Μετά το BBC, η Γερμανική Ραδιοφωνία – Νέο δημοσίευμα περί «μακεδονικής μειονότητας»

Το εάν όντως υπάρχει «Μακεδονική μειονότητα» Σλάβων-Ελλήνων που ζει στην Μακεδονία, ερευνά γερμανική ιστοσελίδα.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (DLF) φιλοξενείται ρεπορτάζ με υπέρτιτλο «Μακεδονική μειονότητα» και τίτλο «Δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα».

Αφορμή στάθηκε το δημοσίευμα του BBC περί μακεδονικής μειονότητας το οποίο πυροδότησε αντιδράσεις στην Αθήνα «που έχουν κάνει μεγάλο πάταγο».

Όπως διευκρινίζεται, δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα, φέρνοντας ως παράδειγμα φωνές από τη Βουλγαρία ονομάζουν αυτήν τη μειονότητα «βουλγαρική».

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Βασίζεται στα λεγόμενα του δημοσιογράφου Τάσου Κωστόπουλου που όπως επισημαίνεται «ασχολείται εδώ και δεκαετίες με την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας και τον εκεί σλαβόφωνο πληθυσμό. Ο 54χρονος νομικός και ιστορικός έχει συγγράψει αρκετά βιβλία, καθώς και τη διδακτορική του διατριβή επ’ αυτού του θέματος. Όπως διαπιστώνει, το γεγονός είναι ότι υφίστανται άνθρωποι στη βορειοελληνική περιφέρεια (της Μακεδονίας), οι οποίοι μιλούν μία σλαβική διάλεκτο».

Ο κ. Κωστόπουλος λέει πως «υπάρχει μία σειρά, διαφορετικών στάσεων και αυτοπροσδιορισμών: Οι μεν βλέπουν τους εαυτούς τους ως αμιγείς Έλληνες. Οι άλλοι λένε ότι έχουν μόνον ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά, χωρίς να ανήκουν σε άλλο λαό. Δεν θέλουν σε καμία απολύτως περίπτωση να είναι μειονότητα, έχουν την αντίληψη ότι αυτό θα μπορούσε μόνον να τους βλάψει, ότι με αυτόν τον τρόπο θα περιχαρακώνονταν από τον υπόλοιπο πληθυσμό». Ο ίδιος σημειώνει ότι «το μικρό κομμάτι των Σλάβων Ελλήνων, το οποίο όντως αυτοπροσδιορίζεται ως μειονότητα, εκπροσωπείται πολιτικά από το κόμμα «Ουράνιο Τόξο», – το οποίο εδρεύει στην βορειοελληνική πόλη της Φλώρινας. Αυτό το κόμμα όμως, με τις μερικές χιλιάδες ψήφων που λαμβάνει, δεν διαδραματίζει σχεδόν κανένα ρόλο στην περιοχή».

Το άρθρο του DLF υπενθυμίζει και την δήλωση του Νίκολα Ντιμιτρόφ όταν ξέσπασε ο σάλος για το δημοσίευμα του BBC: «Είναι ένα θέμα για διάλογο στο εσωτερικό της Ελλάδας, ίσως και ένα ζήτημα διεθνών υποχρεώσεων, αλλά το να αναμιχθούμε σε αυτό δεν μας βοηθά ως προς αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε. Ανοίξαμε μία νέα σελίδα στις σχέσεις μας και απελευθερώσαμε την τεράστια δυναμική της φιλίας και της συνεργασίας».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.