξετάσουμε στην Προανακριτική έχει εκτελεστικό κέντρο το Μέγαρο Μαξίμου, υπουργούς και ολίγιστους δικαστές» κατέληξε, ζητώντας να κληθεί στην Επιτροπή και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αλλά και να απαντηθεί το τι έκανε στον Άρειο Πάγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ποιος μπορεί να ήταν ο ρόλος της τ. προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.