Προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η υλοτόμηση στο Μάτι

Η διάταξη των εισαγγελέων για τη φονική φωτιά στην Ανατολική Αττική φέρνει στη μνήμη όλων τα όσα δραματικά συνέβησαν το καλοκαίρι στο Μάτι. Παραλείψεις, πανικός, λάθη, αδυναμία.

Τα κομμάτια τους παζλ της μεγάλης καταστροφής. Όλο αυτό το διάστημα που οι Αρχές ερευνούσαν την υπόθεση, στο Μάτι εξελισσόταν ένα σημαντικό έργο. Η ιδιωτική πρωτοβουλία ανέλαβε να ανατρέψει την εικόνα στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τη φονική πυρκαγιά του καλοκαιριού

Οκτώ μήνες μετά το γεγονός που συγκλόνισε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρο τον κόσμο, προχωράει με εντατικούς και γοργούς ρυθμούς η υλοτόμηση των καμένων δέντρων και η αποκομιδή τους από το Μάτι και τις γύρω περιοχές.

Η δύναμη της φύσης σκεπάζει σταδιακά την καταστροφή που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα και το πράσινο μαζί με τα λουλούδια που φυτρώνουν παντού, συνθέτουν ένα σκηνικό που «κουβαλάει» την τραγωδία του καλοκαιριού και ταυτόχρονα γεννάει ελπίδα για το μέλλον.

Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η συστηματική και μεγάλη δουλειά που γίνεται εντατικά όλους αυτούς τους μήνες από συνεργεία που καθαρίζουν το έδαφος από τα καμένα δέντρα και τους θάμνους.

Οι εργασίες ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού με μία παροχή αξίας 1.000.000 ευρώ από τον Όμιλο Κοπελούζου και συμβάσεις που προβλέπουν την υλοτόμηση και την απομάκρυνση των καμένων δέντρων από τους πληγέντες δήμους της Αττικής μαζί και του Μαραθώνα.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Ήδη η συντονισμένη προσπάθεια έχει φέρει αποτελέσματα όλο αυτό το διάστημα. Αποτελέσματα τα οποία είναι ορατά στους μόνιμους κατοίκους και στους περαστικούς και ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Χάρη στα έργα υλοτόμησης των καμένων δέντρων εκατοντάδες τόνοι απανθρακωμένου υλικού έχουν απομακρυνθεί δίνοντας την ευκαιρία στο έδαφος να ανακάμψει.

Η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή είναι αισθητά καλύτερη, καθώς κόπηκαν εκατοντάδες κορμοί καμένων δέντρων και απομακρύνθηκαν με φορτηγά, επιτρέποντας στο έδαφος να «ανασάνει» και δίνοντας ταυτόχρονα μία μοναδική ευκαιρία στο περιβάλλον να αναγεννηθεί και να αναπνεύσει ξανά.

Ο Όμιλος Κοπελούζου είχε κινηθεί άμεσα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα στις 23 και 24 Ιουλίου της περασμένης χρονιάς. Καθημερινά τα συνεργεία με τη συνδρομή σκαπτικών μηχανημάτων και φορτηγών κόβουν και απομακρύνουν τους κορμούς και τους συγκεντρώνουν σε ειδικούς χώρους. Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν τον όγκο του υλικού που έχει ως τώρα συλλεχθεί σε αυτούς τους χώρους και δείχνουν την προσπάθεια που γίνεται αδιάκοπα όλους αυτούς τους μήνες για να αποκτήσει το Μάτι και πάλι ζωή.

Παρά τα σημάδια που ακόμα υπάρχουν στους δρόμους και στα σπίτια, μάρτυρες μιας καταστροφής που θα αργήσει να φύγει από τη μνήμη των κατοίκων, το Μάτι δείχνει να προχωρά μπροστά. Θυμάται αλλά προχωράει. Τα όσα τραγικά συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι προφανώς δεν μπορούν να σβηστούν ούτε να ξεχαστούν αλλά με την αποκατάσταση της περιοχής, δίνεται χώρος στην ελπίδα να ανθίσει και πάλι και στο Μάτι να αναπνεύσει ξανά.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.